Mirmil
325l wielogatunkowe
Bywalec

www.mirekkon.pl
|
 |
« Odpowiedz #375 : Grudzień 15, 2011, 21:58:35 » |
|
Sporo chemii ładujesz do baniaczka chyba często musisz robić solidne podmianki wody.
podmianki robię co tydzień około 25-40% w zależności od potrzeb i głównie ze względu na sporawą obsadę jak na taki baniak, oczywiście co do chemii to nie leję tego wszystkiego na maksa tylko staram się stosować zasadę lepiej mniej a częściej - mój sposób najwięcej wspólnego ma z metodą EI, ale nie jest to typowe EI, czasami moje rośliny wręcz głodują ..
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Grudzień 15, 2011, 22:01:29 wysłane przez Mirmil »
|
|
|
|
|
Mirmil
325l wielogatunkowe
Bywalec

www.mirekkon.pl
|
 |
« Odpowiedz #376 : Marzec 13, 2012, 12:53:03 » |
|
nareszcie wróciłem po prawie 2 miesięcznej nieobecności w kraju...., to co mam w akwa to  , niestety brak nawozów i światła ze świetlówek (bo testowałem nowe oświetlenie LED) spowodowały glony i mizerotę roślinną, pogestemon mi zmarniał na maksa, jednak diody nigdy nie zastąpią świetlówek nie ma się co łudzić... szkoda słów wieczorkiem dodam jakieś aktualizacje
|
|
|
|
|
|
|
|
|
djlazy
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #377 : Marzec 13, 2012, 16:31:51 » |
|
Czyli diody jako standardowe oświetlenie w akwa się nie sprawdza. Szkoda, bo ciekawą alternatywą do świetlówek były. Więc diody niech zostaną tylko jako delikatne oświetlenie nocne.
Swoją drogą mam nadzieje że roślinki odratujesz.
Pozdro.
|
|
|
|
|
|
Roślinne 112l (aktualizacja 21.02.2012)
|
|
|
Mirmil
325l wielogatunkowe
Bywalec

www.mirekkon.pl
|
 |
« Odpowiedz #378 : Marzec 14, 2012, 17:55:39 » |
|
małe problemy techniczne z ftp ale już się udało ... oto aktualizacje  RESZTA JAK ZWYKLE W GALERII na mojej stronie www.mirekkon.pla tu ławica ścigająca złodzieja pokarmu  Czyli diody jako standardowe oświetlenie w akwa się nie sprawdza. Szkoda, bo ciekawą alternatywą do świetlówek były. Więc diody niech zostaną tylko jako delikatne oświetlenie nocne. Swoją drogą mam nadzieje że roślinki odratujesz.
djlazy:niestety tak to wygląda, energii dostarczonej nie oszuka, szczególnie tej pod postacią UV którą dostarczają świetlówki... ja niebawem zmieniam profil akwa, wywalam świetlówki całkiem i paletki też idą na bok, a co do roślin nie mają one dla mnie aż takiego znaczenia bo i tak część wyjedzie z akwarium pozdrawiam
|
|
|
|
|
|
|
|
|
baniakmaniak
Andrzej
Super aktywny

|
 |
« Odpowiedz #379 : Marzec 14, 2012, 20:40:06 » |
|
Rośliny może i trochę zmarniały ale gupole za to nieźle obrodziły
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Mirmil
325l wielogatunkowe
Bywalec

www.mirekkon.pl
|
 |
« Odpowiedz #380 : Marzec 15, 2012, 06:24:03 » |
|
Rośliny może i trochę zmarniały ale gupole za to nieźle obrodziły
to fakt, zaczęło się od 15 niewinnych endlerków, po to żeby leniwe palety czasami narybek dziabały, a tu jak na złość palety za leniwe a głupole za ruchliwe już ze 3 razy po 30 szt odławiałem ale chyba przy tych głupolach na razie pozostanę, bo decyzja już jest paletki idą na sprzedaż - może ktoś chce kupić?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Mirmil
325l wielogatunkowe
Bywalec

www.mirekkon.pl
|
 |
« Odpowiedz #381 : Kwiecień 03, 2012, 17:45:56 » |
|
4 paletki z tego zdjęcia na sprzedaż + 5 gratis na wcześniejszych zdjęciach w galerii też są  polecam zakup cena 300zł za 5 sztuk,
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 22, 2012, 16:18:55 wysłane przez Mirmil »
|
|
|
|
|
Mirmil
325l wielogatunkowe
Bywalec

www.mirekkon.pl
|
 |
« Odpowiedz #382 : Maj 06, 2012, 08:52:35 » |
|
Witam no i stało się .... akwarium lajtowe odpalone AKTUALNE ZDJĘCIE AKWA powiększ kliknij prawym myszki -> z menu wybierz Pokaż obrazek a potem kliknij lupą powiększ kliknij prawym myszki -> z menu wybierz Pokaż obrazek a potem kliknij lupąreszta zdjęć będzie jak zwykle tu: http://www.mirekkon.akwarium.net.pl/galeriahistoria.htmOBSADA: 59 brzanek sumatrzańskich, 5 bocji wspaniałych, 6-7 otosków, 1 krewetka filtrująca oświetlenie 6 tub diodowych LED około 24W sterownik AMAZON II + karmik automatic fish feeder - pełna bezobsługowość nawet przez 1 miesiąc  roślinność pozostała z wcześniejszego akwarium z wyjątkiem roślin wymagających z góry skazanych na porażkę przy oświetleniu diodowym - na razie posadziłem wszystko a co będzie rosło w takich warunkach jeszcze nie wiem, co zgnije lub nie będzie rosło idzie do kosza  po cichu stawiam na hygrophilie corymbosa, valisnerię, moczarkę, może ludwigia repens czy też hydroctyle leucocephala na reszcie mi kompletnie nie zależy CO2 - PH 7,30 do 7,50 temperatura 23-24 - w lecie pewnie będzie więcej ale nie przekroczy 28 stC, nie planuję żadnych chłodzeń prócz wentylatorka nawozy bardzo rzadko raz na tydzień mikro 5 ml karmienie miks płatkowo-granulatowo-spirulinowo różny podawany w formie suchej z karmika ta zmiana póki co mnie bardzo cieszy pozdrawiam
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Maj 06, 2012, 09:12:59 wysłane przez Mirmil »
|
|
|
|
|
badrass
Bywalec

Mówi sie trudno i płynie sie dalej...
|
 |
« Odpowiedz #383 : Maj 06, 2012, 08:59:14 » |
|
Czyli jak, już pa Paletkach? Coś mi się widzi, że paletki koledze na jakiś czas zbrzydły.
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Maj 06, 2012, 09:02:08 wysłane przez badrass »
|
|
Było.... wiele baniaków ale najbardziej tęsknię do tego pierwszego, gdzie nie miałem żadnych doswiadczeń, a każdy nowy listek zielska cieszył, aż serducho kołatało.
|
|
|
Mirmil
325l wielogatunkowe
Bywalec

www.mirekkon.pl
|
 |
« Odpowiedz #384 : Maj 06, 2012, 09:05:54 » |
|
Czyli jak, już pa Paletkach? Coś mi się widzi, że paletki koledze na jakiś czas zbrzydły.
same paletki może nie, chociaż są strasznie chimeryczne, ale robota przy nich mi zbrzydła masakrycznie cieszę się z luzu czasowego jaki mam i będę miał, oraz luzu finansowego, gdyż nie jest to bez znaczenia, przy takim trybie to rachunki za prąd i wodę wzrosły mi niestety x2 czyli 100%, dlatego też postanowiłem odpocząć i dać pole do popisu innym niech pokażą choć połowę tego co ja pokazałem w swojej galerii ... pozdrawiam
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Maj 06, 2012, 12:03:44 wysłane przez Mirmil »
|
|
|
|
|
baniakmaniak
Andrzej
Super aktywny

|
 |
« Odpowiedz #385 : Maj 07, 2012, 21:37:28 » |
|
Mam pytanko jakiej barwy masz te diody? i ile ich w sumie jest? Brzanek jest sporo, ale to chyba aby lepiej nawoziły, ja bym tam więcej widział jakiś zwartek one potrawią rosnąć przy kiepawym świetle.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Mirmil
325l wielogatunkowe
Bywalec

www.mirekkon.pl
|
 |
« Odpowiedz #386 : Maj 08, 2012, 05:23:05 » |
|
nie liczyłem diod ale w sumie ze 220 - 240 będzie kupiłem 2 tuby które miałem ze świetlówkami w kolorze ciepłym a teraz dokupiłem zamiast świetlówek 4 kolejne tuby 2 ciepłe i 2 zimne u mnie świecą wszystkie od razu po rozjaśnieniu świtu i tak aż do zmierzchu, nie bawię się w stopniowanie bo i tak moc mała, razem biorą 24W i to mi bardzo odpowiada kryptokorynę oczywiście mam ale na razie kiepsko rosła, chciałem też wrócić do roślinki którą miałem kiedyś jest to coś w stylu strzałki wodnej ma duży liść w kształcie serca nie pamiętam nazwy ale roślina bardzo mało wymagająca, jak gdzieś znajdę pokażę o co mi chodzi, z pewnością to jakaś żabienica ooo znalazłem w końcu ale okazuje się że to też zwartka - Cryptocoryne pontederiifolia bardzo fajna mało wymagająca roślinka, gdyby ktoś miał ze dwie sadzonki chętnie zamienię na coś z mojego akwa baniakmaniak: a czemu pytasz o diody też wdrażasz tryb oszczędnościowy akwa?
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Maj 08, 2012, 07:57:38 wysłane przez Mirmil »
|
|
|
|
|
baniakmaniak
Andrzej
Super aktywny

|
 |
« Odpowiedz #387 : Maj 08, 2012, 19:06:37 » |
|
Możliwe, ale w mniejszym baniaczku jednak wysokość baniaka ma większy wpływ niż barwa światła czy też moc. Zastanawiam się nad diodami RGB i światem bardziej fioletowym i zwykłymi LEDami białymi zimnymi.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Mirmil
325l wielogatunkowe
Bywalec

www.mirekkon.pl
|
 |
« Odpowiedz #388 : Maj 09, 2012, 06:01:02 » |
|
Wiadomo, wysokość odgrywa największą rolę nie zależnie czy diody czy świetlówki
Moje doświadczenia praktyczne z diodami RGB są takie że odkąd zacząłem je stosować w zamian za tuby LEB ciepłe miałem bardzo zwiększony porost glonów, nabawiłem się krasnorostów których nie mogłem zwalczyć, a obserawacje prowadziłem na obu ściankach - przedniej i tylnej - co ciekawe gloniska porastały tylko te części szyby które nie były zasłonięte przez szklane półki na przedzie i z tyłu. Wyraźnie było widać granicę porostu. Dlatego wywaliłem je i wróciłem do tub LED ciepłych.
Plusem niewątpliwym jest fakt iż w diodach RGB wszystko nabierało pięknych żywych kolorów jak w bajce lub w teatrze. Co do fioletu to nie wiem bo nie testowałem ale wiem na pewno że jeśli dasz tylko LED zimne nie będziesz miał efektu głębi koloru, wszystko będzie blade i nijakie. Ja preferuje LED ciepłe jak najwięcej gdyż one najbardziej odpowiadają barwie żarówki z dodatkiem LED zimnych w proporcjach mniej więcej 1/3 przy czym ciepłych 3 na zimną 1. Powód jest prosty, sprawdziłem że jak dodamy nieco zimnych do wielu ciepłych to te zimne podkreślają kolory fosforyzujące np na neonach (szczególnie niebiesko-srebrny), na paletach wszelkie turkusy (niebieski i czerwony), słowem efekt jest dużo lepszy.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
baniakmaniak
Andrzej
Super aktywny

|
 |
« Odpowiedz #389 : Maj 26, 2012, 20:05:00 » |
|
Jak tam ledy się sprawują w baniaczku? Podałbyś jakieś obserwacje odnośnie poszczególnych roślin.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|