GP
Stały użytkownik

|
 |
« : Październik 09, 2004, 08:17:10 » |
|
Każdy pisze o zbyt małej ilości światła i przeróbkach oryginalnej pokrywy. Mam chyba Aqua-El, jedna duża pokrywka i pod nią dwa małe otwory. Mam pytanie - jak się do tego zabrać? Czy można dołożyć świetlówkę do istniejącego transformatora, czy ma jakiś nadmiar mocy, czy trzeba go zmienić? Czy trzeba ten "kadłub" z tranformatorem demolować? Do czego przymocować dodatkowe uchwyty na świetlówki? Jedyne miejsce na świetlówkę, to pod otworami w pokrywie. W tej chwili mam tam dwie żarówki energooszczędne, co utrudnia mi karmienie ryb. Piszcie wszystko, każda informacja na pewno sie przyda.
|
|
|
|
|
|
375 l. 6x36 W, CO2, 20xRasbora Klinowa, 4x Neon Inessa, 6x Barwieniec Czarny, 6xDanio pręgowane, 3xKirys Spiżowy, 2x Kosiarka, 2x Glonojad, 2x Molinezja
|
|
|
|
Przemek
|
 |
« Odpowiedz #1 : Październik 09, 2004, 10:38:43 » |
|
To nie transformator tylko dławik inaczej statecznik. Jest przystosowany tylko do określonej mocy, dlatego nie można dokładać do niego drugiej świetlówki. Najlepiej zastosować do zasilania kolejnej układ elektroniczny, wyjęty np. z żarówki energooszczędnej podobnej mocy.
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam Admin ----------------------------- 500l - akwarium towarzyskie
|
|
|
GP
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #2 : Październik 09, 2004, 12:15:17 » |
|
Świetlówka energooszczędna ma 21 W i większych nie ma, czy może więc być użyta do zasilania świetlówki 30 W :?:
|
|
|
|
|
|
375 l. 6x36 W, CO2, 20xRasbora Klinowa, 4x Neon Inessa, 6x Barwieniec Czarny, 6xDanio pręgowane, 3xKirys Spiżowy, 2x Kosiarka, 2x Glonojad, 2x Molinezja
|
|
|
|
|
GP
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #4 : Październik 11, 2004, 08:55:08 » |
|
Dzięki Duchu ,jestem chyba za zamontowaniem 3-ej świetlówki pod klapkami do karmienia (będzie ciężki dostęp przy karmeniu, ale coś tam prześwitu zostanie). Nie chcę demolować pokrywy i rozwalać rynienki. Oprawki pewnie przykręcę bezpośrednio do obudowy (będzie widać na zewnątrz śruby), jakoś w klej PCV nie wierzę, że utrzyma oprawki pod ciężarem świetlówek i gdyby spadło to do wody, to :x . Myślę umieścić dławik na zewnątrz akwarium i wpiąć się do oryginalnego kabla zasilającego (230V), Może kupię zasilacz? Nie wiem tylko co z kablami, bo przecież 4 kable pójdą od oprawek aż na zewnątrz akwarium. Czy dobrze myślę?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
GP
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #5 : Październik 11, 2004, 09:29:14 » |
|
Jeszcze zapytam, czy jest w ogóle jest sens zamieniać 2 x 21 W (żarówki energooszczędne) które wcześniej dołożyłem, na świetlówkę 30W. Może dotychczasowe rozwiązanie jest lepsze? Z wad jakie ja widzę w dotychczasowym rozwiązaniu, to nadmiarne grzanie się tych żarówek i nierównomierne oświetlenie. Nie wiem czy mają korzystne widmo, razem mają pewnie ok. 2000 lm, więc podobnie co jedna dobra świetlówka 30W. Napiszczie, co jest lepsze?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
GP
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #6 : Październik 15, 2004, 11:31:28 » |
|
Jeszcze jedno pytanko. Zauważyłem w starej świetlówce w garażu, że jest zamontowany kondensator. Czy on jest niezbędny, bo robiłem próbę i bez kondensatora nie widać różnicy. Chyba, że chodzi o zakłócenia innych odbiorników?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
mdramski
|
 |
« Odpowiedz #7 : Październik 15, 2004, 14:35:02 » |
|
Jeśli to jest duży, elektrolityczny kondensator to jego zadaniem jest filtracja. Jest to pewne zabezpieczenie przed skokami napięcia zmiennego. Bez kondensatora zatem świetlówka też będzie działać, tyle że może jej żywot będzie krótszy.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
GP
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #8 : Październik 18, 2004, 07:52:00 » |
|
No i ..., działa. Trzecia świetlówka bez problemu weszła bez demolki pokrywy, no i jest jeszcze nawet miejsce do karmienia ryb. Dławik ze starterem przymocowałem z tyłu pokrywy (oryginał Aquael'a) tak, że patrząc z przodu nie widać go. Zamiast uchwytów bryzgoszczelnych, które dostępne są dla mnie tylko poprzez firmę wysyłkową zastosowałem opisywane na forum złączki na śrubki i koszulki termokurczliwe, opisywane już na forum. Świetlówki wiszą na pętelkach z drutu izolowanego przymocowanego do krawędzi pokrywy (widocznej po otwarciu kalpek do karmienia). Metody może trochę prymitywne, ale spełniają swoją rolę znakomicie. Dzięki za wszystkie informacje. W książkach niestety nie ma takich informacji.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|