kubek1976
Zainteresowany

|
 |
« : Marzec 30, 2009, 10:00:42 » |
|
Witajcie. mam akwa 25 l. Obsada : 4 danio, 3 gupiki, mały glonojadek i kirysek. Czy mogę do tego dokupić kilka neonków ? np 4-5 sztuk ?
Pozdrawiam wszystkich
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
dwight 18
|
 |
« Odpowiedz #1 : Marzec 30, 2009, 10:04:40 » |
|
Witajcie. mam akwa 25 l. Obsada : 4 danio, 3 gupiki, mały glonojadek i kirysek. Czy mogę do tego dokupić kilka neonków ? np 4-5 sztuk ?
Pozdrawiam wszystkich
człowieku,umiesz czytać? jeśli tak to czy przeczytałeś chociaż jedną strone o kiryskach lub neonach? TO SĄ RYBY STADNE!!!!!! i nie nadają się do twojego akwarium zresztą podobnie jak danio i glonojad[zbrojnik].Do 25 litrowej szklanki to tylko gupiki.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Atria_C
Global Moderator
Bywalec

|
 |
« Odpowiedz #2 : Marzec 30, 2009, 10:18:49 » |
|
dwight - mam już dość upominania Cię w każdym wątku żebyś nie atakował ludzi! Moja cierpliwość też ma granice, więc łaskawie zacznij być tolerancyjny i bardziej delikatny - nie będę tolerancyjna w stosunku do Ciebie jeśli nie potrafisz spokojnie odpowiedzieć! Mam już tego po dziurki w nosie.
Co do "25 l" - pasują microrazbory galaxy, myślę że razbory plamiste, modrooki gertrudy...
I co, panie Wszystkowiedzący? "Tylko gupiki"? Albo wypowiadaj się całościowo albo nic nie mów jeśli masz krzyczeć na każdego usera.
Z poważaniem Atria C Moderatorka
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Macieksoko
Turysta
Stały użytkownik

www.turysci-ropczyce.go.pl
|
 |
« Odpowiedz #3 : Marzec 30, 2009, 10:30:42 » |
|
Pozdrawiam wszystkich
Myślę, że nie bardzo zmieści Ci się coś jeszcze. Możesz dokupić kirysowi towarzysza albo dwóch. Glonojada jakiego masz? Jeśli zbrojnik to pasuje go oddać bo urośnie za duży a napewno źle się już czuje.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
kubek1976
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #4 : Marzec 30, 2009, 10:46:03 » |
|
dzięki Atria C. Pytam bo co czytam na stronach o rybkach to inne informacje wszędzie są. Np do tych modrookich teraz wyczytałem gdzieś że nadają się do akwa powyżej 50 litrów. Ja chciałem 4-5 neonków żeby popływały sobie wśród bujnej roślinności 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
kubek1976
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #5 : Marzec 30, 2009, 10:47:21 » |
|
Maciek - glonojadka mam małego ok 3 cm. Jak urośnie, oddam i wezmę znowu małego.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Emi
|
 |
« Odpowiedz #6 : Marzec 30, 2009, 11:02:13 » |
|
To zamiast tak oddawać to lepiej zakupić ze 3-4 otoski. To takie małe glonojadki, które nie rosną większe jak średnio 4 cm.
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam, Emi Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.plMałe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
|
|
|
Macieksoko
Turysta
Stały użytkownik

www.turysci-ropczyce.go.pl
|
 |
« Odpowiedz #7 : Marzec 30, 2009, 11:02:40 » |
|
Może lepiej weź otoska? Czytałem, że małe akwarium ogranicza wzrost zbrojnika i nie czuje się on dobrze. Otoski (kilka) były o wiele lepsze, nie rosną takie duże.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
kubek1976
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #8 : Marzec 30, 2009, 13:01:13 » |
|
ok, to z glonojadkiem już wiem, ale co dalej z neonkami ? Naprawdę tylko do dużych akwariów się nadają ??
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
dwight 18
|
 |
« Odpowiedz #9 : Marzec 30, 2009, 15:09:54 » |
|
ok, to z glonojadkiem już wiem, ale co dalej z neonkami ? Naprawdę tylko do dużych akwariów się nadają ??
nie, na niby...  jak było by inaczej to po co bym to pisał? chcesz neony kup sobie akwarium minimum 50l.
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Marzec 30, 2009, 16:30:02 wysłane przez dwight 18 »
|
|
|
|
|
Atria_C
Global Moderator
Bywalec

|
 |
« Odpowiedz #10 : Marzec 30, 2009, 18:40:07 » |
|
Są różne rodzaje modrooków. Gertrudy wg. moich - skąpych - informacji nadają się do 25 L. Moim zdaniem nawet bardziej niż gupiki - tak samo są s tadne, jednak dorastają do ok. 3,5 cm, mają mniejszą przemianę materii..Więc - dlaczego nie? Jeśli ktoś ma inne doświadczenia chętnie posłucham;) Ja dziś znalazłam w Krakowie, ale chyba pójdę w stronę modrooków słonecznych (są fantastyczne), akwarium - fakt, mam większe
|
|
|
|
|
|
|
|
|
kubek1976
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #11 : Marzec 30, 2009, 19:41:50 » |
|
Dzięki Atria_C. Popatrzę. Szkoda mi neonków bo strasznie mi sie podobają a na większe aqua nie mam w domu za bardzo miejsca.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
mati1234
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #12 : Marzec 31, 2009, 14:20:11 » |
|
Ewentualnie mógłbyś umieścić samca bojownika ( gdyby nie było tam innych ryb) i do tego kilka krewetek.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
kubek1976
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #13 : Marzec 31, 2009, 21:48:38 » |
|
nie, bojownika juz nie chcę . atakował mi inne ryby (gupiki). A co do neonków to szukając tych modrookich w sklepie, znalazłem neonki, ale nazwy nie pamiętam jakoś na "S". O wiele mniejsze niż czerwone czy inessa. Szukam właśnie w necie czy się nadają ale nazwę cholera zapomniałem.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
młodyakwarysta
Bywalec

ryby denne
|
 |
« Odpowiedz #14 : Kwiecień 01, 2009, 04:58:11 » |
|
to pewnie neon zielony SI coś tam chyba dwight je ma
|
|
|
|
|
|
moje awkaria 54l i 27l i 30l i25 Maży mi sie jeszcze 10 zbiorników ....
|
|
|
|