Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Rośliny akwarystyczne « Proszę o pomoc w usunięciu glonów. Dla bardziej zaawansowanych
Strony: 1 [2]
  Drukuj  
Autor Wątek: Proszę o pomoc w usunięciu glonów. Dla bardziej zaawansowanych  (Przeczytany 5493 razy)
mczbyslaw
Zainteresowany
**

LABIRYNTOWATE

« Odpowiedz #15 : Czerwiec 28, 2009, 18:12:22 »

wg mnie przyczyna sa kosiarki. one bardzo duzo wydalaja, przerabiałem to bo kiedys hodowałem kosiarki , i wzrasta Ci poziom NO3, ja bym je usunał i zastapił pozytecznymi otoskami

NIE ODPOWIADAM NA PYTANIA ZADAWANE NA PW!
Krzyster
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #16 : Lipiec 02, 2009, 13:08:26 »

chyba nie padło ile litrów ma omawiany zbiornik?

Jeśli mogę coś doradzić  Afro :
- do środka dołożyć jakąś turbinę np: AquaSzuta z gąbką (24h/d) - sam kubełkowy nie gwarantuje czystej wody (przynajmniej tetrowskie)
- dosadzić roślin
- podmiana wody raz w tygodniu 1/3 a nawet 1/2 przy takich azotanach - zimna prosto z kranu, bez żadnych uzdatniaczy
- regularne nawożenie, na początek polecam Ferropol JBL + Ferropol 24, z wszystkich tańszych nawozów mogę go polecić.
- kosiarka niewielkie tu ma znaczenie, sam mam 2 duże Gibbicepsy które brudzą więcej.
- oświetlenie na poziomie 0,5 W na litr - niezbędne minimum - rodzaj oświetlenia też ma znaczenie.
- usunąć wszystkie zainfekowane glonem liście.
- Co2 znacznie zmniejsza problem z glonami

Jeśli się powtórzyłem to przepraszam, sam miałem problem z glonami - krasnorosty, zielenice - głownie, w/w sposobem pozbyłem się prawie w 100% glonów, gdzieniegdzie nikomu nie przeszkadzające zielenice, głównie na żabienicy i kilka krasnorostów na deszczowni.
Pozdro.
Pietro54
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #17 : Lipiec 03, 2009, 14:04:56 »

No właśnie chciałem na razie podać potas, zobaczyć co się stanie..
Denitryfikator już chodzi na poziomie 6ml/minuta więc już powoli powinien zwalczać azotany, mam nadzieje dojść z nim do poziomu gdzieś 10-15ml/min
Chciałem zapytać jeszcze o potas, czy rozrabiać 50gr w 0.5L wody? i dolewać ok 5ml dziennie? Czy to dobry pomysł?
Pietro54
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #18 : Lipiec 08, 2009, 12:01:06 »

Hej, przepraszam za post pod postem, ale chciałem troszkę ożywić temat.
Od kilku dni dolewam potasu do akwarium, roztwór był przygotowany tak 0,5L wody 50gram K2So4 dolewam po 10ml na dzień takiego roztworu, narazie nie widzę żadnej poprawy.
Tak jak pisałem wyżej mam problemy z l aquantica... poniżej fotka, zdjęcie robione z góry, po lewej stronie przy końcówce roślinka jest zielona, ładna ale po prawej stronie zdjęcia, mniej więcej po środku rośliny jest już nieciekawie, sami zobaczcie.

Natomiast glony jakie ścieram z szyby wyglądają tak na ściereczce, może sam kolor wam coś powie o tym pasożycie.
ala
Super aktywny

ala

« Odpowiedz #19 : Lipiec 08, 2009, 12:14:16 »

okrzemki

Pietro54
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #20 : Lipiec 08, 2009, 16:31:34 »

Na pewno okrzemki?
A co z roślinką?
ala
Super aktywny

ala

« Odpowiedz #21 : Lipiec 08, 2009, 18:28:25 »

napewno , a z roslinką zrób tak - wyrwij ,cały dół pokryty okrzemkami wywal , górną czystą częśc wsadź w podłoże
« Ostatnia zmiana: Lipiec 09, 2009, 11:43:00 wysłane przez Seboos » Zapisane

Strony: 1 [2]
  Drukuj  

Skocz do: