Aljen
Nowy

|
 |
« : Marzec 11, 2009, 13:43:21 » |
|
Witam! Mam mały problem i mam nadzieje, że pomożecie mi go rozwiązać. Otóż przejrzałem już wiele stron w necie o kreweciach i jak dotąd nic nie słyszałem o tym żeby krewetka amano rozmnażała się w zwykłym akwarium ogólnym. Poniżej dorzucam zdjęcie kreweci w moim akwa. Być może się mylę i to nie jest Amano tylko cus innego. Powiem też szczerze, że to nie jest jej pierwszy raz miała już kilka razy jajeczka i udało mi się odchować parę młodych. Kolejne pokolenie jest w kotniku a razem z nimi właśnie krewetka ze zdjęcia z nowymi jajeczkami. Czy to możliwe ze sie rozmnaża w zwykłym zbiorniku bez zasolenia?? I młode nie są przenoszone do innego zbiornika a śmigają jak szalone po kotniku?? Bedę bardzo wdzięczny za wyjaśnienie tej sytuacji. Jeśli będą jakieś pytania, chętnie odpowiem. zdjęcie kreweci: http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/257f61ce853e55f7.html
|
|
|
|
|
|
|
|
|
aaa
Stały użytkownik

(^^,)
|
 |
« Odpowiedz #1 : Marzec 11, 2009, 13:49:15 » |
|
oczywiście że możliwe! na 100 % nosi jajeczka  jak dotąd nic nie słyszałem o tym żeby krewetka amano rozmnażała się w zwykłym akwarium ogólnym.
nie wierzę.
|
|
|
|
|
|
Wróciłam! Haaa! 200l! xdd
|
|
|
zybi
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #2 : Marzec 11, 2009, 13:54:24 » |
|
Jak zauważyłeś na Swoim przykładzie na pewno się rozmnażają 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Aljen
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #3 : Marzec 11, 2009, 13:55:25 » |
|
no tak a odchowałeś kiedyś młode?? w akwarium ogólnym ??
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Marzec 11, 2009, 13:56:58 wysłane przez Aljen »
|
|
|
|
|
|
|
aaa
Stały użytkownik

(^^,)
|
 |
« Odpowiedz #5 : Marzec 11, 2009, 13:58:30 » |
|
no tak a odchowałeś kiedyś młode??
jeśli mają wystarczająco dużo kryjówek, to nie ma z tym problemu. masz tam jakieś agresywne ryby? Małe amano wymagają słonawej wody w baniaku
podobno fire red też tego wymagają, i co? czasami stają się prawdziwą plagą...
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Marzec 11, 2009, 14:01:40 wysłane przez aaa »
|
|
|
|
|
aaa
Stały użytkownik

(^^,)
|
 |
« Odpowiedz #6 : Marzec 11, 2009, 13:59:59 » |
|
ludzie jak mam usunąć tego posta?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Aljen
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #7 : Marzec 11, 2009, 14:15:30 » |
|
ludzie nie rozumiem co się z wami dzieje  nie można już o nic zapytać na formu? wszyscy zjedli wszystkie rozumy?? sprawdziłem pogode faktycznie biomet jest nie korzystny ale ludzie ogarnijcie sie!!!! troche zaczyna wam odbijać!! Martin smiało!! poprosze jeszcze parę linków skoro jestes taki oblatany!! chętnie dowiem się czegoś ciekawego aaa ktoś Ci dziś dogryzł z samego rana?? masz jakies problemy?? wyluzujcie STALI UŻYTKOWNICY!!!
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
ala
|
 |
« Odpowiedz #8 : Marzec 11, 2009, 14:16:22 » |
|
aaa krewetki fire red rozmnażają się w słodkiej wodzie lawry wylęgają sie zupełnie uformowane i nie potrzebują a nawet nie lubią dodatku soli w wodzie. Natomiast AMANO nie rozmnażają sie w akwarium ogólnym( i to nie z braku kryjówek) - fakt samice nioszą jajeczka i nawet się może z nich cos wylęgnąć ale Amanki nie wylęgają się w takiej formie jak dorsła krewetka -przechodzą 9 przeobrażeń larwalnych! Larwy rozwijają się tylko w słonej wodzie! PS: posta nie możesz usunąć sama.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Martin
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #9 : Marzec 11, 2009, 14:25:53 » |
|
Nie będę za Ciebie, z całym szacunkiem używać wyszukiwarki.
Jasne, łatwiej zadać pytanie na forum i poczekać aż ktoś się zlituje i odpowie, zamiast pogrzebać w google...
Nie najeżdżam na Ciebie, tylko najpierw tworzycie zylion takich samych tematów a później płaczecie, że jest śmietnik na forum.
Ps. Moje problemy moja sprawa - nie interesuj się.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Aljen
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #10 : Marzec 11, 2009, 14:39:17 » |
|
mam akwa od 8 miesięcy i to jest moje pierwsze pytanie na forum! wszystko czego sie nauczyłem o hodowli wiem z tego forum ale widzę że tylko WYBRANI mogą zadawać pytania po odstaniu w kolejce i opłaceniu daniny na rzecz wszystko wiedzących i wszech władnych STAŁYCH UŻYTKOWNIKÓW!!
Super fajnie ze podałes link do podobnego tematu ale nie wiem czy zauważyłeś, ze info o rozmnażaniu jest 2 strony a wszyscy inni którzy sie "znają" nie tylko na tym forum wysyłają link do strony aquadesing.pl!!!!!
jeśli tak bardzo nie podoba Ci się moja wypowiedz nie musiałeś się w tym temacie udzielać, nikt Cie nie zmusza, najlepiej po prostu zgłoś to moderatorowi
heh smieszy mnie to wszystko...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Martin
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #11 : Marzec 11, 2009, 14:54:36 » |
|
Mnie nie. Udzieliłem Ci merytorycznej odpowiedzi i odesłałem do miejsca, gdzie znajdziesz potrzebne informacje. Jak masz jakieś pytania nie związane z tematem, to zadaj mi je na PW. Jak czytam wypowiedzi: oczywiście że możliwe! Jak zauważyłeś na Swoim przykładzie na pewno się rozmnażają Smiley podobno fire red też tego wymagają, i co? To zastanawiam się, dlaczego ludzie z taką łatwością wprowadzają innych ludzi w błąd... a Później jest temat, że larwy amanek umierają w ogólnym, proszę o pomoc. Jak chcesz się brać za rozmnażanie, to poczytaj Człowieku o warunkach jakie są potrzebne, zapewnij te warunki i będzie gładko i bez bólu.... Co do podawania linków - nie będe kopiować tekstów z innego forum, w moim przekonaniu bardziej uczciwie jest podać link.
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Marzec 11, 2009, 14:56:08 wysłane przez Martin »
|
|
|
|
|
Aljen
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #12 : Marzec 11, 2009, 15:12:46 » |
|
Człowieku jak to jest merytoryczna wypowiedz to ja dziękuje za takie odpowiedzi!! nie wytrzymam!! Przecież napisałem jak wół, że to nie pierwszy raz jak złożyła jajeczka i że udało mi się odchować kilka młodych!! wiem że larwy muszą mieć słoną wodę ODPOWIEDNIE WARUNKI i że przechodzą kilka razy metamorfozę, pokarm w płynie, oświetlenie, odpowiednio przenosić do drugiego akwa itd. ipt. ble ble ble
Nie pisze, że padają mi krewetki i nie proszę o pomoc przeczytaj ze zrozumieniem mojego pierwszego posta!! jest dokładnie napisane "Czy to możliwe ze sie rozmnaża w zwykłym zbiorniku bez zasolenia??" koniec cytatu
nie chce żebyś kopiował czyjeś texty bo juz je znam, zadałem pytanie na forum aby uzyskać odpowiedz na pytanie na które nie znalazłem odpowiedzi w necie, lub informacji jest za mało na ten temat!! tak ciężko to zrozumieć??
Specjalnie sobie tak nabijasz posty robiąc zamieszanie na forum??
Cytat : "Jak masz jakieś pytania nie związane z tematem, to zadaj mi je na PW." Koniec cytatu. BEZ KOMENTARZA!!
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
ala
|
 |
« Odpowiedz #13 : Marzec 11, 2009, 15:31:58 » |
|
Może powtórzę bo widzę że moj post pozostał niezauważony  ANANO NIE ROZMNAZAJĄ SIĘ W SŁODKIEJ WODZIE jeśli Ci się rozmnożyły to nie są to Amano , na rynku są tzw. pseudo Amano lub Mini amano - one się roznmażają a wyglądają tak podobnie że nie sposób je odróżnić i sprzedawane sa jako Amano ale nie rosną tak duże ( większe od redek ale nie osiągaja takich rozmiarów jak Amano )
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Aljen
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #14 : Marzec 11, 2009, 15:42:31 » |
|
Dziękuje Ci bardzo za odpowiedz  Wreszcie jakiś konkret i o to właśnie mi chodziło. Ufff już straciłem nadzieję, ale udało się Poczekam popatrzę zobaczę co wyrośnie. Pozdrawiam są jeszcze normalni ludzie na tym forum 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|