|
|
Melmin
"Być Akwarystą... To Sama Przyjemność."
Stały użytkownik

Mój Bojek Którego Już Niema :(
|
 |
« Odpowiedz #1 : Marzec 22, 2009, 17:18:33 » |
|
jaki litraż
|
|
|
|
|
|
4 molinezje Black Molly 1 Koza 2 żałobniczki (będzie więcej) 1 sumik kasatka Traszka Chińska 1 Piskorek 10 neon inessa 2 gupiki 1 chyba skarłowaciały mieczyk (takiego dostałem na urodziny)
akwa 140L.
|
|
|
gina2006
NOWE FOTECZKI - zapraszam do opiniowania
Super aktywny

|
 |
« Odpowiedz #2 : Marzec 22, 2009, 17:21:28 » |
|
Zeby co kolwiek Ci doradzic podaj jaki masz litraz, oswietlenie, rosliny, jaka woda i jakie juz masz stworzenia ?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
lucynamak
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #3 : Marzec 22, 2009, 20:51:30 » |
|
akwarium 120 x40x60 ph- 7,1 rośliny; rogatek, kryptokoryna,, anubiasy zabienice ,ludwiga , trawka (tatarak) ryby; plekotomus ok.45cm ,gibiceps z 30 cm ,sum indyjski ok. 20 cm , gurami mozaikowe ok 10 cm podmiany1/3wody raz na 7-10 dni,
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
kozak-93
|
 |
« Odpowiedz #4 : Marzec 22, 2009, 21:03:21 » |
|
No to koniecznie oddaj te 2 zbrojniki i suma , akwa zdecydowanie dla nich za małe! Ten gurami co widać na drugim zdjęciu to nie mozaikowy tylko dwuplamy  Ja bym ci radził (oczywiście po oddaniu tych ryb) dokupić towarzysza odmiennej płci dla gurami ,skalarki jeśli to parka to 2 mogą być , jeśli nie lepiej kupić więcej sztuk w celu dobrania się w pary.Do tego z jeden gatunek ryb ławicowych w ilości 30 sztuk , dodanie większej ilości żywych roślin , wywalenie tych sztucznych i będzie pięknie  P.S Ten żwirek trochę przyduży....
|
|
|
|
|
|
Astronotus ocellatus i drobnica.
|
|
|
Muchomorek
Super aktywny

...a cыновья уходят в бой!
|
 |
« Odpowiedz #5 : Marzec 22, 2009, 21:27:24 » |
|
Wydałam rekiny sumie do większego akwa ,miały już 50 cm.
Trzeba było już je oddać do stołówki  Dzieci lubią pangę. Że też Ci nie popadały te rybki, szok przy takim zagęszczeniu.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
lucynamak
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #6 : Marzec 22, 2009, 22:38:09 » |
|
Sumiki były kochane,tylko przez 8 miesięcy urosły ok 20 cm.Karmiłam je z ręki. Szczerze przyznam - zbrojniki też są kochane i urocze i aktywne w dzień.Chociaż plekcio to łobuz.Wolałabym je zatrzymać ,  Rośliny już dokupiśłam , zdjęcia są z przed 3 tygodni .
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
kozak-93
|
 |
« Odpowiedz #7 : Marzec 23, 2009, 21:09:05 » |
|
No ale dla ich dobra lepiej je oddać dla osoby która ma akwarium min. 500l.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
aaa
Stały użytkownik

(^^,)
|
 |
« Odpowiedz #8 : Marzec 23, 2009, 21:36:23 » |
|
http://pl.wikipedia.org/wiki/Zbrojnik_lamparcipisze, że zbiornik min. 100 cm, więc 120 jest chyba ok. a do szkolnego .... może gupiki  dzieci będą mieć radoche z takiego przyrostu rybek , a z tym litrażem możesz hodować dość dużo samców o różnych odmianach .
|
|
|
|
|
|
Wróciłam! Haaa! 200l! xdd
|
|
|
lucynamak
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #9 : Marzec 23, 2009, 23:14:28 » |
|
Dziękuję za rady. Zdecydowałam się na skalary.Na kwietniowym spotkaniu towarzystwa akwarystycznego porozmawiam o adopcji zbrojników  . Miesiąc szykuje się do kupna rybek.Zmieniłam tło, wymieniłam podłoże, posadziłam roślinki A niech tam... jutro idę na zakupy  ś .
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Melmin
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #10 : Marzec 23, 2009, 23:15:53 » |
|
tzn zrobiłaś mały restarcik? nie zapomnij że akwarium musi dojrzeć 
|
|
|
|
|
|
4 molinezje Black Molly 1 Koza 2 żałobniczki (będzie więcej) 1 sumik kasatka Traszka Chińska 1 Piskorek 10 neon inessa 2 gupiki 1 chyba skarłowaciały mieczyk (takiego dostałem na urodziny)
akwa 140L.
|
|
|
lucynamak
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #11 : Marzec 23, 2009, 23:50:04 » |
|
To nie był restarcik,przy podmianach 1/3 wody małymi kawałkami wybierałam trochę starego żwirku i dosypywałam nowy kwarcowy ,wypłukany 7 razy i wygotowany.Wodę wymieniam co tydzień, żwirek dosypywałam co dwa tygodnie.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Melmin
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #12 : Marzec 23, 2009, 23:52:53 » |
|
aha ok, ale wody się nie wymienia tylko podmienia..
|
|
|
|
|
|
akwa 140L.
|
|
|
|
kozak-93
|
 |
« Odpowiedz #13 : Marzec 24, 2009, 20:46:57 » |
|
http://pl.wikipedia.org/wiki/Zbrojnik_lamparcipisze, że zbiornik min. 100 cm, więc 120 jest chyba ok. a do szkolnego .... może gupiki  dzieci będą mieć radoche z takiego przyrostu rybek , a z tym litrażem możesz hodować dość dużo samców o różnych odmianach . No to są niestety jakieś bzdury Minimum 150cm. długości ta rybcia dorasta przecież do 50cm.....
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|