Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Start akwa 200l  (Przeczytany 1156 razy)
kemaz20
Nowy
*

« : Czerwiec 24, 2009, 22:50:36 »

Witam,
Mój sprzęt to:
Akwa 200l - 100x40x50H
Filtr kubełkowy fluval 205
Światlo - T5 Philips 39/865x3 + 1x39W Philips Aqua Relle
Woda kranowa - ph-7,5_8(coś pomiędzy)  gh-5 kh-4 (wartosci wody odstanej 3 dni w szklance)

W związku z zakładaniem nowego akwa proszę o pomoc w wystartowaniu tzn. mam kilka pytań:
1)Czy mój filtr (jedna prosta końcówka wciąga wodę do filtra, druga w kształcie U wypuszcza do akwa- czy lokując tą drugą na równi z lustrem będzie ona działać jak napowietrzacz rozbijając taflę wody?

2)Zrobiłem tło strukturalne z ceresitu cr65 + barwnik ferplast , czy takie tło trzeba jeszcze czymś malować, czy może być po wyschnięciu wstawione bez farby?

3)Tło spowoduje prawdopodobnie wzrost PH - więc gdzieś wyszperałem że można zrobić torf+ziemia+parę innych składników jako podłoże na to żwir http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=13481.0 . Jak bardzo obniży to ph tzn ile cm warstwę położyć mieszanki, aby  obniżyć ph do poziomu 6,5. Albo o ile obniża to ph i inne wartości? Ktoś wie z doświadczenia? Jeśli się mylę to w jaki sposób obniżyć ph na dłuższy czas (alternatywa dla kupnego gruntu- nie lubię gotowców)

4)Gdy zaleję akwa wodą, to czy wkładać roślinki odrazu czy odczekać kilka dni?

5)Kiedy zacząć dawkowanie CO2 z butli - na starcie? Dokupić coś dla napowietrzania dodatkowo?

Na razie to tyle:)Z góry dzięki za wszelką pomoc.
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: