Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Zrób to sam « pokrywa Wromak modyfikacja pomocy
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: pokrywa Wromak modyfikacja pomocy  (Przeczytany 1962 razy)
seboox
Stały użytkownik

« : Maj 11, 2009, 07:32:04 »

chce dołożyć do pokrywy jeszcze jedną swietlówke jak narazię mam orginalnie 2X30W oraz dołożone już 2X18W chciałbym wyciąć tą rynienke i stateczniki przenieś do szawki a zamiast tej rynienki dać świetlówkię 30W czyli w sumie bylo by 126W na 160l wody. jak myślicie czy to dobry pomysł???

andrzej72
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Maj 11, 2009, 07:49:42 »

W tej chwili masz 06,W/litr. Po zmianach będziesz mieć blisko 0,8W/litr. Pytanie w jakim celu chcesz zwiększać ilość światła? Moim zdaniem nawet te najbardziej wymagające spokojnie będą rosnąć przy 0,6W/l przy właściwym nawożeniu i podawaniu CO2.

seboox
Stały użytkownik

« Odpowiedz #2 : Maj 11, 2009, 07:54:35 »

podaje cały czas CO2 i mam podłoże z ziemi więc narazię nie nawoże. z roslinami jest taki problem ze te czerwone za bardzo nie chcą rosnąć i gniją. jedynie lotos rośnie jak głupi. i jeszcze taki mały trawniczek kupiłem i już cały mi zgnił a on wymaga dużo światła

andrzej72
Super aktywny

« Odpowiedz #3 : Maj 11, 2009, 08:18:23 »

A wodę sprawdzasz? To, że akwarium jest na ziemi nie oznacza, że rośliny mają wszystkiego pod dostatkiem. Dlatego uważam, że akwaria na ziemi z dużą ilością światła też powinno się wspomagać nawożeniem do słupa wody.

Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: