robunio
Nowy

|
 |
« : Październik 11, 2004, 15:09:50 » |
|
Czy moge mieć danio ze skalarem w akwa??
|
|
|
|
|
|
|
|
|
matijasz
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #1 : Październik 11, 2004, 15:30:35 » |
|
Pewnie tak, ale tak dużo informacji podałeś, że nic bardzo nie mozna doradzić :]
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam MaTiJaSz
|
|
|
robunio
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #2 : Październik 11, 2004, 15:39:23 » |
|
skalar jest średni(spory),juz wpuściłem danio.Skalar próbuje atakować ale danio dzielnie ucieka :twisted: !Nie pytaj co sie skonczyło z gupikiem :oops:
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Bea
|
 |
« Odpowiedz #3 : Październik 11, 2004, 16:53:19 » |
|
Wszystko zależy od wielkości skalara. U mnie, póki skalary były małe, neonki zyły sobie spokojnie. Teraz kiedy skalary bardzo urosły, pożarły najmniejszego neonka. Przypuszczam, że gdy jeszcze podrosną poradzą sobie i z tymi większymi, bo przecież neonki nie będą rosły w nieskończoność. (Niestety neonki dostałam w prezencie jak juz miałam skalary). Jeśli skalar jest duzy a danio jest jeszcze mały i to i pewno z nim sobie skalar poradzi.
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam 112 l i: 6 neonków Inessa, 5 danio pręgowane, 3 gupiki, 1 ramirezka, 2 skalary, 2 gurami mozaikowe, 4 mieczyki, 2 molinezje Black Molly, 1 zbrojnik niebieski 25 l kotnik: około 10małych molinezji Black i kilkanaście malutkich gupiczków.
|
|
|
|
Harpia
|
 |
« Odpowiedz #4 : Październik 11, 2004, 16:56:59 » |
|
Mam akwarium ok 65l.Są w nim:1 Skalar,4 molinezje(3 samiczki 1 samiec),welon i glonojad.Jakie rybki moge mieć jeszcze co proponujecie?? To Ty tam jeszcze dokisiłeś danio? :evil: :evil:
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
mdramski
|
 |
« Odpowiedz #5 : Październik 11, 2004, 17:31:18 » |
|
Danio to bardzo szybka ryba. Skalar musiałby się nieźle "napocić", aby ją złapać.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Raffy
Global Moderator
Super aktywny

|
 |
« Odpowiedz #6 : Październik 11, 2004, 17:46:45 » |
|
Ja trzymam skalary z dankami i nic się nie dzieje, skalary nie zwracają na danka ani uwagi  a i jeszcze jedno .. skalary są młode jeszcze a od małego można ich przywiczaić razem tak jak z neonkami(sam mam neony:) )
|
|
|
|
|
|
Zawód : akwarysta... Wszystkie ryby są wyjątkowe! Uszanujmy ich wymagania, podziękują nam dobrym zdrowiem i młodymi... NIE UDZIELAM RAD PRZEZ PW!http://www.3cityakwarium.fora.pl/Trójmiejska Akwarystyka Obecnie: 500L Rafa, 112L roślinne, 160L mcharium I we mnie drzemie Tanganika i Malawi
|
|
|
|
Bea
|
 |
« Odpowiedz #7 : Październik 11, 2004, 17:52:23 » |
|
Raffy, a jak duże są twoje skalary?
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam 112 l i: 6 neonków Inessa, 5 danio pręgowane, 3 gupiki, 1 ramirezka, 2 skalary, 2 gurami mozaikowe, 4 mieczyki, 2 molinezje Black Molly, 1 zbrojnik niebieski 25 l kotnik: około 10małych molinezji Black i kilkanaście malutkich gupiczków.
|
|
|
Raffy
Global Moderator
Super aktywny

|
 |
« Odpowiedz #8 : Październik 11, 2004, 18:59:54 » |
|
a miskropijne  jeden tak z 6cm długosci a drugi 5
|
|
|
|
|
|
Zawód : akwarysta... Wszystkie ryby są wyjątkowe! Uszanujmy ich wymagania, podziękują nam dobrym zdrowiem i młodymi... NIE UDZIELAM RAD PRZEZ PW!http://www.3cityakwarium.fora.pl/Trójmiejska Akwarystyka Obecnie: 500L Rafa, 112L roślinne, 160L mcharium I we mnie drzemie Tanganika i Malawi
|
|
|
|
Bea
|
 |
« Odpowiedz #9 : Październik 11, 2004, 20:38:52 » |
|
a miskropijne  jeden tak z 6cm długosci a drugi 5 To poczekaj aż podrosną i wtedy nam opiszesz co ci zjadły. :wink:
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
mdramski
|
 |
« Odpowiedz #10 : Październik 11, 2004, 20:47:27 » |
|
a miskropijne  jeden tak z 6cm długosci a drugi 5 To poczekaj aż podrosną i wtedy nam opiszesz co ci zjadły. :wink: I czy im smakowało :lol:
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Góral
Tomek
Global Moderator
Bywalec

Przyjaciel Wiosny
|
 |
« Odpowiedz #11 : Październik 11, 2004, 21:40:07 » |
|
moje mająpo około 8-9cm i również nie zwracają uwagi na neony. goniąje tylko w okresie tarła. ale jak wiecie wpuściłem do akwa najpierw kąsacze, a potem mniejsze od nich skalary  może siępolubiły. sprawdzić pewnie nie zdąże,. bo zmieniam baniak i częściowo obsadę :wink: :wink:
|
|
|
|
|
|
gg:1384140  
|
|
|
Raffy
Global Moderator
Super aktywny

|
 |
« Odpowiedz #12 : Październik 12, 2004, 13:09:34 » |
|
Jak podroną to nie zdażą zjeść  Moje neony mają już ładne 4cm (chyba dalej rosną) i duże jakieś ostatnio urosły a dania pręgowane do 6cm i jak tu je zjeść ... :lol:
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
mdramski
|
 |
« Odpowiedz #13 : Październik 12, 2004, 15:45:51 » |
|
Jak podroną to nie zdażą zjeść  Moje neony mają już ładne 4cm (chyba dalej rosną) i duże jakieś ostatnio urosły a dania pręgowane do 6cm i jak tu je zjeść ... :lol: Oj, można. Widziałem kiedyś jak welonka udławiła się mieczykiem i to całkiem sporym. Myślę zatem, że spory skalar spokojnie może zjeść neonka 4 cm.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Raffy
Global Moderator
Super aktywny

|
 |
« Odpowiedz #14 : Październik 12, 2004, 16:52:16 » |
|
trochę racji przyznaje ci ... ale w moim akwa skalar nie urosie tak duży bo akwa małe  A jak jednak podrosną to poszukam dla nich domku
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|