|
Danuta
|
 |
« : Listopad 25, 2004, 12:25:31 » |
|
http://www.artnet.com.pl/kozicki/faq/index.html temat Plagi w akwarium nie zaleca żadnego środka chemicznego na ospę prócz soli, gdyż jak podaje wszystkie inne są rakotwórcze oparte na zieleni malachitowej. Prowadzą do zaniku płodności u ryb. :cry:
|
|
|
|
|
|
Akwa 80l 20 rybek małych
Pozdrowienia z Olkusza
|
|
|
|
mdramski
|
 |
« Odpowiedz #1 : Listopad 25, 2004, 17:49:07 » |
|
Bo zieleń jest rakotwórcza. Dlatego stosuje się ją z umiarem, a nie leje jak leci.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Tramal
Global Moderator
Super aktywny

I see You...
|
 |
« Odpowiedz #2 : Listopad 25, 2004, 23:43:36 » |
|
Tak to prawda  najbardziej trzeba unikac o ile to możliwe lania zielenie do akwa z narybkiem. Narybek jest najbardziej narażony na porażenie a efekty moga sie pokazać dopiero w wieku dojrzałym. Pozdr.
|
|
|
|
|
|
112,25
|
|
|
|
mdramski
|
 |
« Odpowiedz #3 : Listopad 26, 2004, 00:02:47 » |
|
I tu ponownie wraca opinia, że wlewanie chemii do akwarium to ostateczność. Niestety wielu akwarystów jak widzi symptomy choroby, to natychmiast udaje się do zoologa i leje co popadnie. Efekt - więcej szkody niż pożytku.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Danuta
|
 |
« Odpowiedz #4 : Listopad 26, 2004, 08:12:35 » |
|
Co polecasz zatem na taką przypadłość jak ospa? 
|
|
|
|
|
|
Akwa 80l 20 rybek małych
Pozdrowienia z Olkusza
|
|
|
|
mdramski
|
 |
« Odpowiedz #5 : Listopad 26, 2004, 13:36:15 » |
|
np. Ichtiosan
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Jarecki
|
 |
« Odpowiedz #6 : Listopad 30, 2004, 03:52:34 » |
|
Hy hy :lol:
|
|
|
|
|
|
|
|
|
lukas
Global Moderator
Super aktywny

into U'r eyes my face remains
|
 |
« Odpowiedz #7 : Listopad 30, 2004, 19:01:01 » |
|
Głowy nie dam ale Ichtiosan według mnie też jest na bazie zieleni malachitowej.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Tramal
Global Moderator
Super aktywny

I see You...
|
 |
« Odpowiedz #8 : Listopad 30, 2004, 19:44:12 » |
|
pewnie że tak ichtiosan , costapur, mfc i wiele wiele innych  paskudztwa jak pierwotniaki (ihtio) nienawidzą zieleni , dlatego z umiarem tylko w tedy kiedy trzeba  Pozdrawiam
|
|
|
|
|
|
112,25
|
|
|
|
mdramski
|
 |
« Odpowiedz #9 : Listopad 30, 2004, 20:25:40 » |
|
Nie chodzi o to żeby nie stosować zieleni malachitowej, ale żeby stosować ją racjonalnie. Przecież dla człowieka również istnieje wiele leków, których działania uboczne są poważne, ale stosowane z umiarem czy zgodnie z przepisem lekarza pomagają. Dlatego polecałem przykładowo ichtiosan pomimo iż zieleń jest rakotwórcza. Nie sądzę jednak, aby jedno przemyślane leczenie miało katastrofalny wpływ na ryby. Co innego jak lejemy jej ile popadnie.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Przem
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #10 : Grudzień 02, 2004, 19:11:33 » |
|
Pożyteczna wiadomość! Teraz będę już uważał z ilością podawanych leków dla ryb. Miałem kiedyś chorobę i zastosowałem MFC, chyba w nadmiarze... :oops: Teraz wiem, że trzeba uważać! Dzięki! 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|