Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Ryby akwariowe « Obsady « 150ltr.jakie ryby????POMOCY PILNE!!!!!
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: 150ltr.jakie ryby????POMOCY PILNE!!!!!  (Przeczytany 2069 razy)
szymek199214
Zainteresowany
**

« : Maj 13, 2009, 14:39:30 »

Witam odebrałem niedawno moje akwa 150 ltr. od szklarza i jak tylko zalałem je wodą i odzczekałem troche czasu(było to 6 dni)kolega poprosił mnie abym przyjął jego pyszczaki.Są dwa i one są takie małe (3cm)i żółte.Jakie ryby oprócz innych pyszczaków mogę tam wsadzic??
szymonw
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Maj 13, 2009, 15:02:18 »

czegos tu nie rozumiem. dostajesz ryby od kumpla i nawet nie znasz ich nazwy gatunkowej?

podaj nazwę i bedzie można pomyśleć o doborze obsady.

wkukler
Stały użytkownik

« Odpowiedz #2 : Maj 13, 2009, 15:05:31 »

jak tylko zalałem je wodą i odzczekałem troche czasu(było to 6 dni)
a czy 6 dni to nie mało?? Chyba że korzystałeś tak jak ja z biostarteru.
jollantta
Nowy
*

« Odpowiedz #3 : Maj 13, 2009, 16:03:01 »

czegos tu nie rozumiem. dostajesz ryby od kumpla i nawet nie znasz ich nazwy gatunkowej?

podaj nazwę i bedzie można pomyśleć o doborze obsady.

to te pyszczaki są różnych gatunków Huh?
gina2006
NOWE FOTECZKI - zapraszam do opiniowania
Super aktywny

« Odpowiedz #4 : Maj 13, 2009, 16:20:54 »

A czy wiesz cos o zakladaniu akwarium, i czy masz pojecie jakich warunkow beda potrzebowaly Twoje ryby ?
Bo posiadanie samego baniaka to niewiele, jeszcze trzeba miec inne sprzety no i sporo wiedzy by nie popelnic bledow i nie meczyc stworzen
« Ostatnia zmiana: Maj 13, 2009, 16:23:02 wysłane przez gina2006 » Zapisane

szymonw
Super aktywny

« Odpowiedz #5 : Maj 13, 2009, 16:23:25 »

pyszczaki (inaczej gębacze) to zwyczajowa nazwa ryb które inkubują ikrę w pysku. większość gatunków to endemiczne pielęgnice afrykańskie (Malawi, Tanganika), choć spotkać je można także u innych pielęgnic a nawet u niektórych gatunków np labiryntowców w tym bojowników.

szymek199214
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #6 : Maj 13, 2009, 17:05:09 »

nie wiem jaki to gatunek pyszczaków ale one śą takie małe zołte napewno wiecie o które chodzi a to z czego korzstałem to tetra aqua safe start jak znajde zdjęcie tych rybek to wrzuce aha i to śą tylko dwie rybki tego samego gatunku

znalazłem:) są to identyczne pyszczaki jak ten na zdjęciu.Mam ich 2 sztuki i jak narazie są to jedyne rybki w moim akwa.A wiec jakie rybki mogę do nich dokupic??>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>> http://allegro.pl/item632070249_pyszczaki_red_red_gupiki_mieczyki_tanio_poznan.html
« Ostatnia zmiana: Maj 13, 2009, 17:12:40 wysłane przez szymek199214 » Zapisane
wkukler
Stały użytkownik

« Odpowiedz #7 : Maj 13, 2009, 17:11:53 »

ja niewidze żadnego zdjęcia!! Huh
szymek199214
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #8 : Maj 13, 2009, 17:13:20 »

juz dodane nie wiem czemu za pierwszym razem ten link nie poszedł Huh
wkukler
Stały użytkownik

« Odpowiedz #9 : Maj 13, 2009, 17:28:52 »

to jest link na allegro  Huh
a jak wygląda wnętrze akwarium (ozdoby, czy są rośliny itp.)
jaki filtr grzałka przydałoby się światło i parametry wody Smiley
 z reguły pyszczaki trzyma się w zbiornikach biotopowych bo wymagają zasadowej i twardej wody czyli raczej rozejrzyj się za innymi pyszczakami Smiley
szymonw
Super aktywny

« Odpowiedz #10 : Maj 13, 2009, 17:40:23 »

generalnie mały litraż na maylandie estherae . zakłada się że baniak powinien mieć przynajmniej 100 cm długości i około 200L. z resztą dotyczy to ogólnie baniaka z obsadą z Malawi. a ty jak widzę niewiele wiesz na temat tego biotopu i ryb. na twoim miejscu bym je oddał. w najgorszym razie możesz się pokusić o zbiornik jednogatunkowy z nimi. czyli 1 samiec i kilka samic. nic więcej.

jollantta
Nowy
*

« Odpowiedz #11 : Maj 14, 2009, 21:56:21 »

tak! i jak dokupisz takie same, ale w różnych kolorach, odpowiednio dobrana aranżacja ...i będzie ślicznie:)
a ile sztuk tych rybek powinien mieć?
ale zastanów się, czy Szymek nie ma racji? może lepiej je wymienić na jakieś inne, bardziej "towarzyskie" ?
w kazdym razie jak sie już zdecydujesz na coś, to poproszę zdjęcie baniaczka  Cheesy
« Ostatnia zmiana: Maj 14, 2009, 21:58:50 wysłane przez jollantta » Zapisane
Nerw
Zainteresowany
**

"NIE MA SPRAWIEDLIWOŚCI, JESTEM TYLKO JA"

« Odpowiedz #12 : Maj 15, 2009, 17:34:27 »

Najpierw się wstrzymaj z kupnem nowych rybek aż Ci zbiornik dojrzeje. 6 dni to za mało.A w tym czasie czytaj, czytaj i czytaj i się dowiedz jak hodować te rybki. 

"Myśli są niczym maleńki prozaiczny ziemniak w kępie psychodelicznych chryzantem"
Moje akwaria: http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=24015.0
Pozdrawiam Smiley
bobek77
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #13 : Maj 21, 2009, 13:46:47 »

a czy 6 dni to nie mało?? Chyba że korzystałeś tak jak ja z biostarteru.

Ja tam nie wierzę w żadne biostartery. Jak zakładałem swoje akwarium to wrzuciłem wielę różnych biostarterów i wpuściłem kilka rybek. Dziwię się, że przeżyły, bo przez dobre trzy tygodnie miałem NO2 na zabójczym poziomie. Biostarter to chwyt marketingowy jak sprzedać komuś śmierdzącą wodę z kałuży za kilkadziesiąt złotych. Dla równowagi w akwarium konieczne jest też by sprawnie rosły rośliny a one pomimo wlewania biostsrterów nie zakorzenią się i nie zaczną w pełni metabolizować po 6 dniach.
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: