Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1] 2
  Drukuj  
Autor Wątek: Tęczanki  (Przeczytany 7887 razy)
piotrek999
Stały użytkownik

« : Czerwiec 29, 2009, 15:55:20 »

Mam zamiar założyc akwarium z tęczankami poj. 50 litrów. Dotychcczas w akwarium miałem kilka tęczanek i po kilku latach zdechły, ale wtedy w akwarium miałem tylko filtr (+napowietrzacz) i grzałkę. Teraz chciałbym bardziej profesjonalnie podejśc do akwarystyki.

Możecie mi powiedziec coś o hodowli tych rybek? Wiem że są barzo mało wymagające. Powiedzcie też cos na temat sprzętu i roślin jakie mam zasadzic w akwarium. Tęczanki nie lubią bardzo zarośniętych akwariów. Acha w Akwarium musi byc mech jawajski, bo w nim składają ikre.
Atria_C
Global Moderator
Bywalec

« Odpowiedz #1 : Czerwiec 29, 2009, 15:58:02 »

Jakie tęczanki dokładnie masz na myśli?
Dla "klasycznych" tęczanek" 50l to zbyt mało. Do takiego litrażu nadają się promienniczki werneri (tzw. tęczanki filigranowe) tudzież pseudomugile.

Moje akwarium, zapraszam do konstruktywnej krytyki Wink http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=23728.0
piotrek999
Stały użytkownik

« Odpowiedz #2 : Czerwiec 29, 2009, 16:12:49 »

Tęczanka czerwona, neonowa albo mniejsza. Głównie chodzi mi o filtr - zewnętrzny czy wewnętrzny.
dilayla
Stały użytkownik

« Odpowiedz #3 : Czerwiec 29, 2009, 16:13:48 »

Ja w tym temacie jestem dość cienka ale mam książke xD Książke pt.Ryby Akwariowe z Delty.Jestem wymieniony 1 gatunek tęczanki ale lepszy jeden niż żaden.No więc jest to Tęczanka mniejsza.Dorastają do 7 cm.Może one będą dobre.Nie napisali tu o litrażu ale mam całą strone o ich rozmnażaniu Cheesy Więc jakby Ci o tym napisać  to napisz mi na PW.
Pozdrawiam Dilayla.

Jostein Gaard
Czy to nie smutne, że większość ludzi musi zachorować, by zdać sobie sprawę z cudowności życia?
piotrek999
Stały użytkownik

« Odpowiedz #4 : Czerwiec 29, 2009, 16:18:45 »

Dzięki bardzo za chęci, ale chodzi mi głónie o dobór sprzętu, roślin i podłoża. A chyba wybiore tęczanki mniejsze ;]
Atria_C
Global Moderator
Bywalec

« Odpowiedz #5 : Czerwiec 29, 2009, 16:22:17 »

Tęczanki mniejsze czyli jakie?
Wiesz, wbrew pozorom to dosć istotne pytanie co konkretnie zamierzasz hodować. Wtedy będziemy zastanawiać się nad parametrami, sprzętem itp.
Tęczankowate są wytrzymałe w tym znaczeniu że tolerują dość duży zakres twardości wody i pH. Są wrażliwe na związki azotu. Ja osobiście posiadam I. werneri  (Jardin Creek) i pseudomugile. Wydaje mi się, że posiadanie tęczanek nie kłóci się ze zbiornikiem roślinnym. Uważa sie, że powinny mieć relatywnie miękką wodę (wtedy łatwiej przystępują do tarła). Tolerują bardzo duży zakres temperatur. Moje tęczankowate żyją sobie w akwarium Low Tech, filtrację zapewnia turbina aquaszut z gąbką.
Rozumiem że to ma być akwarium biotopowe? W Autstralii biotopy są bardzo zróżnicowane, stąd moje pytanie o konkretny gatunek. Dla tęczanki czerwonej to za mały zbiornik.
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 29, 2009, 16:29:52 wysłane przez Atria_C » Zapisane

Moje akwarium, zapraszam do konstruktywnej krytyki Wink http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=23728.0
piotrek999
Stały użytkownik

« Odpowiedz #6 : Czerwiec 29, 2009, 16:26:49 »

Jednak zdecyduje sięna tęczankę neonową, a akwarium chyba nie będzie biotopowe, bo zamierzam wpuścic z 8 teczanek, 2 kiryski, kosiarkę i chyba na razie tylko to. Chodzi mi głónie o dobór sprzętu, roślin i podłoża. ;]
Atria_C
Global Moderator
Bywalec

« Odpowiedz #7 : Czerwiec 29, 2009, 16:32:24 »

Podłoże nie powinno mieć większego znaczenia, dobrze żeby nie zatwardzało wody. Ja mam ziemę ogrodową plus żwir.  Myślę że można bez problemu zroić na aquasubstrate czy Amazonia jeśli Cię stać;)
Rośliny też bez większego znaczenia: zależy jakie masz oświetlenie i preferencje. Czy zamierzasz nawozić itp. Tęczanki lubią sobie popływać więc dobrze zostawić im trochę niezarośniętej przestrzeni.

piotrek999
Stały użytkownik

« Odpowiedz #8 : Czerwiec 29, 2009, 16:52:41 »

Wystarczy 1.5 cm aquasubstrate,i ze 3 cm żwirku?  Teraz może jaki filtr? Zew. czy wew.?

Planuje kupic jedne z tych zestawów roślinek: http://allegro.pl/item668909501_zestaw_roslin_39_nawoz_gratis_akwarium.html#gallery                 http://allegro.pl/item674283398_rosliny_na_start.html#gallery 

Które lepsze?
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 29, 2009, 17:05:58 wysłane przez piotrek999 » Zapisane
piotrek999
Stały użytkownik

« Odpowiedz #9 : Lipiec 02, 2009, 14:14:55 »

Odpowie mi ktoś? Jaki filtr zewnętrzny czy wewnetzny? Ktory lepszy? ile cm dac podloza?
Atria_C
Global Moderator
Bywalec

« Odpowiedz #10 : Lipiec 02, 2009, 17:54:27 »

Nie znam się na substratach, wydaje mi się, że nie przysypue się ich żwirem (tak est z Amazonią).
Do do roślin z tego zestawu wydae się, że większość z nich est na drugi i trzeci plan, ale zawsze możesz dokupić osobno coś na pierwszy.
Filtr? Zależy aki Ci pasue, zewnętrzny uznaje się za wydajnieszy i łatwiejszy w obsłudze (ale droższy). Jesli masz miejsce i możliwości, śmiało.
Ja mam zwykłą turbinę z gąbką i też śmiga.Wink

Seboos
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #11 : Lipiec 03, 2009, 07:15:49 »

Aquasubstrate ani Amazonii (ADA) się niczym nie przysypuje. To gotowe podłoża

piotrek999
Stały użytkownik

« Odpowiedz #12 : Lipiec 10, 2009, 22:12:18 »

A w samym żwirku rośliny mi te urosną?
Mechanic
Super aktywny

« Odpowiedz #13 : Lipiec 10, 2009, 22:53:05 »

Drogi kolego, sporo jeszcze przed toba... Mam dla ciebie kilka dobrych rad, takich "od serca":

1. Twoje akwarium nadaje sie tylko dla Tęczanek Wernera, reszta jest zbyt duza i ruchliwa na tak maly zbiornik.
2. Podlozem moze byc sam zwirek, ale po 3 tygodniach powinienes zaczac czyms nawozic. Nawozenie zalezy od mocy swiatla w akwarium i tego, czy podajesz CO2. Na poczatek zasadz malowymagajace i szybkorosnace rosliny - moczarka, nurzaniec, rogatek, jakas mala zabienica...
3. Polecam filtr zewnetrzny (ma znacznie wieksze mozliwosci) albo wewnetrzny z komorami na wklady filtracyjne.
4. Przemysl jak ma wygladac twoje akwarium i pamietaj o wolnej przestrzeni do plywania dla rybek.
5. Zaopatrz sie w jakies podstawowe testy wody (NO2, NO3, pH, gH), zebys mogl wybrac odpowiedni moment do wpuszczenia ryb.
6. Z niczym sie nie spiesz, Uruchom wszystkie urzadzenia i poczekaj minimum 2 tyg. zanim wpuscisz pierwsze ryby.

Powodzenia! papa
mczbyslaw
Zainteresowany
**

LABIRYNTOWATE

« Odpowiedz #14 : Lipiec 12, 2009, 11:47:29 »

teczanki weernera sa to ryby tarliskowe, za małe to ogolnych akwarii, nadaja sie na typowe biotopy, na akwaria duze ale obszerne z ciemnym zwirem ...

NIE ODPOWIADAM NA PYTANIA ZADAWANE NA PW!
Strony: [1] 2
  Drukuj  

Skocz do: