Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Choroby « jak skutecznie wyleczyc ryby z ospy rybiej???
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: jak skutecznie wyleczyc ryby z ospy rybiej???  (Przeczytany 5307 razy)
ola
Nowy
*

« : Grudzień 01, 2004, 10:52:33 »

wiecej chyba nie musze pisac, moje ryby maja ospe rybia, lecze je lekarstwem o zieleni malachitwej, i chyba to cos pomaga, ale co chwila nowa ryba ma cysty. ryby sa rozdzielone, nie mam juz ich wiele to byla prawdziwa epidemia z 19 ryb zostaly mi 5  :cry:  
Sheol
Dead eyes see no future..
Stały użytkownik

Vampire

« Odpowiedz #1 : Grudzień 01, 2004, 11:36:28 »

To czemu dopiero teraz o tym piszesz?
Teraz moze byc juz za pozno na uratowanie jakiej kolwiek...
http://www.artnet.com.pl/lkozicki/thekrib/disease-fw.html
Poczytaj dokladnie ta stronke, tam masz wszystko opisane jak postepowac.
Ta choroba to Ichtioftirioza.
Zycze powodzenia.

Jak obiecał Mojżesz, podążamy do ziemi obiecanej...
..........................inni zwą ją piekłem......................
Rafael Krasa

Molly_
Bywalec

« Odpowiedz #2 : Grudzień 01, 2004, 15:10:32 »

1. Po pierwsze nie szukasz dokładnie na forum (jeśli w ogóle szukasz...). Już kilka razy temat był poruszany i na forum znajduję się wieeele informacji o tym, jak postępować przy ospie.
2. Po drugie nie ta kategoria
3. A po trzecie sorki , że się czepiam  Tongue

Czy dobrze zrozumiałam, że oddzielasz chore ryby Huh Jeśli tak to zaniechaj tego. To duży błąd! Ospa jest taka chorobą, która nawet, gdy jej nie widzisz, rozwija się. Chodzi o to, że larwy kulorzęska, opadają na dno, osadzają się na roślinkach i wszędzie gdzie się da. Tam czekają, aż dojrzeją, a gdy to nastąpi szukają żywiciela. Więc mimo tego, że rozdzielisz ryby chore, zdrowi do tej pory mieszkańcy ogólnego zbiornika, też są narażeni na zarażenie. Więc ja radzę Ci, odkazić całe akwarium.
Ja uważam, że najlepszym lekiem na tą ospę jest Ichtiosan Tropicala. Ale skoro już leczysz zielenią malachitową, to nie mieszaj leków. Zastosuj jeszcze raz odpowiednią dawkę i podnieś temperaturę do 27-28 stopni. No i oczywiście wlej ten lek to zbiornika ogólnego.
Powodzenia, 3mam kciuki.

zawsze iść rozkaz, który mam we krwi, MAŁĄ WOJNĘ w sobie mieć
Góral
Tomek
Global Moderator
Bywalec

Przyjaciel Wiosny

« Odpowiedz #3 : Grudzień 01, 2004, 19:03:10 »

Ichtiosan jest bardzo dobrym lekiem na ospę, tylko zastosuj go nie dwa, a co najmniej trzy razy. potem wnikliwie obserwuj ryby. w razie czego powtórz kurację.
ichtiosan zabija wszystkie bakterie, więc normalnym objawem będzie zaburzenie równowagi biologocznej, a co za tym idzie rozwój pierwotniaka. dlatego nawet pod koniec kuracji ryby mimo wyzdrowienia, mogą dalej obcierać się o rośliny, korzenie itd.

gg:1384140
Sheol
Dead eyes see no future..
Stały użytkownik

Vampire

« Odpowiedz #4 : Grudzień 01, 2004, 20:22:21 »

Czy dobrze slyszalem, ze temp 32st zabija definitywnie kulorzeska bez dodawania chemii?

Wiem, ze czesc ryb moze tej temp nie wytrzymac. Ale czy to skuteczny sposob?

Jak obiecał Mojżesz, podążamy do ziemi obiecanej...
..........................inni zwą ją piekłem......................
Rafael Krasa

Tramal
Global Moderator
Super aktywny

I see You...

« Odpowiedz #5 : Grudzień 01, 2004, 21:11:55 »

Ale temp 32* może juz też wykonczyć niektóre gatunki ryb wystarczy że max 30* osiągniemy przy ospie - temp ma nie wykończyć pierwotniaka a tylko osłabić reszty ma dokonać chemia pozdrawiam

112,25
Sebastian
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #6 : Grudzień 01, 2004, 21:40:13 »

Cytat: Sheol
Czy dobrze slyszalem, ze temp 32st zabija definitywnie kulorzeska bez dodawania chemii?

Tak, dobrze słyszałeś, i nie tylko kulorzeska, mozna tez wyleczyc kilka innych chorób, jednak wtedy zalecana jest troche wyzsza temp. około 34-36`C.Niestety niewiele ryb wytrzyma taka temperature przez kilka dni.

385 l - dyskowce
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: