Pietro54
Zainteresowany

|
 |
« : Maj 08, 2009, 11:35:12 » |
|
Witam, pomyślałem że przejdę na filtr kubełkowy z wewnętrznego. Umieściłem temat w dziale zrób to sam bo po części chciał bym go zrobić sam, chciał bym wykorzystać pompkę którą teraz mam czyli maxi jet 1000l, najlepszym rozwiązaniem chyba było by gdybym mógł kupić jak najtaniej cały ten filtr kubełkowy ale bez pompki, wszystkie wkłady i całą tą obudowę. Czy macie jakieś pomysły? był bym wdzięczny za pomoc bo sam nie mogę tego wygooglować.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Pietro54
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #2 : Maj 08, 2009, 13:08:21 » |
|
Hej pomysł opisany w linku jest taki sobie, moje wyobrażenia wybiegły znacznie dalej. Myślałem o jakimś pojemniku żeby w nim zamknąć pompkę oraz filtry, z tym że to pudło musiało by stać poniżej poziomu akwarium, czyli musiało by być to dość szczelne bo inaczej w przypadku gdy rurki doprawdzające wodę były by "zalane" to też woda z akwa przepłynęła by do pudła a jeśli góra była by otwarta to by mi mieszkanie zalało:) Właśnie dość ciężko było by wykonać taki filtr samemu, rozważałem naprawdę dużo rozwiązań i dużo "pudełek" :0 najłatwiej było by kupić jakiś filtr kubełkowy bez pompki. Bo ta pompka którą posiadam też nie jest za tania kosztuje z 80zł i warto było by ją wykorzystać tak naprawdę, jesyt wydajna i filtr mechaniczny sprawdza się na niej dość dobrze.
Przy czym ze swoich przemyśleń uważam że filtr "mechaniczny" jest znacznie bardziej efektywny w akwarium niż w kubełku
Zapytam jeszczę o cene i jakość wkładów filtrujących, czym się kierować przy zakupie i jakie mają być to filtry, bo zakładam że filtr filtrowi nie równy.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
jaaasiek
|
 |
« Odpowiedz #3 : Maj 08, 2009, 13:11:59 » |
|
a jakie masz akwarium?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Muchomorek
Super aktywny

...a cыновья уходят в бой!
|
 |
« Odpowiedz #5 : Maj 08, 2009, 13:29:26 » |
|
pudło musiało by stać poniżej poziomu akwarium, czyli musiało by być to dość szczelne bo inaczej w przypadku gdy rurki doprawdzające wodę były by "zalane" to też woda z akwa przepłynęła by do pudła a jeśli góra była by otwarta to by mi mieszkanie zalało:)
Według mnie pojemnik stojący poniżej jest bardziej niebezpieczny, niż stojący powyżej, bo wymaga dużej szczelności pojemnika i połączeń rurek, jest większe ciśnienie. Można zrobić w pojemniku nad akwarium przelew - dziura z boku o większej średnicy i wężyk o dużym przekroju, a jeśli masz wątpliwości, to dwa wylewy, woda by ściekała grawitacyjnie. Raz na jakiś czas trzeba zajrzeć, zresztą jak wszędzie.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Pietro54
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #6 : Maj 08, 2009, 23:33:35 » |
|
Akwarium mam 112l Pethro bardzo fajny pomysł, dziś już nie mam siły go "zrozumieć" ale rano jak wstanę i nieco uporządkuje umysł z chęcią przeczytam.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Przepol
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #7 : Maj 11, 2009, 22:01:39 » |
|
można by użyć obudowy do filtrów na wodę wodociągową ( na wkłady polipropylenowe) - chyba w Castoramie za około 100zł + wkłady. Nie wiem czy jest to opłacalne.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Pietro54
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #8 : Maj 14, 2009, 11:31:02 » |
|
Hej czy możemy podyskutować o filtrze przedstawionym na tym obrazku  Pomysł jest fajny i bardzo prosty do realizacji tak naprawdę, ja tu widzę problem taki że jeżeli filtr będzie stał poniżej poziomu akwarium to przecież woda z akwarium przeleje się przez rurki do filtra a z filtra na podłogę bo on jest otwarty... Zaraz wybieram się do castoramy to poszukam czegoś do budowy takiego filtra, tylko zamkniętego..
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Muchomorek
Super aktywny

|
 |
« Odpowiedz #9 : Maj 14, 2009, 11:42:57 » |
|
Pomysł jest fajny i bardzo prosty do realizacji tak naprawdę, ja tu widzę problem taki że jeżeli filtr będzie stał poniżej poziomu akwarium to przecież woda z akwarium przeleje się przez rurki do filtra a z filtra na podłogę bo on jest otwarty...
Jak się przeleje? Tylko, gdy dolewasz wodę. Bez dolewania wyleje się tylko to, co jest nad "kominem" w głównym akwarium i przestanie wylatywać, potem pompa pobierze wodę, przepompuje z sumpa do góry i nadmiar zleci na dół, ale tam już będzie niższy poziom, więc woda się zmieści. Nawet jak padnie pompa, to nic się nie dzieje.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Mercurossaurus
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #10 : Maj 14, 2009, 12:04:15 » |
|
Rozumiem, że woda nad kominem przeleje się do filtra i po przefiltrowaniu w części o stałym poziomie zostanie wpompowana z powrotem do akwa.
Problemem może być to, że zanieczyszczenia będą się radośnie pławić poniżej poziomu wlotu do komina a w komin będzie się lać względnie czysta woda. W ten sposób filtr z obrazka nie da oczekiwanego efektu.
Co do wylewania się wody z akwa to nie wyleje się woda z poziomu poniżej wlotu do komina. Ilość wody w obiegu będzie stała. Oczywiście jeśli wylot do kanalizacji będzie zamknięty. Bo jeśli nie to poziom w części o zmiennym poziomie będzie się obniżał, aż pompka, chłodzona zapewne tą wodą, się zatrze.
Jeszcze innym problemem będzie wykonanie otworu w akwarium na komin oraz uszczelnienie go. Gra może nie być warta tego wysiłku.
Proponuję za pomocą pompki zasysać wodę z akwa do pojemnika stojącego powyżej. Potem po przefiltrowaniu woda grawitacyjnie zasili akwa właściwe. W miniaturowej wersji to jak w filtrze kaskadowym.
|
|
|
|
|
|
Akwarium ogólne 240l
|
|
|
Muchomorek
Super aktywny

|
 |
« Odpowiedz #11 : Maj 14, 2009, 12:13:08 » |
|
Jeszcze innym problemem będzie wykonanie otworu w akwarium na komin oraz uszczelnienie go. Gra może nie być warta tego wysiłku. Proponuję za pomocą pompki zasysać wodę z akwa do pojemnika stojącego powyżej. Potem po przefiltrowaniu woda grawitacyjnie zasili akwa właściwe. W miniaturowej wersji to jak w filtrze kaskadowym.
Komin jest najtrudniejszym elementem. Ten pomysł z filtrem nad akwarium jest, według mnie, lepszy, ale i tak trzeba zrobić otwór, tyle że w sumpie, który może być z innego tworzywa, niekoniecznie ze szkła.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Mercurossaurus
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #12 : Maj 14, 2009, 12:23:58 » |
|
Podobał mi się ten pomysł ze skrzynką na narzędzia. Tanio, prosto, łatwo obrabialne. Pod warunkiem że jest gdzie ją schować, bo kto by chciał mieć taką skrzynkę na czy też nad akwarium......
|
|
|
|
|
|
Akwarium ogólne 240l
|
|
|
Pietro54
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #13 : Maj 14, 2009, 14:27:59 » |
|
Ok mam już pojemnik na akwarium i sylikon akwarystyczny, jeszcze tylko jakieś przegródki... Proszę powiedzcie mi co w takim filtrze powinno być, chodzi mi jakie wkłady powinny się w nim znajdować i w jakiś proporcjach? Jakąś ceramikę? Filtry usuwające azotany? mam w tej chwili poziom ok no3 20mg/l więc nieco za dużo... Jak zrobię swój filtr to wrzucę fotorelacje, bo mam nadzieję zrobić coś lepszego i znacznie tańszego niż wiele filtrów kubełkowych wydaje mi się że dobrze było by przepuścić kolejno przez ceramikę, gąbkę, pochłaniacz azotanów i ostatnią komorę przeznaczyć na np węgiel lub inny filtr przy czym myślę żeby do ostatniej komory doprowadzić wężyk z dwutlenkiem węgla i tam go mieszać z wodą... co myślicie? np. http://allegro.pl/item633911943_wklad_ceramiczny_1l_do_filtra_promocja_w_wa.htmli http://allegro.pl/item633909461_wklad_do_filtra_maifan_stone_1000g_promocja_w_wa.html
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Maj 14, 2009, 17:27:31 wysłane przez Pietro54 »
|
|
|
|
|
|