Wiem, że każde akwarium jest inne i właśnie dlatego opisałam swoje dość dokładnie, żeby ktoś mądry mi coś doradził.
Czytałam że już samo dodanie potasu, jeśli jego brak est czynnikiem ograniczającym wzrost roślin, pomoże przyswajać fosfor. Myślę, że gdy w akwarium podwyższy się poziom materii organicznej to NO3 będzie więcej.
Moje roślinki jak narazie rosną nieźle (w końcu ktoś to NO3 pożera), oprócz mikrozorium o czym już pisałam piętro wyżej.
Atria_C narazie zaczęłam nawozić takim nawozem (samoróbką) kupionym na allegro, wg opisu ma tam być potas i azot i mikroelementy. Zobaczę co to da. Póki co, ręcznie wybieram glony i załamuję ręce nad biednym mikrozorium. Mam zamiar zamówić też testy na PO4 i Fe.
Ja swego baniaka nie odmulam od 11 miesiecy , bo nie mam jak . Przy podmianach wysysam tylko szczatki roslin /zgnile/ jak sie uda , reszte rekoma .
Filtr hmmm... ledwo ledwo -cos tam porusza i tyle .
Owlman, nie wiem jaki masz zbiornik ale mojego 72l baniaczka z taką obsadą jak moja nie da się nie odmulać. I tak nie robię tego zbyt dokładnie bo ze względu na zarośla nie wszędzie mogę się dostać. Zresztą do tej pory robiłam wszystko żeby poziom NO3 był jak najniższy ze względu na mieszkańców akwa, a ponieważ obsadę mam troche niedopasowaną do litrażu dlatego dziwię się jakim cudem udało mi się osiągnąć tak niski poziom NO3.