Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Choroby « Złota rybka stoi w miejscu...
Strony: 1 [2] 3
  Drukuj  
Autor Wątek: Złota rybka stoi w miejscu...  (Przeczytany 16781 razy)
eldezet
Nowy
*

« Odpowiedz #15 : Czerwiec 14, 2009, 21:39:58 »

Bez czekania zmień połowę wody i dolej Sera Nitrivec bo to nie zaszkodzi a tylko pomoże, bo rzadko zmieniasz wodę, masz za wysokie stężenie NO2 i masz za małe akwarium na taką rybę. Teleskop jest duży, wiec i dużo wydala...

Odstające łuski to może być oznaka posocznicy. Kropki na ogonie - nie wiem. Ale specjalisci się zaraz wypowiedzą.
Woda nie musi długo stać. Nalej kranówy do wiadra za pomocą słuchawki od prysznica (w ten sposób szybciej chlor się wytrąca Cheesy) niech postoi z godzinę. Daj nitrivec i sru. Połowę zmień. A potem dolewaj codziennie Nitrivec wg zalecen na opakowaniu.
Wielkie dzięki. Teraz odstawie już wode i jutro kupię to Sera Nitrivec i wleje do wody w wiadrze, wymieszam i sru do akwarium..   Cheesy
bloniu
Super aktywny

Hoplias malabaricus

« Odpowiedz #16 : Czerwiec 14, 2009, 21:42:00 »

Tylko dolewaj Nitrivec nie ciągle, ale kilka dni. A potem podmiana co tydzień i przy każdej podmianie.

I consider myself as a one fish wolf pack
eldezet
Nowy
*

« Odpowiedz #17 : Czerwiec 14, 2009, 21:44:51 »

OK. Na opakowaniu powinno chyba być napisane jak to używać i przez jaki czas..
Teraz tylko czekam na odpowiedź specjalistów co do chorób, które ma nasz śliczny rekin.. Smiley
Esmi
Bywalec

Cave hominem

« Odpowiedz #18 : Czerwiec 14, 2009, 22:02:53 »

Jak widzicie na zdjęciu obojętne jest jej już to że trzymałam ja na dłoni.
Gdyby mnie ktoś trzymał w takim syfiastym słoiku to też byłoby mi już obojętne gdzie leżę. Spójrz na wielkość swojej ryby i na wielkość akwa i odpowiedz sobie na pytanie czy gdyby ciebie ktoś zamknął w pudełku po telewizorze i kazał w nim żyć, to jak długo byś w nim wytrzymała. Natura dała człowiekowi wielkie mózgi, ale jak czytam takie posty to zastawiam się po co Wściekły W dobie wszechobecnego internetu gdzie można znaleść wiedzę na każdy temat być takim sadystą znęcającym się nad stworzeniem.
Wodę podmienia się odstaną co najmnie dobę, w ilości (w tym przypadku) ok 30 - 40% co 5 dni. Ale taraz powinnaś podmienić więcej niż połowę i potem parę razy ok. 20 - 30% co dwa, trzy dni. Trzeba wywalić ten gruby żwir i wszypać najdrobniejszy jaki tylko można kupić (kwarcowy oczywiście) i posadzić rośliny. Prawdziwe! nie sztuczne i dużo. Woda powinna byc intensywnie napowietrzana, bo welony tak lubią, do filtracji najlepszy jest filtr kubełkowy. Dorosły welon powiniem być karmiony z przewagą pokarmy roślinnego, granulki i płatki przed podaniem trzeba namoczyć żeby nie ćpał ich z powierzchni wody. To są informacje, które można znaleść na stronach i forach internetowych, trzeba sobie tylko zadać odrobinę trudu. Jednak nie sądzę żeby twoja biedna ryba to przeżyła skoro od dwóch lat jest regularnie przytruwana i trzymana w koszmarnych warunkach. Każdy ma swój kres wytrzymałości. A swoją drogą po co brać zwierzaka skoro nie ma się ochoty nim zajmować? Wściekły

Jesteśmy zarozumiałymi ignorantami zapatrzonymi w swoje "człowieczeństwo", które zamiast otworzyć nam szerzej oczy na otaczający nas świat, przysłoniło je mgłą pychy.
eldezet
Nowy
*

« Odpowiedz #19 : Czerwiec 14, 2009, 23:40:10 »

Jak widzicie na zdjęciu obojętne jest jej już to że trzymałam ja na dłoni.
Gdyby mnie ktoś trzymał w takim syfiastym słoiku to też byłoby mi już obojętne gdzie leżę. Spójrz na wielkość swojej ryby i na wielkość akwa i odpowiedz sobie na pytanie czy gdyby ciebie ktoś zamknął w pudełku po telewizorze i kazał w nim żyć, to jak długo byś w nim wytrzymała. Natura dała człowiekowi wielkie mózgi, ale jak czytam takie posty to zastawiam się po co Wściekły W dobie wszechobecnego internetu gdzie można znaleść wiedzę na każdy temat być takim sadystą znęcającym się nad stworzeniem.
Wodę podmienia się odstaną co najmnie dobę, w ilości (w tym przypadku) ok 30 - 40% co 5 dni. Ale taraz powinnaś podmienić więcej niż połowę i potem parę razy ok. 20 - 30% co dwa, trzy dni. Trzeba wywalić ten gruby żwir i wszypać najdrobniejszy jaki tylko można kupić (kwarcowy oczywiście) i posadzić rośliny. Prawdziwe! nie sztuczne i dużo. Woda powinna byc intensywnie napowietrzana, bo welony tak lubią, do filtracji najlepszy jest filtr kubełkowy. Dorosły welon powiniem być karmiony z przewagą pokarmy roślinnego, granulki i płatki przed podaniem trzeba namoczyć żeby nie ćpał ich z powierzchni wody. To są informacje, które można znaleść na stronach i forach internetowych, trzeba sobie tylko zadać odrobinę trudu. Jednak nie sądzę żeby twoja biedna ryba to przeżyła skoro od dwóch lat jest regularnie przytruwana i trzymana w koszmarnych warunkach. Każdy ma swój kres wytrzymałości. A swoją drogą po co brać zwierzaka skoro nie ma się ochoty nim zajmować? Wściekły

Nie wiem gdzie Ty widzisz tutaj syfiasty słoik stary... Widocznie masz problem z oczami. Nie obrażaj mnie, bo mnie tylko nie potrzebnie wku.... Logiczne jest, że gdy brałem rybke ze sklepu zoologicznego to wziąłem także i odpowiednie akwarium dla niej, któte zostało zarekomendowane przez sprzedawce. A wode podmieniałem odstaną nawet 5 dni, więc chill out. Nie wiedziałem, że istotne jest podłoże oraz naturalne roślinki - zostanie to wszystko zmienione po odstaniu kilkudniowym wody.
A i jeszcze jedno. Nie pisz głupot  tak jak w ostatnich zdaniach, bo są żenujące. Gdyby mi na Niej nie zależało to bym ją poprostu wrzucił do kanalizacj...
SKALAR zaglowiec
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #20 : Czerwiec 15, 2009, 06:02:15 »

Kiedys byl taki film gdzie Bozena Dykiel dosyc czesto uzywala powiedzenia: "podlosc ludzka nie zna granic !" i jak czytam ze przez dwa lata tak meczysz ta rybke trzymajac ja w tym pojemniczku na wode - syf to jak najbardziej twierdze ze i Bozena Dykiel ma racje i Esmi tez, piszac ze niepotrzebny takim ludziom mozg jesli nie potrafia z niego korzystac.
Wez "czlowieku" sie za dokladne czytanie wiadomosci na temat trzymania zywego stworzenia jesli takie chcesz miec bo to nie era kamienia lupanego i takie informacje sa na wyciagniecie reki.
Woda powinna odstac 24h - 48h, jesli stoi dluzej to juz robi sie nieswieza - ale jak widze Ty nawet tego nie wiesz  Wściekły i trzymasz ja w tym pudelku lejac smierdzaca wode i plywa tam przez miesiac we wlasnych odchodach.
Nie wiem czy nie lepiej by dla tej ryby gdybys ja "wrzucil do kanalizacji" - skonczylaby sie jej meka.
Duzo bardziej zenujace jest ze dopiero po 2 latach pytasz co masz zrobic i jeszcze masz czelnosc sie oburzac !
Female_Raziel
Super aktywny

« Odpowiedz #21 : Czerwiec 15, 2009, 07:51:57 »

Daleko isc nie trzeba zeby sie czegos dowiedziec. Czesc informacji jest nawet w tym temacie, a reszta na tym forum lub na wiki, ale po co sie trudzic i czytac, prawda? Bardzo smutne, ze martwisz sie o rybke dopiero jak zauwarzyles, ze choruje. Pytasz o rade - jak ja dostajesz to sie obrazasz. Wiesz wogle co to jest cykl azotowy? Skoro wiesz lepiej i tak czy siak zrobisz po swojemu to po co pytasz? Tylko potem nie zakladaj tematów w stylu "rybka zdychaaa help!!!", a przynajmniej nie na tym forum.
Jak masz zamiar nadal tak ja trzymac to lepiej ja oddaj albo faktycznie wrzuc do kibla - bedzie tam miec lepiej. Skoro rybki sa dla ciebie za trudne to moze kup sobie chomika?
"Rekomendowane przez sprzedawce" - jedna z podstawowych zasad akwarysty: sprzedawca sie nie zna. Jakby ci na tej rybce zalezalo to bys sobie bral do serca rady ludzi, którzy wiedza troche wiecej o akwarystyce niz znajomosc cen towarów.

Moje 53l: http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=24019.0

Przed przeczytaniem moich postów przeczytaj regulamin bądź skonsultuj się z lekarzem lub farmaceutą, gdyż każdy post, niewłaściwie zrozumiany, zagraża Twemu życiu lub zdrowiu.
Atria_C
Global Moderator
Bywalec

« Odpowiedz #22 : Czerwiec 15, 2009, 09:48:32 »

Nie rozumiem ataku na eltzet - kolega prosi o pomoc, widać, że mu zależy na rybie a wszyscy odnosicie się do niego z takim lekceważeniem. Kto jest bez winy i nigdy nie popełnił akwarystycznych błędów niech pierwszy rzuci kamień..

eltzet - to jest forum akwarystyczne na którym są akwaryści-hobbyści, chcący zapewnić rybom odpowiednie warunki.
Przejrzyj sobie dział "Nasze akwaria" i może zrozumiesz dlaczego tak się oburzają.
Przykro mi,robisz niektóe rzeczy źle i nie ma sie co pienić. Na tym forum ludzie będą Ci to wytykać (wcale mnie to nie dziwi). Jeśli chcesz dobra swoich ryb zastosuj sie do podanych wyżej rad.

Uważam żę akwartium elzet nei jest takie złe - wiele osób trzyba karasie na początku w 20L a tutaj od razu polecane 60L, ryba jest piękna widać że urosła.

Zmierz sobie jeszcze NO3 (może nie dopatrzyłam), jak nie możesz zbić podmiankami to lej sera toxivec, im szybciej tym lepiej. Potem poczytaj o dojrzewaniu akwarium --> miękki restart z roślinami + wydajniejszy filtr + dieta i powinno być lepiej.
Potem możesz podmieniać nawet 30% wody w tygodniu. Niestety na karasiach się nie znam i nie wiem jaka to może być choroba..
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 15, 2009, 10:00:58 wysłane przez Atria_C » Zapisane

Moje akwarium, zapraszam do konstruktywnej krytyki Wink http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=23728.0
eldezet
Nowy
*

« Odpowiedz #23 : Czerwiec 15, 2009, 10:19:10 »

Duzo bardziej zenujace jest ze dopiero po 2 latach pytasz co masz zrobic i jeszcze masz czelnosc sie oburzac !

Wypadałoby najpierw przeczytać i ZROZUMIEĆ to co sie czyta, a potem dopiero obrzucać obelgami ludzi ktorzy NIESPECJALISTAMI jak WY WSZYSCY tutaj.. Undecided
Gdzie ja napisałem, że rybka od DWÓCH LAT stoi w miejscu i jest chora?? Huh
Miała się wręcz WSPANIALE przez cały ten czas.. A teraz poprosiłem o pomoc bo od TRZECH TYGODNI stoi w miejscu.. Powtarzam TRZECH TYGODNI nie mylić pojęcia z dwoma latami.. 
UWAŻACIE SIĘ ZA SPECJALISTÓW..TAK.. hmm... CHYBA NAJLEPSZYMI SPECJALISTAMI JESTEŚCIE W OCENIANIU LUDZI..
Dzięki Atria_C za milsze słowo..

Proszę nie pisać kolorami i CAPS'em. Atria C
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 15, 2009, 12:27:55 wysłane przez Atria_C » Zapisane
Female_Raziel
Super aktywny

« Odpowiedz #24 : Czerwiec 15, 2009, 10:45:06 »

Jemu chodzilo o to ze ty dopiero po 2 latach sie fatygujesz zeby wogle sie dowiedziec jak sie trzyma zlote rybki. Masz zwierze i dopiero gdy zauwarzasz jakis problem to pytasz sie a Arkana opieki nad nim. Ja jakos specjalista nie jestem, akwa mam pol roku, ale dzieki internetowi jestem w stanie w 10minut dowiedziec sie jak nalezy opiekowac sie karasiem.

Moje 53l: http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=24019.0

Przed przeczytaniem moich postów przeczytaj regulamin bądź skonsultuj się z lekarzem lub farmaceutą, gdyż każdy post, niewłaściwie zrozumiany, zagraża Twemu życiu lub zdrowiu.
SKALAR zaglowiec
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #25 : Czerwiec 15, 2009, 13:36:35 »

Jemu chodzilo o to ze ty dopiero po 2 latach sie fatygujesz zeby wogle sie dowiedziec jak sie trzyma zlote rybki. Masz zwierze i dopiero gdy zauwarzasz jakis problem to pytasz sie a Arkana opieki nad nim. Ja jakos specjalista nie jestem, akwa mam pol roku, ale dzieki internetowi jestem w stanie w 10minut dowiedziec sie jak nalezy opiekowac sie karasiem.
No prosze gosciu wszedl i od razu wie o co biega, a do ciebie trzeba inaczej ?
Ataria, widzialas fotke tego baniaka ? Bo ja patrzac na nia widze nie wiecej jak 45x30x30 czyli 40 L (wystarczy popatrzec na zwir i te niby rosliny). A eldezet juz widocznie cos liznal wiadomosci i mysli ze jak napisze 60 L to nie bedzie tak zle, a ci co ogladaja nie maja oczu i sie nie znaja. A ryba od dwuch lat sie meczy w tym pudeleczku wiec efekty teraz wychodza. Jesli sie bierzesz za trzymanie w niewoli zwierzaka to moze przed jego zakupem sie dowiedz dokladnie co powinno mu sie zapewnic. I nie w sklepie w ktorym robisz zakupy bo sprzedawca powie ci wszystko co mu slina na jezyk przyniesie by tylko zarobic kase.
Esmi
Bywalec

Cave hominem

« Odpowiedz #26 : Czerwiec 15, 2009, 18:22:20 »

Nie wiem gdzie Ty widzisz tutaj syfiasty słoik stary... Widocznie masz problem z oczami. Nie obrażaj mnie, bo mnie tylko nie potrzebnie wku.... Logiczne jest, że gdy brałem rybke ze sklepu zoologicznego to wziąłem także i odpowiednie akwarium dla niej, któte zostało zarekomendowane przez sprzedawce. A wode podmieniałem odstaną nawet 5 dni, więc chill out. Nie wiedziałem, że istotne jest podłoże oraz naturalne roślinki - zostanie to wszystko zmienione po odstaniu kilkudniowym wody.
A i jeszcze jedno. Nie pisz głupot  tak jak w ostatnich zdaniach, bo są żenujące. Gdyby mi na Niej nie zależało to bym ją poprostu wrzucił do kanalizacj...
Gdzie widzę słoik? Biorąc pod uwagę rozmiary do jakich dorastają welony, akwa w którym trzymasz rybę jest dla niej słoikiem, tym bardziej że welony to ryby towarzyskie i lubią towarzystwo innych welonów a nie glonojadów.
Skąd wiem że jest syfiasty? Bo jak sam napisałeś/aś podmieniasz wodę raz na miesiąc, a biorąc pod uwagę mozliwości welonów wiadomo że twoja ryba pływa w syfie. I jeszcze NO2 na poziomie 0,3! Juz po miesiącu działania akwa powinno być zerowe.
Skąd wiem że nie zależy ci na rybie? Bo zadajesz pytania na forum po 3 tygodniach od kiedy zauważyłeś chorobę i po dwóch latach trzymania akwarium nie znasz podstaw akwarystyki.
Choroba welona wzieła się ze złych warunków w jakich jest trzymany i dopóki mu ich nie poprawisz nie wyleczysz ryby.
Wkurzyłeś się? To dobrze, może włączy ci się opcja współczucia dla żywego stworzenia. 

Jesteśmy zarozumiałymi ignorantami zapatrzonymi w swoje "człowieczeństwo", które zamiast otworzyć nam szerzej oczy na otaczający nas świat, przysłoniło je mgłą pychy.
bloniu
Super aktywny

Hoplias malabaricus

« Odpowiedz #27 : Czerwiec 15, 2009, 20:03:56 »

Zmień akwarium albo rybkę. Kup większe akwarium np. 100x40x50
Nie ma co się rozdrabniać...

I consider myself as a one fish wolf pack
eldezet
Nowy
*

« Odpowiedz #28 : Czerwiec 15, 2009, 20:48:24 »

Zmień akwarium albo rybkę. Kup większe akwarium np. 100x40x50
Nie ma co się rozdrabniać...

Zmieniliśmy wodę i dolaliśmy Sera toxivec jak poleciła jedna z forumowiczek ponieważ nie mieli Sera Nitrivec. Zmieniliśmy żwir na dużo mniejszy, kupiliśmy żywe roślinki. Podaliśmy jej nowy pokarm zamrożone robaczki, zjadła je od razu.. Smiley..
Już się nawet ruszać zaczęła.. Nie to że jesteśmy z siebie dumni bo nasza była wina, że ją tak zaniedbaliśmy ale się cieszymy.. Wiemy, że będziemy lepszymi włascicielami. Dziekuję za pomoc tym którzy nam chcieli pomóc bez oceniania nas. A reszta która skupiła sie na ocenianiu niech sie POCAŁUJE W DOOOPE!!
 papa
eldezet
Nowy
*

« Odpowiedz #29 : Czerwiec 15, 2009, 20:53:16 »

No prosze gosciu wszedl i od razu wie o co biega, a do ciebie trzeba inaczej ?
Ataria, widzialas fotke tego baniaka ? Bo ja patrzac na nia widze nie wiecej jak 45x30x30 czyli 40 L (wystarczy popatrzec na zwir i te niby rosliny). A eldezet juz widocznie cos liznal wiadomosci i mysli ze jak napisze 60 L to nie bedzie tak zle, a ci co ogladaja nie maja oczu i sie nie znaja. A ryba od dwuch lat sie meczy w tym pudeleczku wiec efekty teraz wychodza. Jesli sie bierzesz za trzymanie w niewoli zwierzaka to moze przed jego zakupem sie dowiedz dokladnie co powinno mu sie zapewnic. I nie w sklepie w ktorym robisz zakupy bo sprzedawca powie ci wszystko co mu slina na jezyk przyniesie by tylko zarobic kase.

TY TO SOBIOE LEPSZE OKULARKI STARY ZAKUP BO NIESTETY!! LINIJKI W OCZCH TO TY NIE MASZ.. TO AKWARIUM MA 60 LITRÓW.. WYMIARY?? A Z RESZTĄ, PO CO?? ŻEBYŚ MIAŁ NASTĘPNY TEMAT DO KRYTYKOWANIA??  Marzyciel
A WIADOMOŚCI SIĘ NIE LIŻE TYLKO CZYTA.. NARA!
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 15, 2009, 20:55:26 wysłane przez eldezet » Zapisane
Strony: 1 [2] 3
  Drukuj  

Skocz do: