|
Harpia
|
 |
« : Październik 23, 2004, 14:11:47 » |
|
Witam. Pewnie już niektórzy wiedzą na co sie u mnie zanosi Czy zna ktos moze forum, grupe itp gdzie można pogadać o rodzimych rybach w domowym akwarium? Szczególnie chodzi mi o słonecznice, strzeble potokowe i piskorze (chociaż moge pomyśleć nad innymi gatunkami, planuje akwarium jedno-dwu gatunkowe) :mrgreen:
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Tramal
Global Moderator
Super aktywny

I see You...
|
 |
« Odpowiedz #1 : Październik 23, 2004, 14:22:38 » |
|
no chyba Tu mżna troche o nich pogadać  chociaż nie sądzę żeby wielu ludzi miało o tym pojęcie  Gatunki rodzime są bardzo fajne zwłaszcza piskorzowate (piskorze, kozy) ale i karpiowate jak różanki , słonecznice kiełbie są super. Większość z nich wymaga od akwarysty nieco innych warunków np słonecznica będzie się trzymac tam gdzie będzie działał macny filtr - chodzi o prąd wody. Z kolei piskorza nie będzie miał takich potrzeb , włąściwie to nie potrzebny mu filtr. Osobiście proponuje obsadę dwugatunkową: różanki i kozy na dnie do tego trochę roślin lecz chyba lepsze były by te bardziej ciepłolubne jak cało roczna forma Rogatka (krajowy zanika na zimę) , moczarka kanadyjska , nurzańce: V. spiralis V. asiatica. To może być naprawde wspoaniałe akwarium z tym że trzeba pamiętać że latem mogą się pojawić problemy z przegrzewaniem no chyba że nie masz ciepło w mieszkaniu kiedy na dworze 30*C  (oczywiście kilka dni rybki to zniosą ale na dłuższą metę...) Kiedyś miałem w akwarum (bez grzałki) Karasie pospolite czy jak kto woli złociste znacznie ładniejsze od srebrzystych (japonek) Akwa było malutkie ale i rybki maluteńkie max 2cm na powiuerzchni rósł żabiściek a wewnątrz rogatek , kiedy rybki urosły i było im za ciasno wróciły do stawu na wolność - ale bardzo miło wspominam tą przyodę  Pozdrawiam
|
|
|
|
|
|
112,25
|
|
|
|
Harpia
|
 |
« Odpowiedz #2 : Październik 23, 2004, 14:49:49 » |
|
Witaj Tramalku  O różankach myślałam, ale małże nie utrzymają sie powyżej 25 stopni, a szkoda rybki trzymać nie widąc ich tarła. Mam znajomego wędkarza, mógłby mi nałapać słonecznic, moze piskorza (kilka?) Tak ze 10-20 sztuk słonecznic, musze poczytac (popytać?) o zachowania terytorialne piskorza, szkoda ryby stresować.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Skaman
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #3 : Październik 23, 2004, 15:18:44 » |
|
zanim będziesz namawiać wędkarza na łowienie sprawdźcie czy czasem rybka nie jest prawnie chroniona u nas... a jeżeli zakładasz zbiornik większy zastanów się nad troszkę większą rybką a mianowicie krawsnopiórą (jak ją z rosyjska nazwano)... ryba jest bardzo kolorowa jak na nasze warunki... ma krwisto czerwone płetwy a dojrzałe ryby mają odcień złotawy łuski... i co ważniejsze nie będzie aż takiego kłopotu z przegrzaniem... ryby te lubią "wylegiwać" się na słońcu nawet przy bardzo wysokich temperaturach... wielokrotnie to obserwowałem będąc na rybach... inna ciekawa ryba do akwarium to może być stynka.... pachnąca o dziwo nie "rybą" a ogórkiem... ale tu już trzeba uważać na temperaturę.. ryba lubi i przebywa przeważnie w bardzo głębokich jeziorach.... ja miałem w sowim akwarium bardzo "ciekawą" obsadę.... okoń+lin+karaś+szczupak tak to się mniej więcej przedstawiało....słonecznic i ulkejek nie trzymałem z byt długo... jakieś max 5 min po wpuszczeniu już ich nie było.. szczupak ma duży apetyt i szybko rośnie...... nasze rodzime ryby mają nie mniej ciekawe zachowania niż tropikalne więc warto popróbować... pozdrawiam
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Bea
|
 |
« Odpowiedz #4 : Październik 23, 2004, 15:23:12 » |
|
To pawiookich już nie będziesz hodować?  P.S. A o rodzimych rybach to chyba najwięcej się dowiesz z dobrej ksiażki wedkarskiej. :lol: Bo chyba zadnych opracowań dla hodowców nie ma...
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam 112 l i: 6 neonków Inessa, 5 danio pręgowane, 3 gupiki, 1 ramirezka, 2 skalary, 2 gurami mozaikowe, 4 mieczyki, 2 molinezje Black Molly, 1 zbrojnik niebieski 25 l kotnik: około 10małych molinezji Black i kilkanaście malutkich gupiczków.
|
|
|
|
Harpia
|
 |
« Odpowiedz #5 : Październik 23, 2004, 15:37:46 » |
|
Skamanie wybralam słonecznice i piskorze bo one nie są chronione (choć coraz mniej ich w naszych Polskich wodach) Jeszcze obmyśle co i jak. Beo, Pawic nie będzie, za mały zbiornik, męczą sie w nim 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
murena
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #6 : Październik 23, 2004, 19:03:10 » |
|
Harpia, to bardzo intrygujący pomysł. Akwa z takimi rybami może być naprawdę ciekawe. Trzymam kciuki 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Skaman
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #7 : Październik 23, 2004, 20:42:18 » |
|
chodzi mi o słonecznice, strzeble potokowe i piskorze ....... strzeble są pod ochroną ale jeżeli już zdecydowałaś się na obsadę to będę trzymał kciuki 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Harpia
|
 |
« Odpowiedz #8 : Październik 23, 2004, 21:19:24 » |
|
Strzeble tylko wymieniłam w rybach które chciałabym trzymać, one sa piękne i bardzo ciekawe, ale jeszcze popytam, poszukam, niechce trzymać ryb chronionych, nie do tego dąże. I tak wszystko zaczne od wiosny, teraz już za późno. No i Pawiczkom musze znaleść nowy dom a to bardzo trudne 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
lukas
Global Moderator
Super aktywny

into U'r eyes my face remains
|
 |
« Odpowiedz #9 : Październik 23, 2004, 23:00:57 » |
|
Skamanie wybralam słonecznice i piskorze bo one nie są chronione (choć coraz mniej ich w naszych Polskich wodach)
Według mnie wszystkie piskorzowate w Polsce podlegają ochronie. No chyba że sam piskorz został z tej ochrony ostatnio wyłączony,ale ja o czymś takim nie słyszałem. Sarmik, radze ci jeszcze raz sprawdzić ta informację. Upsss! Sorki. Nie Sarmik lecz Harpia - jakoś nie mogę sie przyzwyczaic do nowego nicka
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Harpia
|
 |
« Odpowiedz #10 : Październik 23, 2004, 23:21:44 » |
|
[...] Piskorz podobnie jak inne kozowate nie ma znaczenia gospodarczego. Z powodu interesującego zachowania i rzucającego się w oczy ubarwienia bywa trzymany w akwarium Leksykon przyrody "Ryby słodkowodne" niestety niewiem z którego roku ale najnowszy (dopiero zakupili w bibliotece)
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
mdramski
|
 |
« Odpowiedz #11 : Październik 23, 2004, 23:50:27 » |
|
Te leksykony przyrody są często do niczego. Sprawdź najlepiej w Polskim Związku Wędkarskim. Niektórych rybek też nie można łapać jeśli np. nie osiągną konkretnego wymiaru. Niektóre chronione są tylko okresami, a niektóre podlegają całkowitej ochronie.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Harpia
|
 |
« Odpowiedz #12 : Październik 24, 2004, 09:19:38 » |
|
Jasne, że sprawdze  Swego czasu chciałąm wyrobić karte wędkarską, ale co przez co miałam wtedy przejść zniechęciło strasznie :roll:
|
|
|
|
|
|
|
|
|
murena
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #13 : Październik 24, 2004, 12:53:46 » |
|
Informacji o gatunkach chronionych, wymiarach i okresach ochronnych najlepiej chyba zasięgnac u źródła, tj. w Polskim Związku Wędkarskim albo jednym z jego kół. W każdym mieście są przecież takie, a namiary można znaleźć w książce telefonicznej. Poza tym PZW zarybia przecież rzeki, jeziora, stawy. Myślę, że można od nich dostać narybek. Co roku wpuszczają go do zbiorników tonami, więc kilku rybek chyba nie odmówią. Może lepiej pogadać z kimś z PZW niż odławiać ryby na własną rękę...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
mdramski
|
 |
« Odpowiedz #14 : Październik 24, 2004, 13:43:32 » |
|
Jasne, że sprawdze  Swego czasu chciałąm wyrobić karte wędkarską, ale co przez co miałam wtedy przejść zniechęciło strasznie :roll: A co miałaś przejść ? Ja po prostu zapłaciłem i miałem. Chyba, że nie możesz patrzeć na cierpienie ryb... Niestety łowienie to przyjemność tylko dla jednej strony.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|