|
|
|
mdramski
|
 |
« Odpowiedz #1 : Październik 10, 2004, 17:20:57 » |
|
Powiedz jak stosujesz ten odmulacz - to po pierwsze. Po drugie - mam nieco większe akwa od Ciebie i jak np. spóźnię się z podmianą, bo gdzieś wyjadę to wybierana woda wraz z zanieczyszczeniami ma niemal kolor błota. Sądzę jednak, że niezbyt dokładnie odmulasz.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Bea
|
 |
« Odpowiedz #2 : Październik 10, 2004, 17:26:53 » |
|
To ja się podłącze do pytania, bo mam ten sam odmulacz i też mam peło syfu między żwirkiem. Gdy przy odmulaniu staram się końcówką wzruszyć żwirek to wąż mi się po prostu zapycha kamyczkami. Jak się powinno poprawnie odmulać?
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam 112 l i: 6 neonków Inessa, 5 danio pręgowane, 3 gupiki, 1 ramirezka, 2 skalary, 2 gurami mozaikowe, 4 mieczyki, 2 molinezje Black Molly, 1 zbrojnik niebieski 25 l kotnik: około 10małych molinezji Black i kilkanaście malutkich gupiczków.
|
|
|
|
mdramski
|
 |
« Odpowiedz #3 : Październik 10, 2004, 17:48:31 » |
|
Stosowanie odmulacza: Nabieracie wody do odmulacza i zatykacie palcem z drugiej strony końcówkę węża. Następnie wyciągacie odmulacz i odwracacie go "do góry nogami", tak aby cały wąż był pełen wody. Potem wsadzacie go z powrotem do akwa tak, aby zapełnić również końcówkę odmulacza. Puszczacie palec (od strony węża - oczywiście nie zapomnijcie skierować wylotu węża do jakiegoś wiadra, wanny itd.  ) i ssie aż miło. Pamiętajcie, że średnica węża odmulacza jest nieco większa niż np. od pompki napowietrzającej. A tak w ogóle to nie kupujcie odmulaczy tylko zróbcie sami z kawałka plastikowej butelki i gumowego węża.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Bea
|
 |
« Odpowiedz #4 : Październik 10, 2004, 17:58:15 » |
|
Robię dokładnie tak jak napisałeś i nie zasysa brudu, który sobie siedzi między kamyczkami, tylko same kamyczki. :?
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam 112 l i: 6 neonków Inessa, 5 danio pręgowane, 3 gupiki, 1 ramirezka, 2 skalary, 2 gurami mozaikowe, 4 mieczyki, 2 molinezje Black Molly, 1 zbrojnik niebieski 25 l kotnik: około 10małych molinezji Black i kilkanaście malutkich gupiczków.
|
|
|
|
mdramski
|
 |
« Odpowiedz #5 : Październik 10, 2004, 19:21:45 » |
|
Robię dokładnie tak jak napisałeś i nie zasysa brudu, który sobie siedzi między kamyczkami, tylko same kamyczki. :? Kompletnie nie rozumiem jak odmulacz może zassać Ci kamyk, a nie weźmie lżejszego syfu. Przecież to sprzeczne z zasadami fizyki. Końcówkę odmulacza trzeba wręcz wbić w podłoże. U mnie pobiera syf razem z kamieniami, ale te jako cięższe zaraz opadają. Oczywiście takie odmulanie jest bez sensu w wypadku np. holenderskiego trawnika (po prostu zniszczysz aranżację).
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Bea
|
 |
« Odpowiedz #6 : Październik 10, 2004, 19:42:21 » |
|
A mnie się wydaje, że u mnie tak mocno ssie, ze pociaga kamyki. Szczególnie jak przekopuje końcówką dno. :?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
mdramski
|
 |
« Odpowiedz #7 : Październik 10, 2004, 19:50:23 » |
|
Spróbój inny rozmiar odmulacza, ale nie kupuj go tylko zrób sama  W końcu znajdziesz rozwiązanie problemu.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Darp
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #8 : Listopad 25, 2004, 23:02:07 » |
|
fajny i praktyczny jest odmulacz Tetra Tec GC40 Pzdr Darp
|
|
|
|
|
|
Sprzedam Piasek Kwarcowy
112 l; 2x molinezja Black Molly, 1x milinezja żółta, 2x gupik, 7x zbrojnik niebieski, 3x naskalnik + maluszki, 4x kosiarka, 4x mieczyk, 4x otosek, 1x kiryśnik, 3x bocja wspaniała
|
|
|
matijasz
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #9 : Listopad 26, 2004, 10:39:54 » |
|
Możesz przygiąc troche wąż aby troche lżej wciągał pamietąj żeby odmulaczem ruszać w dnie.
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam MaTiJaSz
|
|
|
|
emem18
|
 |
« Odpowiedz #10 : Listopad 26, 2004, 16:48:00 » |
|
ja sobie zrobiłem odmulacz :) mój jest na pompke i nie musze wlewać do wiaderka wody itd... po prostu pompka zasysa wode która jest wylewana na gąbeczke jak przez gabeczke przepłynie to wraca do akwarium :) jestem z tego bardzo zadowolony ale nie polecam dla tych co mają bardzo duże akwa bo odmulanie tym sposobem troceh długo by trwało :/
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
mdramski
|
 |
« Odpowiedz #11 : Listopad 26, 2004, 17:21:54 » |
|
To nie zrobiłeś odmulacza tylko odkurzacz. Różnica w czyszczeniu dna jest ogromna. Odmulacz robi to znacznie lepiej.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
emem18
|
 |
« Odpowiedz #12 : Listopad 26, 2004, 19:14:38 » |
|
Jedyna róznica to taka że wy przy okazji wymieniacie część wody a ja tego wtedy nei robie a mój odkurzacz jak to zazwałaś ma duża wydajność i badzo dobrze oczysza cały brud z akwarium
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
emem18
|
 |
« Odpowiedz #13 : Listopad 26, 2004, 19:17:54 » |
|
Z resztą każdy ma swoje metody :) i pomysły na różne problemy wiec tak jak wy też często robie wtedy w odkurzanie sie nie bawie :)
|
|
|
|
|
|
|
|
|
matijasz
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #14 : Listopad 26, 2004, 20:30:20 » |
|
A ty co ile wymieniasz wode ? Miałem taki odkurzacz i był do du..y.
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam MaTiJaSz
|
|
|
|