Lukaszl
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #60 : Marzec 01, 2005, 23:26:47 » |
|
Dziś w sklepie zobaczyłem piękną rybę. To chyba jakis zbrojnik - bardzo długi i bardzo cienki. Nazwali go tam L-91 lub coś takiego(literka i jakaś liczba). Kosztował 95zł!! CO to za rybcia?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Harpia
|
 |
« Odpowiedz #61 : Marzec 01, 2005, 23:44:33 » |
|
Sęk w tym, ze najwazniejsza jest własnie ta literka i cyferka.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Sheol
Dead eyes see no future..
Stały użytkownik

Vampire
|
 |
« Odpowiedz #62 : Marzec 02, 2005, 11:55:36 » |
|
Beznadziejne jest to nazywanie ryb jak na przykladzie powyzej. Przypomina mi to znakowanie ludzi w Auschwitz!
Moze ta ryba to Farlowella? Jest dluga, cienka i nalezy do zbrojnikowatych...
|
|
|
|
|
|
Jak obiecał Mojżesz, podążamy do ziemi obiecanej... ..........................inni zwą ją piekłem...................... Rafael Krasa
|
|
|
|
mdramski
|
 |
« Odpowiedz #63 : Marzec 02, 2005, 12:36:12 » |
|
Ale farlowella raczej nie kosztowałaby 95 zł. 20 zł to rozumiem, ale nie aż tyle. Zresztą nie takie cuda sprzedawcy robią...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Sheol
Stały użytkownik

Vampire
|
 |
« Odpowiedz #64 : Marzec 02, 2005, 13:46:50 » |
|
No niby troche za drogo... Ale nie wiadomo, przeciez jest kilka gatunkow farlowelli, ta moze byc juz doroslym osobnikiem, moze sprzedawca zdziera, moze to duze miasto? Ja u nas widzialem farlowelle, nie pamietam juz teraz ceny, ale kosztowaly duzo mniej... Kiedys kupilem malego wywrotka w sklepie za 3.50zl, jakis czas pozniej widzialem na allegro jak gosciu sprzedawal dorosle wywrotki po 60zl... Sam widzisz jakie rozrzuty ceny maja. Co do tej farlowelli to nie mam pojecia, byc moze to nie farlowella, po prostu pierwsze co mi przyszlo do glowy to ona i napisalem 
|
|
|
|
|
|
Jak obiecał Mojżesz, podążamy do ziemi obiecanej... ..........................inni zwą ją piekłem...................... Rafael Krasa
|
|
|
|
mdramski
|
 |
« Odpowiedz #65 : Marzec 02, 2005, 13:51:45 » |
|
No, najlepiej przejść się do tego sklepu jeszcze raz i spróbować się najlepiej dowiedzieć o nazwę łacińską. Jeszcze jakby fotkę można było zrobić...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Lukaszl
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #66 : Marzec 02, 2005, 22:58:33 » |
|
Znalazłem zdjęcie na necie tej ryby o której piszecie (farlowella). To chyba ta. Była bardzo podobna ale chyba miała krótszy "nosek" albo mi sie tylko wydaje. Dziękuję za odpowiedzi, to będzie ta rybcia. Fajna nie? Tylko z ceną to pojechali ostro po bandzie nie? 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Sheol
Stały użytkownik

Vampire
|
 |
« Odpowiedz #67 : Marzec 02, 2005, 23:13:56 » |
|
Tak, Farlowelle sa piekne... Przypomnialem sobie cene... U nas kosztowala 28zl, osobnik mial moze z 6cm. Niestety jak wrocilem po nia to okazalo sie, ze ktos mi ostatnia gwizdnał spod nosa i nie kupilem  90zl to albo przesada albo u nas tak tanio? :|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Sliwka
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #68 : Marzec 03, 2005, 00:26:44 » |
|
Ilość odkrywanych od jakiegoś czasu gatunków i odmian zbrojników jest niewspulmierna do możliwości badawczych ichtiologów i z tego właśnie względu nowo odkryte gatunki odmiany oznacza się l xx , lda xx dopiero puźniej przydzielając je do poszczególnych rodzin / gatunków / nazywając nowe . Dość częste jest jednak używanie tych oznaczeń wobec gatunków dobrze już znanych , gdyż wyklucz to fantazje chandlowców nt. nazwy rybci .
|
|
|
|
|
|
|
|
|
A$
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #69 : Październik 06, 2005, 13:27:37 » |
|
kupiłem używane aqwa wraz z rybkami. Wśród wielu znajdują się też 2, niebieski rybki dłufosci ok 15-20 cm podobne do rekinów (tyle że proporcjonalnie mniejsze). Czy ktoś może mi powiedzieć co to jest, jak duże rośnie i jakie ma wymagania???
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Sheol
Stały użytkownik

Vampire
|
 |
« Odpowiedz #70 : Październik 06, 2005, 17:35:31 » |
|
Byc moze brzanka rekinia albo sum rekini...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
lukas
Global Moderator
Super aktywny

into U'r eyes my face remains
|
 |
« Odpowiedz #71 : Październik 06, 2005, 20:35:43 » |
|
stawiam na suma rekiniego Zdjęcie znajduje się na stronie www.akwafoto.pl
|
|
|
|
|
|
|
|
|
A$
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #72 : Październik 07, 2005, 06:48:04 » |
|
moim zdaniem ani sum ani brzanka. Obie te rybk mają łuski, zaś ta, którą kupiłem ma coś jakby skórę.... Podbrzusze ryby jest białe, pysk wydłużony, spłaszczony, tępo zakończony. Otwór gębowy cofnięty do tyłu (po spodem pyska). Płetwy nie są, jak u znakomitej większości ryb przezroczyste, tylko takie jak właśnie u rkinów, delfinów czy orek...czy to na pewno ryba słodkowodna (wprawdzie żyje w takim aqwa, ale....)
|
|
|
|
|
|
|
|
|
jojcia
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #73 : Październik 08, 2005, 16:11:53 » |
|
moze kupiłes małego rekina.. a moze to jakas krzyżówka?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Sheol
Stały użytkownik

Vampire
|
 |
« Odpowiedz #74 : Październik 08, 2005, 16:36:00 » |
|
moze kupiłes małego rekina.. a moze to jakas krzyżówka? Stawiam na orke albo krzyzowke panoramiczną :lol: :lol: :lol:
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|