drizzt119
Zainteresowany

|
 |
« : Marzec 08, 2009, 22:23:24 » |
|
mam akwa 60l które dojrzewa i nie wiem jakie rybki do niego wpuścić żeby miały te same wymagania i zeby się nie biły i nie podgryzały. jestem początkującym akwarystą więc proszę o wyrozumiałość:) chciałbym kupić: 1-2skalary 1-2 glonojady jakieś myślałem też o neonkach(ok.5) i gupikach(też tak jakoś, albo mniej bo się szybko rozmnażają podobno)
proszę o doradzenie mi jakie kupić, z góry dzięki
|
|
|
|
|
|
Mateusz
|
|
|
|
marcinl
|
 |
« Odpowiedz #1 : Marzec 08, 2009, 22:30:22 » |
|
skalary i glonojady - nie, zbyt mały litraż na glony lepsze i odpowiednie - otoski, krewetki i ew. ślimaki - neretiny czy chlintony lub ampularie neonki i gupiki jak najbardziej - gupiki mogą być same samce może jeszcze kiryski? microrasbory galaxy? harem prętnika? bojownik? /oczywiście nie wszystko na raz  /
|
|
|
|
|
|
|
|
|
drizzt119
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #2 : Marzec 09, 2009, 22:51:35 » |
|
aha a ile tych otosków? samce czy samice? ile kirysków np.? bo ja tak nie wiem za bardzo:/ i jak bym kupił też bojownika to czy by nic innym nie robił? aha i jeszcze apropo, czy na zwykłym żwirku akwarystycznym(kamyczki 2-4mm-w sklepie kupiłem)będą rosły roślinki? i jak długo należy napowietrzać wodę? mam filtr z napowietrzaczem i deszczownią i deszczownia też napowietrza wodę. co zamontować? proszę o wasze rady:]
|
|
|
|
|
|
Mateusz
|
|
|
|
marcinl
|
 |
« Odpowiedz #3 : Marzec 10, 2009, 07:12:17 » |
|
otoski stadne ok 5-8 kiryski stadne moze jakiś mniejszy gatunek np. panda ilość jw bojownik nic im nie zrobi tak będą rosły, zwykły znaczy jaki? kwarcowy? granulację wybrałeś bardzo dobrze napowietrzanie możesz sobie darować, najlepiej wodę natleniasz przez ruch tafli wystarczy dać deszczownie równo z taflą a wyloty poziomo
|
|
|
|
|
|
|
|
|
sebek2008
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #4 : Marzec 10, 2009, 12:42:58 » |
|
tak jak juz wczesniej zostalo podane otoski w stadzie , moze kiryski lamparcie , a jak juz chesz cos wiekszego pochodowac to ewentualnie pretnik karlowaty ( oczywiscie parke)
|
|
|
|
|
|
|
|
|
drizzt119
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #5 : Marzec 10, 2009, 14:51:33 » |
|
aha dzięki, a żwirek niestety nie kwarcowy, tylko bazaltowy. też może być dla roślin?
|
|
|
|
|
|
Mateusz
|
|
|
|
marcinl
|
 |
« Odpowiedz #6 : Marzec 10, 2009, 16:58:29 » |
|
tak 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
drizzt119
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #7 : Marzec 10, 2009, 17:09:43 » |
|
ok, wielkie dzięki za wszystkie informację;]  chyba sobie kupię: 6-10neonek inessa 4-6otoski(bo zjadają glony podobno) ok.4 kiryski i tyle a w późniejszym czasie może bojownika jednego. tylko żeby inne mu ogona nie obgryzały. a jakie roślinki byście mi proponowali na początek? jakieś łatwe w utrzymaniu bym chciał aha i czy te rubki mogą być i jakiej płci?
|
|
|
|
|
|
Mateusz
|
|
|
|
marcinl
|
 |
« Odpowiedz #8 : Marzec 10, 2009, 18:05:01 » |
|
ani neonki, ani kiryski, ani otoski nie obgryzą ogona bojkowi a co to są "rubki"? z roślinności polecam wszelkie hygrophile mam 5 różnych odmian - rosną jak szalone jakie masz oświetlenie W/l, itp.?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
drizzt119
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #9 : Marzec 10, 2009, 18:09:44 » |
|
dzięki sory:) nie rubki tylko rybki hmm no nie wiem ile w na litr ale mam 60l i 1x15w(wiem że trochę mało, ale taka świetlówka była w zestawie:]) a jakiej płci te rybki? ile samców a ile samiczek? aha i czy dobrze dobrałem rybki i ilość ich?
|
|
|
|
|
|
Mateusz
|
|
|
|
marcinl
|
 |
« Odpowiedz #10 : Marzec 10, 2009, 18:32:33 » |
|
neonki, kiryski i otoski po prostu kup stadko nie pacz na płeć  jeśli tylko 0,25W/l musisz wybrać jakies mało wymagające roślinki
|
|
|
|
|
|
|
|
|
drizzt119
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #11 : Marzec 10, 2009, 18:38:42 » |
|
dzięki za rady;] ale mało wymagające roślinki to jakie? myslałem ze moze roslinki i mech jawajski. co wy na to?
|
|
|
|
|
|
Mateusz
|
|
|
|
marcinl
|
 |
« Odpowiedz #12 : Marzec 10, 2009, 18:49:11 » |
|
mech jawajski jak najbardziej mało wymagające odnosnie światła - np. moczarka kanadyjska, rogatek, bakopa
|
|
|
|
|
|
|
|
|
drizzt119
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #13 : Marzec 10, 2009, 18:50:19 » |
|
ok, dzięki;] jak coś kupię to dam znać:D
|
|
|
|
|
|
Mateusz
|
|
|
Aniape
Super aktywny

gg 13198444
|
 |
« Odpowiedz #14 : Marzec 10, 2009, 19:03:36 » |
|
Zwróć uwagę że żwirek bazaltowy może być zbyt ostry dla kirysków. Mogą poranić sobie brzuszki albo pyszczki i wąsiki.
|
|
|
|
|
|
"Nawet najmniejszy kot jest arcydziełem" - Leonardo da Vinci.
|
|
|
|