Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Choroby « Postrzępione płetwy - POMÓŻCIE
Strony: [1] 2 3
  Drukuj  
Autor Wątek: Postrzępione płetwy - POMÓŻCIE  (Przeczytany 16059 razy)
klameczka
Nowy
*

« : Lipiec 13, 2009, 22:45:44 »

Witam wszystkich serdecznie. Borykam się już od roku z jakimiś wirusami w moim akwarium. Na początku zdechaly mi gupiki objawem był bardzo wybrzmiały brzuch. następnie pojawiły się jakieś dziwne rany o zabarwieniu brązowym na moich skalarach. Odseparowałam je i używałam kropel BAKTOPUR. Wyglądało to strasznie...jeden skalar nie miał już praktycznie skrzeli i miał otwartą cały czas mordkę ( ze względu na brak ścianek podtrzymujących) padły mi wtedy 4 sztuki wraz z 2 gurami. Został mi jeden skalar, który ma obecnie już 2 lata ale problem chyba znowu się zaczyna pojawiać gdyż widzę po jego pletwach ze ma poszczepione. Dalej staram się co 3 dni dawać krople BAKTOPURU gdyż nie chciałabym go stracić  Sad dodatkowo zauważyłam ze odchody mojego glonojada maja przezroczysty kolor. Wodę dolewam co tydzień do akwarium. Wcześniej jest ona odstana gdyż jest z sieci wodociągowej,  temperatura w akwarium tez jest stała(25 stopni) , filtr czyszczę co 2 tygodnie. Nie wiem już co robić, co może być przyczyna  Huh dodam ze nie dokupowałam żadnych rybek w ostatnich 6 miesiącach oraz żadnych roślin. Będę bardzo wdzięczna za pomoc. Pozdrawiam
« Ostatnia zmiana: Lipiec 16, 2009, 21:11:38 wysłane przez Grajewiak » Zapisane

1* skalar
4 * rozbora
6 * żałobnica
4 * kardynałki
5 * neon
1 * glonojad
Akwa 120L
Drago
Super aktywny

akwarystyka jest dla pasjonatów

« Odpowiedz #1 : Lipiec 13, 2009, 23:49:45 »

Co do odchodów to mogą być dwie przyczyny pasożyty jelitowe takie jak wiciowce czy nicienie i na to jest np. DISCUS-SEPT.
http://www.burak.pl/?run=PageOffer&Wyszukiwarka_query=DISCUS+SEPT+30ML+SR+ZWALCZ+NICIENIE+I+WICIOWCE&PageOffer_sid=3493&PageOffer_sklep=204
Albo zapalenie przewodu pokarmowego spowodowane podawaniem jednolitej karmy poczytaj sobie tu.
http://www.pmp.p-net.pl/biologia/zapalenie_przewodu_pokarmowego.htm
A postrzępione płetwy to przydało by się zdjęcie może uda się wtedy zdiagnozować.

Akwarium może mieć każdy, akwarystą trzeba się urodzić bo może tylko 2% to hobbyści reszta to ludzie którzy mają ryby. Lecz  czym jest bezmyślne lampienie się na najpospolitsze gatunki i ciąże u gupika wśród chwastów, w porównaniu z odkrywaniem i poznawaniem nowych, tajemniczych i ciekawych gatunków
ivan23
Stały użytkownik

« Odpowiedz #2 : Lipiec 15, 2009, 01:21:09 »

Przepraszam za OT ale szlag mnie trafia na taki analfabetyzm (w dodatku w tytule wątku), ludzie są jakieś granice przyzwoitości !  Shocked

Rozumiem, że rybkom autorki (autora?) płetwy się szczepiają ?

122, 63, 15, 36, 24, 24, 22
microrasbora galaxy, erythromicron, neocaridina heteropoda var. yellow, caridina babaulti cf. green, stripes, dario dario, boraras brigittae, cambarellus orange
klameczka
Nowy
*

« Odpowiedz #3 : Lipiec 16, 2009, 21:08:53 »

Przepraszam za OT ale szlag mnie trafia na taki analfabetyzm (w dodatku w tytule wątku), ludzie są jakieś granice przyzwoitości !  Shocked

Rozumiem, że rybkom autorki (autora?) płetwy się szczepiają ?

Przepraszam bardzo za moje błędy.  Embarrassed Jestem dyslektykiem i staram się pisać poprawnie ale nie zawsze mi to wychodzi. Przykro jest czytać takie uwagi bo wbrew pozorom ludzie co  robią błędy wstydzą się tego. I zaręczam ze moje GRANICE PRZYZWOITOŚCI są na dobrym poziomie bo nie błędy są tego wyznacznikiem!!!!
Mimo wszystko pozdrawiam mojego przedmówcę.

1* skalar
4 * rozbora
6 * żałobnica
4 * kardynałki
5 * neon
1 * glonojad
Akwa 120L
klameczka
Nowy
*

« Odpowiedz #4 : Lipiec 16, 2009, 21:09:51 »

Co do odchodów to mogą być dwie przyczyny pasożyty jelitowe takie jak wiciowce czy nicienie i na to jest np. DISCUS-SEPT.
http://www.burak.pl/?run=PageOffer&Wyszukiwarka_query=DISCUS+SEPT+30ML+SR+ZWALCZ+NICIENIE+I+WICIOWCE&PageOffer_sid=3493&PageOffer_sklep=204
Albo zapalenie przewodu pokarmowego spowodowane podawaniem jednolitej karmy poczytaj sobie tu.
http://www.pmp.p-net.pl/biologia/zapalenie_przewodu_pokarmowego.htm
A postrzępione płetwy to przydało by się zdjęcie może uda się wtedy zdiagnozować.

Dziękuję za info. Postaram się jutro dołączyć jakieś sensowne zdjęcie. Pozdrawiam

1* skalar
4 * rozbora
6 * żałobnica
4 * kardynałki
5 * neon
1 * glonojad
Akwa 120L
klameczka
Nowy
*

« Odpowiedz #5 : Lipiec 17, 2009, 11:51:40 »

Przesyłam fotki:

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/e797572c1349809e.html

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/1a92e9c542e7f7b1.html

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/73af5ed2c5755a5e.html

To jest ten starszy okaz. Od pewnego czasu zauważyłam ze grzbietowa płetwa się strzępi, nie wiem co może być tego przyczyną.Dodatkowo jedna płetwa piersiowa jest też nieznacznie mniejsza od drugiej. Do tej pory rósł bez większych problemów, a teraz widzę ze "marnieje w oczach". Nie posiadam żadnych agresywnych ryb.Ten skalar jest w akwarium przywódca.
Pokarm też daję mieszany żeby dostarczać im wszystkich niezbędnych składników. Apetyt mają duży. Lecz mimo tego odchody glonojada są nitkowate i jasne.

Jeśli to wirusy to jakie i jak się ich pozbyć Huh

Inne ryki w akwarium nie maja takich objawów. Jedynie na łuskach młodszego skalara pojawiły sie nieznaczne przebarwienia a płetwy ma całe.

1* skalar
4 * rozbora
6 * żałobnica
4 * kardynałki
5 * neon
1 * glonojad
Akwa 120L
Drago
Super aktywny

akwarystyka jest dla pasjonatów

« Odpowiedz #6 : Lipiec 17, 2009, 15:58:17 »

Jeżeli twierdzisz że dajesz zróżnicowany pokarm a skalar marnieje to jest bardzo duże prawdopodobieństwo że to pasożyty.Płetwy wyglądają jak by były obskubywane przez jakąś rybę , jaką masz obsadę i kiedy kupowałaś ostatnio nowe ryby?

Akwarium może mieć każdy, akwarystą trzeba się urodzić bo może tylko 2% to hobbyści reszta to ludzie którzy mają ryby. Lecz  czym jest bezmyślne lampienie się na najpospolitsze gatunki i ciąże u gupika wśród chwastów, w porównaniu z odkrywaniem i poznawaniem nowych, tajemniczych i ciekawych gatunków
klameczka
Nowy
*

« Odpowiedz #7 : Lipiec 18, 2009, 18:28:24 »

Nie kupowałam rybek przez ostatnie 6 miesięcy. Ostatni moj zakup to był skalar i jest jeszcze malutki. W akwarium mam:

2 skalary
2 dorosłe gurami
2 żałobniczki
1 glonojad
2 danio
4 rozborki
3 neonki
1 kardynałek

1* skalar
4 * rozbora
6 * żałobnica
4 * kardynałki
5 * neon
1 * glonojad
Akwa 120L
klameczka
Nowy
*

« Odpowiedz #8 : Lipiec 24, 2009, 21:57:16 »

Dzisiaj padła mi jedna neonka. A skalar w dalszym ciągu ma problem z tą płetwą. Zauważyłam jeszcze że jedna żałobniczka ma ranę tuż nad okiem. Wygląda jak wrzód albo Chrostka. W ostatnim czasie nie stosowałam żadnych środków chemicznych na bakterie. Nie wiem już co robić, bo bardzo bym chciała żeby moje rybki miały u mnie dobre warunki. Jeśli wiecie jak można mi pomóc będę wdzięczna.

1* skalar
4 * rozbora
6 * żałobnica
4 * kardynałki
5 * neon
1 * glonojad
Akwa 120L
pitek13
Nowy
*

« Odpowiedz #9 : Lipiec 29, 2009, 10:07:06 »

klameczka uzupełni profil bo nie wiadomo z kim się pisze i komu pomóc?

« Ostatnia zmiana: Sierpień 06, 2009, 08:42:25 wysłane przez pitek13 » Zapisane
młodyakwarysta
Bywalec

ryby denne

« Odpowiedz #10 : Lipiec 29, 2009, 11:57:42 »

jaki litraż z ciekawoście sie spytam?

moje awkaria 54l i 27l i 30l i25
Maży mi sie jeszcze 10 zbiorników ....
Tomacha
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #11 : Lipiec 29, 2009, 12:02:27 »

"filtr czyszczę co 2 tygodnie"

A po co czyscisz filtr co 2 tygodnie?
« Ostatnia zmiana: Lipiec 29, 2009, 13:40:25 wysłane przez Tomacha » Zapisane
pitek13
Nowy
*

« Odpowiedz #12 : Lipiec 29, 2009, 12:47:47 »

witaj!
do młodyakwarysta masz napisane!!!!!
klameczka
Nowy
*

« Odpowiedz #13 : Lipiec 29, 2009, 12:49:01 »

112 L
Co do filtra to robię to często gdyż skalary są wymagającą rybą a wole mieć pewność że nie zabraknie im powietrza.Przecież to w niczym nie przeszkadza? Huh

1* skalar
4 * rozbora
6 * żałobnica
4 * kardynałki
5 * neon
1 * glonojad
Akwa 120L
Tomacha
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #14 : Lipiec 29, 2009, 13:39:30 »

Tak - skalary sa wymagajace i...wymagaja wiekszego akwarium niz 112 litrow. A filtra nie czysci sie - poczytaj na forum - duzo bylo juz na ten temat.
Strony: [1] 2 3
  Drukuj  

Skocz do: