Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Chory kirysek pstry  (Przeczytany 4544 razy)
odo
Nowy
*

« : Marzec 17, 2009, 15:42:14 »

Witam!
Proszę o radę.Może ktoś miał taki przypadek.2 dni temu padł mi kirysek pstry.Podpływał  do powierzchni wody,leżał brzuchem do góry później z powrotem na dno i bardzo szybko oddychał.Nie miał na ciele żadnej rany ani nic innego.Dzisiaj zauważyłem ,że następny kirysek pstry ,nie ma apetytu,też szybko oddycha i cały czas  siedzi na roślinie.Moje akwarium to 420
litrów.A w nim 40 neonów czerwonych 10 danio lamparcich 6 kosiarek.6 kirysków sterby i 5 (było 6) kirysków pstrych.Pozostałym rybom nic nie dolega są bardzo ruchliwe i mają apetyt.Ph wody w granicach 6,8-7,2,temperatura w granicach 27stopni .Dodam jeszcze ,że akwarium założone ok. miesiąc temu.Jeśli możecie coś poradzić będę wdzięczny.Pozdrawiam
mario27-28
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Marzec 17, 2009, 18:29:22 »

Kiedy robiłeś podmianę wody.Jakie masz NO2?

odo
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Marzec 18, 2009, 14:19:59 »

Witam
dzieki za naprowadzenie.O wszystkim myślałem tylko nie o teście na NO2.I nawet nie mam testera na azotyny.W mojej mieścinie jest to dostępne tylko na zamówienie i trzeba czekać ok.tygodnia.Pozostaje chyba allegro.Wczoraj zrobiłem
podmianę ok 1/3 wody,Wyglada na to,że chyba jest wszystko OK.ten drugi chory kirysek też padl ale z pozostałymi
jest na razie wszystko w porządku.Dzięki za odpowiedź i podpowiedź.Tester na pewno kupię.Pozdrawiam
mario27-28
Super aktywny

« Odpowiedz #3 : Marzec 18, 2009, 21:41:59 »

Musisz pamiętać o regularnych podmianach wody jakie trzeba robić.Test tego za ciebie nie zrobi i problem się może powtórzyć.Szkoda tylko ryb Cry

Atria_C
Global Moderator
Bywalec

« Odpowiedz #4 : Marzec 18, 2009, 23:30:11 »

Zamów sobie testy na allegro warto
Póki co - proponuję niewielkie podmianki co drugi dzień.

Moje akwarium, zapraszam do konstruktywnej krytyki Wink http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=23728.0
odo
Nowy
*

« Odpowiedz #5 : Marzec 19, 2009, 14:53:26 »

Witam!
Dzięki za podpowiedzi.Testy już zamówiłem.Uniwersalny na 5 parametrów.Bo teraz mam tylko stały JBL-a na PH i CO2.Podmiana wody też będzie częściej.Dałem im też wczoraj witaminy.Pozdrawiam
odo
Nowy
*

« Odpowiedz #6 : Marzec 21, 2009, 16:25:32 »

Witam
No i trafiła sie ospa ,tylko na neonkach.Temat "morze".Dziasiaj dałem drugą kurację sera costapur .Juz po pierwszej dawce jest
dużo lepiej,trzecia chyba nie będzie konieczna.Mam jedno pytanko.Czy roślinkę microsorium mozna tylko do czegos doczepić,czy mozna jednak posadzić.Bo podobno w podłożu gniją jej korzenie.Chciałbym dać foto akwarium,Jak to zrobić?.Może ktoś podpowie?.Pozdrawiam
mario27-28
Super aktywny

« Odpowiedz #7 : Marzec 21, 2009, 18:52:14 »

Rośline mozesz przywiązać do korzenia,kamienia,albo innej ozdoby.niezakopuj w żwirku bo się zmarnuje.
Zdjęcia wstawisz przez np;  www.fotosik Smiley

Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: