Twister78
Zainteresowany

|
 |
« : Czerwiec 23, 2009, 11:25:48 » |
|
Możecie mi powiedzieć dlaczego ryby któe kupuje po wpuszczzeniu do akwa pływaja zaraz pod poziomem wody? Teraz trafiło to bojownika. Wczoraj mi padły 2 samice gupika. Za to samiec, zbrojnik niebieski i 2 mieczyki pływają sobie w najlepsze i nie widze u nich dziwnych zachować. Do tego mam też krewetki które też ładnie sobie żyją. Możliwe że w sklepie specjalnie sprzedają "podtrute" osobniki??? Parametry mam dobre, nawet twardośc spadła z >14 do >7... Powiedzcie mi prosze o co chodzi 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
matka siedzi z tyłu
|
 |
« Odpowiedz #1 : Czerwiec 23, 2009, 11:35:01 » |
|
Bojowniki w sklepach często sa trzymane w bardzo złych warunkach - w kubeczkach albo maleńkich boksach, gdzie nie ma ani filtracji, ani ogrzewania, i przeważnie również przykrycia, w związku z tym często kupujemy osobniki bardzo osłabione, czsem chore (przeziębione) i niestety nie zawsze poprawa warunków w domowym akwarium wystarczy, żeby doszły do zdrowia. Inne rybki również nie zawsze w sklepach są zdrowe.
|
|
|
|
|
|
ʎɐqǝ uo pɹɐoqʎǝʞ ɐ ʎnq ı ǝɯıʇ ʇsɐן ǝɥʇ sı sıɥʇ
|
|
|
|
dwight 18
|
 |
« Odpowiedz #2 : Czerwiec 23, 2009, 12:44:02 » |
|
Możecie mi powiedzieć dlaczego ryby któe kupuje po wpuszczzeniu do akwa pływaja zaraz pod poziomem wody? Teraz trafiło to bojownika. Wczoraj mi padły 2 samice gupika. Za to samiec, zbrojnik niebieski i 2 mieczyki pływają sobie w najlepsze i nie widze u nich dziwnych zachować. Do tego mam też krewetki które też ładnie sobie żyją. Możliwe że w sklepie specjalnie sprzedają "podtrute" osobniki??? Parametry mam dobre, nawet twardośc spadła z >14 do >7... Powiedzcie mi prosze o co chodzi  bardzo możliwe że to objawy przyduchy , masz dobre napowietrzanie w akwarium?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
matka siedzi z tyłu
|
 |
« Odpowiedz #3 : Czerwiec 23, 2009, 13:18:15 » |
|
Ale bojownika przyducha raczej nie dotyczy
|
|
|
|
|
|
ʎɐqǝ uo pɹɐoqʎǝʞ ɐ ʎnq ı ǝɯıʇ ʇsɐן ǝɥʇ sı sıɥʇ
|
|
|
Twister78
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #4 : Czerwiec 23, 2009, 13:49:31 » |
|
Nie mam napowietrzania, mam dużo roślin. Ale gdyby to była przyducha to inne ryby też by pływały przy tafli wody... czy może się myle??
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
dwight 18
|
 |
« Odpowiedz #5 : Czerwiec 23, 2009, 14:03:36 » |
|
Ale bojownika przyducha raczej nie dotyczy
no fakt 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
dj_ryba
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #6 : Czerwiec 23, 2009, 15:01:50 » |
|
ryby te mogly doznacszoku podczas wpuszczania nie pklywaly w worku po wiezchu az do wyrownania temperatury wody
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Female_Raziel
|
 |
« Odpowiedz #8 : Czerwiec 23, 2009, 16:21:56 » |
|
Albo przekarmiony, albo choroba.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Twister78
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #9 : Czerwiec 23, 2009, 21:21:42 » |
|
To że choroba to się domyślam bo do przekarmienia potrzebne jest jedzenie czegoś...
Nikt nie ma pomysłów??
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
matka siedzi z tyłu