Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1] 2
  Drukuj  
Autor Wątek: Filtr zwariował  (Przeczytany 3377 razy)
murena
Zainteresowany
**

« : Październik 18, 2004, 19:14:48 »

Mam filtr wewnętrzny wirnikowy, gąbkowy Atman At-f302. Używałam go z wężykiem, który zasysał powietrze spoza akwarium i dodatkowo dotleniał, czyli wypuszczał do wody bąbelki. Wczoraj zaczął z nienacka działać na opak i zamiast zasycać powietrze, ciągnął i wyrzucał wodę na zewnątrz. Zanim się zorientowałam wyciagnał mi z akwa na podłogę kilka litrów wody. Dobrze, że nie stało się to w nocy i że był ktoś w domu. Wyrzuciłam wężyk i teraz "miele" tylko wodą w akwa. Czy takie wypadki często się zdarzają, czy też filtr jest wadliwy. Dodam, że dopiero co był czyszczony, więc nie powienin był się zapchać. Co o tym myślicie?   :shock:
mdramski
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Październik 18, 2004, 19:28:40 »

Filtr po prostu się zatkał i zamiast pompować wodę odwrócił jej bieg. Przeczyść go porządnie. Może dostała się tam jakaś roślinka albo kamyk, a może czas już wymienić wkłady na nowe.
murena
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #2 : Październik 18, 2004, 19:31:55 »

hmm... ale on jest nowy i dopiero był czyszczony. Gdyby rurka się zatkała, to woda też nie dostałaby się nie tam gdzie trzeba. Może go reklamować?
mdramski
Super aktywny

« Odpowiedz #3 : Październik 18, 2004, 19:36:05 »

Miałem podobny problem, okazało się, że źle wyczyściłem. Rozbierz go na części i każdą bardzo dokładnie przeczyść.
murena
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #4 : Październik 18, 2004, 19:39:49 »

Dzięki, zrobię to od razu :|
mdramski
Super aktywny

« Odpowiedz #5 : Październik 18, 2004, 19:43:13 »

Jak nie pomoże, to spróbuj zareklamować.
murena
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #6 : Październik 18, 2004, 20:25:48 »

Przeczyściłam go dokładnie raz jeszcze i założyłam inną, dość sztywną rurkę, ale króciutką, tak, by sterczała tylko 2-3 cm nad poziomem wody. Na wszelki wypadek. Jak silnik dostanie znowu lewych obrotów, to woda wyleje się do akwa, a nie na na zewnątrz. Na razie działa. W pokrywie mam szczelinę, zakrytą siatką, więc dopływ świeżego powietrza do rurki też jest. Zobaczę, co się będzie działo. Dziwne, bo filr nie był zasyfiały :?
Jeszcze raz dzięki za radę. Pozdrowienia  Smiley
mdramski
Super aktywny

« Odpowiedz #7 : Październik 18, 2004, 21:38:35 »

Cytat: murena
Dziwne, bo filr nie był zasyfiały :?  

Ale okolice wirnika pewnie były zasyfiałe, stąd odwrócenie biegu. Czyszczenie filtra to nie tylko płukanie wkładu Smiley
andmo
Nowy
*

« Odpowiedz #8 : Październik 21, 2004, 12:14:51 »

Wirnik nie może pracować "w lewą stronę"(prawa fizyki :idea: i elektryczności się kłaniają) :!: .
Po prostu po czyszczeniu filtra nie zwróciłeś uwagi, że w wężyku doprowadzajacym powietrze jest woda zamiast powietrza. Jak wężyk był długi - to po uruchomieniu filtra pewnie woda pociągnęła przez wężyk na takiej samej zasadzie jak przy spuszczaniu szlauchem wody z akwa. Ponieważ wymieniłes na krótki ten wężyk zasysający - nie będziesz miał więcej problemu. Cheesy  A filtr jest napewno OK!. I brud nie miał tutaj nic do rzeczy. (FIZYKA  :lol:  ot co :!: )

Pzdr
Andrzej

360L +200L
mdramski
Super aktywny

« Odpowiedz #9 : Październik 21, 2004, 14:13:59 »

andmo, mylisz się kompletnie. Oczywiście, że wirnik nie pracował w drugą stronę, ale ponieważ filtr był zatkany, toteż woda była wyrzucana w drugą stronę. Fizyka, ot co  Cheesy. Oczywiście przyczyną u mureny również mógł być wężyk, ale nie można nic powiedzieć, nie zobaczywszy problemu na własne oczy. W każdym razie problem rozwiązany.
andmo
Nowy
*

« Odpowiedz #10 : Październik 22, 2004, 07:12:19 »

Cytat: mdramski
andmo, mylisz się kompletnie..........ale nie można nic powiedzieć, nie zobaczywszy problemu na własne oczy.

A TY widziałeś ten problem? Nie ?! To skąd ta pewność że mylę sie kompletnie?

A jeżeli jesteś taki pewien to skąd to zdanie?
Cytat: mdramski
Oczywiście przyczyną u mureny również mógł być wężyk.......

Pzdr[/quote]

Pzdr
Andrzej

360L +200L
mdramski
Super aktywny

« Odpowiedz #11 : Październik 22, 2004, 12:10:38 »

Źle się wyraziłem. Trochę mi najechałeś na ambicję. Obaj mamy rację, ale nie powinieniem mówić, że się kompletnie mylisz. Pozdrawiam.
andmo
Nowy
*

« Odpowiedz #12 : Październik 22, 2004, 19:19:01 »

No problem. Ważne jest, żeby "młodzież" akwarystyczna poczuła, że trzeba myśleć i nie ma gotowych recep :oops: t!
A niezależnie od tego wątku = uważam, że kazdy z nas w którymś momencie może byc mentorem a za chwilę żółtodziobem  
Pzdr

Pzdr
Andrzej

360L +200L
mdramski
Super aktywny

« Odpowiedz #13 : Październik 22, 2004, 19:23:52 »

Wiesz, żółtodziobem z tej fizyki to nie jestem bo jej uczę na Politechnice Smiley Ale powinienem jakoś inaczej się wypowiedzieć. Ja miałem podobny przypadek z filtrem, ale nie grzebałem nic z wężykiem. Po prostu ta woda musi przecież którędyś wypłynąć.
murena
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #14 : Październik 23, 2004, 20:17:04 »

Pisząc "lewe obroty" użyłam przenośni. Chodziło mi tylko o to, że wszystko działało na opak.  Już jest w porządku. System z krótką rurką trafił w dziesiątkę. Wszystko nie tylko działa, jak trzeba, ale o niebo lepiej. Wygląda na to, że tamten wężyk był po prostu do bani. A wirnik rzeczywiście źle wyczyściłam. :oops:  Przykro mi, że się pokłóciliście o taki banał.  :cry:
Strony: [1] 2
  Drukuj  

Skocz do: