Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Woda « Czy możliwe NO3 na poziomie 0?
Strony: 1 [2]
  Drukuj  
Autor Wątek: Czy możliwe NO3 na poziomie 0?  (Przeczytany 8046 razy)
Muchomorek
Super aktywny

...a cыновья уходят в бой!

« Odpowiedz #15 : Kwiecień 19, 2009, 16:33:11 »

Ostatnio ogladałem nawozy do ogrodu pod względem związków chemicznych. Były takie, które miały 65% związków azotu (różnych), niektóre miały 6,5% azotu, ale stosunek fosforu do potasu w przybliżeniu (bez przeliczania), jak 1:1. Sad
Inaczej bym wrzucił z 2 ziarenka na próbę  Cheesy
owlman
Super aktywny

« Odpowiedz #16 : Kwiecień 19, 2009, 16:34:16 »

Esmi. Przede wszystkim ; nie tak narwowo /jezeli nie znasz kawalu/. Ja... mimo wszystko... jetem powaznym czlekiem .
Po prostu chodzi o to , ze mozna ;TAK a mozna tez ;INACZEJ .
akwarystyka ma jeden blad : KAZDE AKWARIUM JEST INNE .
Atria_C
Global Moderator
Bywalec

« Odpowiedz #17 : Kwiecień 19, 2009, 20:55:10 »

Postaram się podwyższyć No3 jakimiś naturalnymi metodami ( do póki mi nie przyjdzie KNO3, znając pocztę polską z tydzień minie). Szkoda że moje kirysy są niesamowicie żarłoczne i raczej nie zostawią resztek pokarmu na dnie, ale coś wymyślę. Zgadzam się z tym co mówił olwman, każde akwarium jest inne i w każdym trzeba czegoś innego wypróbować.(ale nei zgadzam się z jego spamowaniem;)) Ja będę próbowała powalczyć z sinicami, jakoś: Czytałam że już samo dodanie potasu, jeśli jego brak est czynnikiem ograniczającym wzrost roślin, pomoże przyswajać fosfor. Myślę, że gdy w akwarium podwyższy się poziom materii organicznej to NO3 będzie więcej.
Co do sinic - czy oprócz mechanicznego usuwania powinnam doraźnie robić coś jeszcze? Staram się uniknąć podmian wody, myślicie że węgiel aktywowany przy gąbce jest dobrym pomysłem?
Esmi,napisz jak działasz i co Ci wychodzi. Trzymam kciuki!
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 19, 2009, 20:57:11 wysłane przez Atria_C » Zapisane

Moje akwarium, zapraszam do konstruktywnej krytyki Wink http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=23728.0
owlman
Super aktywny

« Odpowiedz #18 : Kwiecień 19, 2009, 21:00:11 »

Jakim spamowaniem ?  ???Gdyby za to chociaz placili . Cry
Atria-C jezeli chcesz tak naturalnie , to wstrzymaj filtracje na jakis czas ; efekt murowany .
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 19, 2009, 21:13:15 wysłane przez owlman » Zapisane
Atria_C
Global Moderator
Bywalec

« Odpowiedz #19 : Kwiecień 19, 2009, 21:38:21 »

owlman - to jest myśl - może skorzystam zanim saletrę potasową kupię Grin Chociaż moja filtracja i tak jest na najniższym poziomie, gąbka filtracyjna cała zamulona, podłoże nie odmulane. Staram się jak mogę,żeby nazbierać dużo syfku a tutaj nic  Wink

Moje akwarium, zapraszam do konstruktywnej krytyki Wink http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=23728.0
owlman
Super aktywny

« Odpowiedz #20 : Kwiecień 19, 2009, 21:42:35 »

Ja swego baniaka nie odmulam od 11 miesiecy , bo nie mam jak . Przy podmianach wysysam tylko szczatki roslin /zgnile/ jak sie uda , reszte rekoma .
Filtr hmmm... ledwo ledwo -cos tam porusza i tyle .
Esmi
Bywalec

Cave hominem

« Odpowiedz #21 : Kwiecień 20, 2009, 19:09:08 »

Wiem, że każde akwarium jest inne i właśnie dlatego opisałam swoje dość dokładnie, żeby ktoś mądry mi coś doradził.
Czytałam że już samo dodanie potasu, jeśli jego brak est czynnikiem ograniczającym wzrost roślin, pomoże przyswajać fosfor. Myślę, że gdy w akwarium podwyższy się poziom materii organicznej to NO3 będzie więcej.
Moje roślinki jak narazie rosną nieźle (w końcu ktoś to NO3 pożera), oprócz mikrozorium o czym już pisałam piętro wyżej.
Atria_C narazie zaczęłam nawozić takim nawozem (samoróbką) kupionym na allegro, wg opisu ma tam być potas i azot i mikroelementy. Zobaczę co to da. Póki co, ręcznie wybieram glony i załamuję ręce nad biednym mikrozorium. Mam zamiar zamówić też testy na PO4 i Fe.
Ja swego baniaka nie odmulam od 11 miesiecy , bo nie mam jak . Przy podmianach wysysam tylko szczatki roslin /zgnile/ jak sie uda , reszte rekoma .
Filtr hmmm... ledwo ledwo -cos tam porusza i tyle .
Owlman, nie wiem jaki masz zbiornik ale mojego 72l baniaczka z taką obsadą jak moja nie da się nie odmulać. I tak nie robię tego zbyt dokładnie bo ze względu na zarośla nie wszędzie mogę się dostać. Zresztą do tej pory robiłam wszystko żeby poziom NO3 był jak najniższy ze względu na mieszkańców akwa, a ponieważ obsadę mam troche niedopasowaną do litrażu dlatego dziwię się jakim cudem udało mi się osiągnąć tak niski poziom NO3.

Jesteśmy zarozumiałymi ignorantami zapatrzonymi w swoje "człowieczeństwo", które zamiast otworzyć nam szerzej oczy na otaczający nas świat, przysłoniło je mgłą pychy.
Strony: 1 [2]
  Drukuj  

Skocz do: