Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Woda « Nagły atak glonów - Zielenice
Strony: 1 [2]
  Drukuj  
Autor Wątek: Nagły atak glonów - Zielenice  (Przeczytany 11047 razy)
szymonw
Super aktywny

« Odpowiedz #15 : Marzec 31, 2009, 21:27:43 »

ja generalnie bym się taka "inwazją" zielenic nie przejmował. jest ich tyle co kot napłakał. jak sie nie będzie pogłębiać to to olej. dbaj przede wszystkim o dobrą kondycję roślin

a braki fosforu chyba masz. kondycja mikrosorium na to wskazuje.

a na pierwszej fotce z tyłu w centrum masz chyba jakiś gatunek ophiogona (taka niby trawa o ciemnio zielonym zabarwieniu). na dłuższa metę do akwarium się moim zdaniem nie nadaje.

fotoman
Nowy
*

« Odpowiedz #16 : Kwiecień 16, 2009, 11:50:22 »

Witam ponownie, dziękuję wszystkim za porady, przydały się.

Zakupiłem Fosforan potasu(KH2PO4) i podniosłem fosfor w akwarium. Obecnie na poziomie ok 1,5-2ppm NO3 niestety bez podawania macro strasznie spada, więc codziennie rano 4 ml (na 200l). Samo macro nie podnosiło mi wystarczająco fosforu, dlatego podaje go osobno.

Te brązowe plamki były na roślince jak ją zakupiłem, nowe liście nie mają brązowych plam, za to mają jakby "przeźroczyste" końcówki. Czego to może być wina ?

Następna sprawa, końcówki części roślin różowieją-czerwienieją (roślinek które były normalnie zielone). Oto fotka

Dzięki z góry za podpowiedzi.
Pozdrawiam
Maciek

andrzej72
Super aktywny

« Odpowiedz #17 : Kwiecień 16, 2009, 13:00:16 »

Te brązowe plamki były na roślince jak ją zakupiłem, nowe liście nie mają brązowych plam, za to mają jakby "przeźroczyste" końcówki. Czego to może być wina ?
szymonw już ci odpowiedział:
NO3 znika bo fosfor jest jakby aktywatorem pobierania N przez rośliny i jeśli NO3 jest zbyt niskie w stosunku do fosforu lub zbliża się do poziomu niewykrywalnego należy to uzupełniać.

fotoman
Nowy
*

« Odpowiedz #18 : Kwiecień 16, 2009, 15:54:21 »

szymonw już ci odpowiedział:

myślałem że szymonw miał na myśli właśnie te brązowe plamy na liściach pisząc o fosforze Smiley
andrzej72
Super aktywny

« Odpowiedz #19 : Kwiecień 16, 2009, 15:55:43 »

szymonw miał zapewne na myśli prześwitujące liście  Grin

paweln
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #20 : Kwiecień 16, 2009, 16:45:50 »

Widzę że fotoman uzupełnia makro raz dziennie.
Ja mam nawóz Aquabotanique i dopiero co go zacząłem stosować bo odkryłem testami niedobory P a raczej brak. Jednakże producent pisze na opakowaniu aby podawać raz w tygodniu przy podmianie.
Jaka jest szkoła tego forum odnośnie makro - raz dziennie rano czy raz na tydzień?

fotoman
Nowy
*

« Odpowiedz #21 : Kwiecień 16, 2009, 17:46:16 »

Ja powiem w ten sposób, jak zrobiłem dwa dni przerwy, to NO3 spadło mi do poziomu 6-7 (test zoolek), a PO4 znów do ok 0,5 (test zoolek). Przy podawaniu codziennym (3-4ml) No3 mam na poziomie ok 25, PO4 praktycznie nie podniosło się. Dlatego podaję dodatkowo fosforan w soli (oczywiście rozpuszczona wcześniej w wodzie z RO).

Myślę, że to jak będziesz dawkował, nie zależy od szkoły danego forum, ale od indywidualnych preferencji własnego zbiornika, bo.... każdy zbiornik ma swoje widzimisię  Wink
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 16, 2009, 17:48:23 wysłane przez fotoman » Zapisane
paweln
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #22 : Kwiecień 17, 2009, 09:15:32 »

Dokładnie mam tak jak mówisz - podaje na początek 2ml makro codziennie rano (dopiero od dwóch dni, nie chce przesadzić i od razu na maksa zalecane stężenie uzyskać) - po godzinie mierzę NO3 i PO4 (PO4 wykrywalne na poziomie 0.2mg/l), mierzę wieczorem i PO4 niewykrywalne. Podobnie z NO3 - spada pod wieczór do poziomu 5mg/l a nawet mniej. Czyli roślinki to konsumują, stężenie CO2 rano mam 21ppm (ph = 7, kH = 7) a wieczorem spada.

Oczywiście zielenice mam + nitki - na razie uważam że popełniłem błędy w nawożeniu do tej pory i to jest tego efekt a teraz wprowadzam większą systematyczność w tym co robię.

Strony: 1 [2]
  Drukuj  

Skocz do: