Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Choroby « Postrzepione ogony i kolyszace ruchy
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Postrzepione ogony i kolyszace ruchy  (Przeczytany 1286 razy)
kedlaw
Nowy
*

« : Lipiec 09, 2009, 10:37:55 »

Witam. Od jakiegos czasu raz na jakis czas zauwazam ze najczesciej u gupikow bardzo strzepia sie ogony, plywaja kolyszaco, a po kilku dniach do tygodnia rybka zdycha. Mam akwarium blisko 180 litrow, parametry wody naprawde wporzadku bo robie tesy systematycznie, wode podmieniam regularnie co 5-6 dni po ok 60-70 litrow. Swiatla uzywam po 12 godzin. Rybki kiedy maja te objawy poza tymi ktore wymienilem lubia sobie siedziec w spokojnym miejscu gdzie ruch wody nie zmuszalby ich do wiekszego wysilku, pobieraja pokarm podczas karmienia normlanie. Od jakiegos czasu mam problem z malutkimi slimakami, wylawiam je recznie ile zauwazam, kupilem 4 bocje wspaniale do pomocy. Czy moze to miec cos wspolnego z tymi slimakami? Kupilem tez srodek na slimaki ale narazie nie chce wlewac chemi, moze bocje mi troche pomoga z tym problemem. Poza tymi objawami czyli tylko i wylacznie ogonkiem postrzepionym (pletwy inne nienaruszone), kolyszacymi ruchami i przy okazji rybka leciutko wygieta jest od ogona w dół, tym ze lubi spokojne miejsca nic nie moge wiecej napisac. Mam to akwa juz ponad rok wiec nie jest swierzo zalozone. Jesli ma ktos jakies pomysly bylbym wdzieczny.
ala
Super aktywny

ala

« Odpowiedz #1 : Lipiec 09, 2009, 12:01:54 »

Jesli ma ktos jakies pomysly bylbym wdzieczny.
Mam pomysł Grin polega na tym żebyś podał parametry bo ''parametry wody naprawde wporzadku'' to pojęcie dość względne i chyba raczej dla Twoich ryb nie sa one w porządku skoro ryby mają takie objawy. Lecz bactopurem.

kedlaw
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Lipiec 09, 2009, 12:56:29 »

wlasciwosci wody:  temp. 26,  ph - 7,  KH  7,  GH - 9,  NO2 - 0,  NO3 - 25 . Niestety tego leku nie mam w tej chwili, dopiero za jakis tydzien moge go miec. Byc moze ze NO3 ciut za wysokie, dlatego zrobie z dwie podmiany wody w tyg i zobacze co dalej. Czytalem o wielu chorobach ale nic zbytnio nie pasowalo do objawow jakie ja opisuje.
laguna
Nowy
*

« Odpowiedz #3 : Lipiec 09, 2009, 13:15:29 »

a jakie masz ryby? moze jakas podgryza troche gupiki
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: