Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1] 2
  Drukuj  
Autor Wątek: korzeń obróbka  (Przeczytany 7920 razy)
drizzt119
Zainteresowany
**

« : Kwiecień 05, 2009, 10:05:53 »

Mam korzeń ale nie wiem jak go obrobić. tzn. z kory obrałem, ale wiem że trzeba w wodzie z solą chyba moczyć. Więc proszę o odp. ile wody, ile soli, jak długo, a pozniej w czym? itp.
Proszę o odp.

Mateusz
gvk
Nowy
*

« Odpowiedz #1 : Kwiecień 05, 2009, 10:18:20 »

a ten korzeń masz surowy świerzy czy z wody (stawu,rzeki) na pewno go musisz wygotowac w roztworze soli sterzenia  zalecanego nie znam ale ja dałem 12kg soli kamiennej (ma byc nie jodowana) na 40litrów wody

akwa 120x40x40
40x neon inessa
8 x kosiarek
5 x otosków
2 x świecik kongolański
2 x krewetka amano
jaaasiek
Super aktywny

« Odpowiedz #2 : Kwiecień 05, 2009, 11:52:30 »

roztwór soli powinien być nasycony

wejdźcie, obejrzyjcie i skomentujcie:

http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=22819.0
drizzt119
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #3 : Kwiecień 05, 2009, 12:59:04 »

korzeń(śliwa) mam z ogrodu z ziemi, wykopany w zeszłym roku. a jaki czas wygotowywać go?? i co zrobić żeby zatapiał się?

Mateusz
jaaasiek
Super aktywny

« Odpowiedz #4 : Kwiecień 05, 2009, 13:01:04 »

gotować kilka godzin w rostworze soli a potem w zwykłej wodzie, po tym powinien już tonąć

drizzt119
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #5 : Kwiecień 05, 2009, 13:31:46 »

dzięki, ale potem w zwykłej wodzie tez gotowac kilka godzin?

Mateusz
jaaasiek
Super aktywny

« Odpowiedz #6 : Kwiecień 05, 2009, 13:37:32 »

IMHO 1 godzina wystarczy ale im więcej tym lepiej, a przynajmniej tak mi się wydaje

speedeecat
Bywalec

http://www.moja-akwamania.za.pl

« Odpowiedz #7 : Kwiecień 05, 2009, 13:47:03 »

(ma byc nie jodowana)
Mozesz wyjaśnić dlaczego własnie taka sól?

gvk
Nowy
*

« Odpowiedz #8 : Kwiecień 09, 2009, 14:12:58 »

Szczerze to nie wiem czemu nie jodowana ale kiedyś na jakiejs stronie czytałem że ma byc nie jodowana (tak samo dostepna, pisze kamienna i jest  tansza )

akwa 120x40x40
40x neon inessa
8 x kosiarek
5 x otosków
2 x świecik kongolański
2 x krewetka amano
andrzej72
Super aktywny

« Odpowiedz #9 : Kwiecień 09, 2009, 14:19:58 »

Przy przygotowywaniu korzenia nie ma żadnego znaczenia czy jest to sól jodowana czy nie.

Didżi
Stały użytkownik

« Odpowiedz #10 : Kwiecień 09, 2009, 16:46:34 »

gdzies czytalam ze jak sie chce dac korzen do krewetkarium to trzeba go moczyc przez 2 tygodnie z codziennymi podmianami wody  czy to prawda??

Bo chce zalozyc krewetkarium i kupuje korzen z zologicznego i trzeba go jakos obrac <ten korzen ma isc do krewetkarium dla krewecii>    czy tylko go w tej soli wygotowac a pozniejw zwyklej wodzzie i wsadzic??

.
andrzej72
Super aktywny

« Odpowiedz #11 : Kwiecień 10, 2009, 07:21:25 »

Korzenie z zoologa nie wymagają przygotowywania. Wystarczy je tylko wypłukać i włożyć do akwarium.
Czytałem w kwietniowym MA, jak gość przygotowywał swój korzeń. Otóż moczył go w roztworze soli potasowej. Plusem takiego moczenia jest to, że po włożeniu korzenia do akwarium, z drewna stopniowo uwalniany jest potas, co jest bardzo korzystne np. dla mchu przywiązanego do takiego drzewka.

Didżi
Stały użytkownik

« Odpowiedz #12 : Kwiecień 10, 2009, 07:30:14 »

aha czyli tylko go przemyc i wsadzic Wink

.
Aleksi
Nowy
*

« Odpowiedz #13 : Kwiecień 10, 2009, 21:37:56 »

Nie radziłabym wsadzać od razu kupionego korzenia do akwarium. Niedawno kupiłam korzeń mopani. Gotowałam 3 godz - na garnek 8l dałam 1kg soli jodowanej. Moczyłam jeszcze kilka godz. Po wsadzeniu do akwarium - ok. 10-11 dni zaczął pleśnieć. A wydawał się dobrze spreparowany.
Najbezpieczniej pogotować w roztworze z soli. Następnie moczyć 2-3 tygodnie, codziennie podmieniając wodę.
W przypadku korzeni z ogrodu czy z lasu - te "zabiegi" trzeba pomnożyć przez 3-4 Wink
greenrabbit
Nowy
*

« Odpowiedz #14 : Grudzień 16, 2010, 11:08:34 »

Prawda jest taka że czasem można trafic na "fart" i bez gotowania i solenia włożyć korzeń do akwa i nic sie nie stanie. Tak miałem z korzeniem wyjetym z rzeki (konkretnie czarna olcha) .... żadnych negatywnych objawów. Korzeń przed włożeniem został tylko oblany wrzątkiem. Natomiast trzy korzenie włożone do innego akwa dały efekt ciągłego pleśnienia. Pojawia się cały czas taki nalot, jakby cieniutka błona. Na poczatku postapiłem z nimi tak samo czyli tylko przepłukanie (korzenie jakieś afrykańskie .. podobno). Po objawach powyższych wyjąłem i wygotowałem ..krótko. Teraz wyjąłem po raz kolejny i trzeba gotować ... chyba długo ciekawy jestem rezulatatu.

224l ogólne 70l w przebudowie 25l tarliskowe bojowników
Strony: [1] 2
  Drukuj  

Skocz do: