Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1] 2
  Drukuj  
Autor Wątek: para gupików padła  (Przeczytany 6371 razy)
Bohun
Nowy
*

« : Czerwiec 21, 2009, 11:27:19 »

Mam akwarium 25l, temp: 25-26 stopni, pięć prawdziwych roślin, filtr działa non-stop, jest grzałka, ale włącza się sporadycznie. To moje pierwsze akwarium, po wsypaniu żwiru, wsadzeniu roślin i zalaniu wodą (wraz z uzdatniaczem) włączyłem filtr i po czterech dniach (na dobę przed zarybieniem)  wrzuciłem jakąś tabletkę (biało niebieska) od sprzedawcy.

Było 12 neonek (w tym 2 dwa czerwone), 2 danio koralowe, 4 gupiki (dwie pary),
Mniejsza samica gupika urodziła (albo okociła) się pięć dni temu. Odłowiłem do "kojca" 4 sztuki, reszta została zjedzona. Druga samica zaczęła się zachowywać dziwnie: pływała u góry, albo leżała na dnie, albo pływała ogonem do góry. Jeden samiec w tym samym czasie leżał na filtrze powietrza tuż pod powierzchnią. Dwa dni później para gupików padła oraz jeden z czterech młodzików), a dzień wcześniej jeden neon czerwony też padł.

Czy dzieje się coś niedobrego, co powinienem zrobić?
zibi
Bywalec

kocham to ;]

« Odpowiedz #1 : Czerwiec 21, 2009, 12:00:23 »

po co się tak śpieszyłeś z zarybianiem?
akwarium nie dojrzało i to jest zapewne twój problem. Nawet żadne uzdatniacze nie pomogą, najlepiej poczekać aż woda naturalnie dojrzeje. Zapewne jest to bomba zegarowa w której dopiero zaczynają zachodzić wszystkie ważne przemiany.
Akwa powinno stać zalane miesiąc. W tym czasie możesz sadzić rośliny które pomogą Ci  w dojrzewaniu twojej wody.
A twoje akwa  stało 5 dni puste. Brawo... I nie rzuca się żadnych tabletek jak się nie zna dokładnych parametrów wody. Może ta tabletka zawierała coś czego było w wodzie i tak za dużo?
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 21, 2009, 12:02:49 wysłane przez zibi » Zapisane

o sobie: cieszę się, że mam 20 lat;

aktualne zajęcie: w piłkę gram;

http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=25776.msg238930;topicseen#msg238930
lifia
Przecinek jest po to, by nadac dzwiek myslom...
Stały użytkownik

Michael Jackson - tu jeszcze go nie bylo ;/

« Odpowiedz #2 : Czerwiec 21, 2009, 21:28:48 »

wydaje mi sie ze to mykobakterioza
troche duzo rybek jak na 25 l szczegolnie w polaczeniu z gupikami Wink

Lifia

50 l.
- 20 gupikow (15 samic)
- Gyrinocheilus Aymonieri (glonojad syjamski)
- Ancistrus Dolichopterus
- Caridina Gracilirostris "Red Nose"
- Neocaridina Heteropoda (Neocaridina Denticulata Sinensis) "Fire Red"
bloniu
Super aktywny

Hoplias malabaricus

« Odpowiedz #3 : Czerwiec 21, 2009, 21:35:41 »

wydaje mi sie ze to mykobakterioza
troche duzo rybek jak na 25 l szczegolnie w polaczeniu z gupikami Wink

A ja myśle, że to azotanoza :]
Żadna mykobakterioza tylko masz niedojrzałe akwarium. Wachania związków azotu. Akwarium bardzo przerybione. Rybki wydalają a w tak małym zbiorniku poziom azotu wzrasta szybko. Zatruwa to ryby.

Neonki są wszystkie do oddania. Danio tak samo. Jak to zrobisz to podmień połowę wody i wlej Sera Nitrivrec. Potem dolewaj wg instrukcji tak jak przy zakładaniu nowego zbiornika.

I consider myself as a one fish wolf pack
shogun4
Bywalec

« Odpowiedz #4 : Czerwiec 21, 2009, 21:56:25 »

Ta biało-niebieska tabletka to zapewne Bactozym. Niczemu nie mogła zaszkodzić, co najwyżej utrzymała przy życiu pozostałe rybki. Teoretycznie pozwala na wpuszczenie ryb po 24h (toretycznie  Roll Eyes ). Moim zdaniem przy tak małym zbiorniku jej działanie powinno być jeszcze silniejsze. Inna sprawa, że powinno się je wkładać do filtra, a nie po prostu wrzucać do wody, wtedy działają efektywniej. Tak czy siak bez testów można tylko przypuszczać, że to azot lub amoniak, bo ryb stanowczo za dużo i złe gatunki.

Zrób testy wody, daj zdjęcia akwarium to może uda się coś więcej podpowiedzieć.

Bohun
Nowy
*

« Odpowiedz #5 : Czerwiec 21, 2009, 22:11:49 »

Ta biało-niebieska tabletka to zapewne Bactozym. Niczemu nie mogła zaszkodzić, co najwyżej utrzymała przy życiu pozostałe rybki. Teoretycznie pozwala na wpuszczenie ryb po 24h (toretycznie  Roll Eyes ). Moim zdaniem przy tak małym zbiorniku jej działanie powinno być jeszcze silniejsze. Inna sprawa, że powinno się je wkładać do filtra, a nie po prostu wrzucać do wody, wtedy działają efektywniej. Tak czy siak bez testów można tylko przypuszczać, że to azot lub amoniak, bo ryb stanowczo za dużo i złe gatunki.

Zrób testy wody, daj zdjęcia akwarium to może uda się coś więcej podpowiedzieć.

Co znaczy złe gatunki? (jak dodać zdjęcie???)
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 21, 2009, 22:37:49 wysłane przez Bohun » Zapisane
lwica79
Super aktywny

« Odpowiedz #6 : Czerwiec 21, 2009, 22:39:22 »

To znaczy, że danio i neonki rosną zbyt duże jak na Twoje akwarium. Gupiki mogą być, ale w ograniczonej ilości. 4 sztuki mogły by być, gdyby nie to, że to złe proporcje samców do samic. Jeżeli masz dwa samce to samiczek przydało by się ze 4-żeby samce ich za nadto nie męczyły. Młode powinieneś oddawać, by nie doprowadzić do przerybienia. Ewentualnie jak nie miał byś gdzie oddawać młodych to zostaw w akwa albo kilka sztuk samych samców, albo samych samic- tak z 7 sztuk
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 21, 2009, 22:42:39 wysłane przez lwica79 » Zapisane

Bohun
Nowy
*

« Odpowiedz #7 : Czerwiec 21, 2009, 22:54:31 »

To znaczy, że danio i neonki rosną zbyt duże jak na Twoje akwarium. Gupiki mogą być, ale w ograniczonej ilości. 4 sztuki mogły by być, gdyby nie to, że to złe proporcje samców do samic. Jeżeli masz dwa samce to samiczek przydało by się ze 4-żeby samce ich za nadto nie męczyły. Młode powinieneś oddawać, by nie doprowadzić do przerybienia. Ewentualnie jak nie miał byś gdzie oddawać młodych to zostaw w akwa albo kilka sztuk samych samców, albo samych samic- tak z 7 sztuk

A jakie jeszcze można by gatunki dołożyć?
lwica79
Super aktywny

« Odpowiedz #8 : Czerwiec 21, 2009, 23:11:32 »

Do 25ciu litrów poza gupikami to chyba tylko krewetki karłowate...
Ewentualnie jeśli zrezygnował byś również z gupików, to wówczas inne małe rybcie mogły by być np. Mikrorasbora Galaxy..

gina2006
NOWE FOTECZKI - zapraszam do opiniowania
Super aktywny

« Odpowiedz #9 : Czerwiec 22, 2009, 06:16:55 »

Majac 25 L nie poszalejesz z obsada, neony wymagaja min 40 L, danio tez wiekszy baniaczek wiec do oddania. Gupiki mozna miec ale caly czas musisz kontrolowac by nie bylo przerybienia a mnoza sie jak przyslowiowe kroliki - chyba ze beda same samce (zawsze sa ladniejsze od samiczek). Jesli nie chcesz miec gupikow to mozesz miec jednego bojownika, stadko mikrorazbor galaksy lub erythromicron, zabki, malutkie krewetki. Mozliwe tez sa modrooki, zmienniaki plamiste.
Ale zastanow sie dobrze i dowiedz jakim rybom jestes w stanie zapewnic godne warunki w swoim akwa.

Macieksoko
Turysta
Stały użytkownik

www.turysci-ropczyce.go.pl

« Odpowiedz #10 : Czerwiec 22, 2009, 07:26:08 »

Warto też poszukać boraras brigittae, bardzo ładna rybka. Widziałem kilka razy te rybki w malutkich akwariach. Na jakieś stronie www w języku angielskim jest podawane akwarium 25 litrów jako minimum. Słyszałem określenie, że jest to rybka do nano akwariów.

http://akwa-mania.mud.pl/ryby/ryby/rybyb/Boraras%20bigittae.html
http://allegro.pl/item658840682_boraras_brigittae_razbora_borneanska_balistar.html
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 22, 2009, 07:30:34 wysłane przez Macieksoko » Zapisane

"Pokaż swoje sukcesy, nie szukaj porażek u innych"
http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=22727.0

...ciągle myślę nad LT na ziemii Smiley
maskotus
Stały użytkownik

« Odpowiedz #11 : Czerwiec 22, 2009, 07:57:28 »

Warto też poszukać boraras brigittae, bardzo ładna rybka.

Zgadza się (moja dziewczyna ma je w swojej 40stce), ale wymagająca. Z tego co widzę Bohun nie ma jeszcze zielonego pojęcia o akwarystyce (nawet jej podstawach), dlatego radzę tak:

1. Przez tydzień podmieniac co 2 dni ok 30% odstanej (24h) wody. Zacząc natychmiast.
2. Dodawac bakterie nitryfikacyjne
3. Zredukowac obsadę do minimum!
4. Czytac, duzo czytac i się uczyc. Wszelkie informacje znajdziesz na tym forum.

W przeciwnym wypadku rybki nie przezyją kolejnych 3 dni.

Pozdrawiam.

Bohunie warto poswiecic czas i pieniazki bo to wspaniale hobby Smiley
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 22, 2009, 07:59:37 wysłane przez maskotus » Zapisane

Muchomorek
Super aktywny

...a cыновья уходят в бой!

« Odpowiedz #12 : Czerwiec 22, 2009, 08:18:44 »

A jakie jeszcze można by gatunki dołożyć?
Dokładanie odłożyć najlepiej na dwa miesiące, a na razie się pozbyć.
Paramount
Nowy
*

« Odpowiedz #13 : Czerwiec 22, 2009, 18:07:10 »

Jutro minie tydzień odkąd okociły mi się gupiki. Sprawa jest taka, że znaczna ich większość leży na dnie akwa, a te które pływają robią to w taki sposób, że kręcą się jakby w kółko i sprawia im to dużą trudność. Tylko niektóre zachowują sie normalnie. Czy to jest jakaś choroba czy np jest tak, że najsłabsze osobniki umierają?? Z góry dzięki za odpowiedź Smiley
Muchomorek
Super aktywny

...a cыновья уходят в бой!

« Odpowiedz #14 : Czerwiec 22, 2009, 18:30:17 »

Czy to jest jakaś choroba czy np jest tak, że najsłabsze osobniki umierają?? Z góry dzięki za odpowiedź Smiley
Kpisz czy co? Skąd ta radość? To pewno "azotanoza", jak to ładnie nazwal bloniu, czyli poważne zatrucie produktami przemiany materii i pochodnymi. Lepiej oddaj rybki komuś, kto będzie z nimi cokolwiek robił.
Strony: [1] 2
  Drukuj  

Skocz do: