Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Ryby akwariowe « Obsady « chce zalozyc akwa 200l. pomozcie mi dobrac ryby
Strony: 1 [2]
  Drukuj  
Autor Wątek: chce zalozyc akwa 200l. pomozcie mi dobrac ryby  (Przeczytany 3667 razy)
loosak
Nowy
*

« Odpowiedz #15 : Luty 28, 2009, 18:18:51 »

wiesz co sercula nie wiesz chyba ile czasu te rybki rosna, ja nie chce kupic 35cm brzanek t.ylko 5cm. nikt nie powiedzial ze to akwarium to typowy wymiar. moze byc klejone na zamowienie wazne zeby bylo dlugie.narazie mam dostep tylko do takiego szkla a zanim podrosana minie pare lat wiec zdaze odlozyc na wieksze. pisze to co wyczytalam o tych rybach z netu i co uslyszalam w zoologicznym. 112l to naprawde minimum dla tych rybek,nie mowie ze 200l to super duzo ale przyjrzyj sie lepiej sklepom. trzymane sa po 50 sztuk w 100l. to przepraszam, gdzie maja lepiej? bo najlepiej to chyba na wolnosci, tylko pytanie czy i kiedy wygina bo sa gatunkiem zagrozonym. wlasciwie tylko my - akwarysci mozemy probowac im pomoc, jesli znajdziemy sposob na ich rozmnazanie w akwariach lub innych tego typu zbiornikach
andrehuero14
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #16 : Luty 28, 2009, 18:28:42 »

w zoologicznych swoja droga to kit wciskaja aby ktos je kupil. Co do zagrozenia gatunku sadze ze po prostu akwarium to nie sa dobre warunki dla tych ryb.A w akwarystycznych wiadomo pakuja ile moga do jednego zbiornika liczy sie sprzedaz nie dobro rybek ale coz taki swiat
loosak
Nowy
*

« Odpowiedz #17 : Luty 28, 2009, 19:18:13 »

zgadzam sie z toba andrehuero14 ale tak mozna powiedziec o kazdej rybie bo najlepiej jest im na wolnosci. w jednym sklepie przerazil mnie widok mieczykow. w jakis 30l plywalo tyle sztuk ze nie sposob policzyc. doslownie jedna na drugiej, a na dnie i powierzchni niezywe. bylam tam raz i wiecej nie weszlam. to bylo straszne w kazdym razie jak moje brzany i sumiki urosna zbyt duze to trafia do oczka, gdzie nikomu nie beda przeszkadzaly, tylko najpierw musze zadbac troche oogrzewanie na zime, bo sumom tam nic nie jest ale jak rybka z akwarium dostanie nagle niskiej temperatury tym bardziej jesli w warunkach naturalnych nigdy takiej nie miala to szkoda rybek
sircula
Bywalec

« Odpowiedz #18 : Marzec 01, 2009, 17:30:38 »

nie wiesz chyba ile czasu te rybki rosna, ja nie chce kupic 35cm brzanek t.ylko 5cm. nikt nie powiedzial ze to akwarium to typowy wymiar. moze byc klejone na zamowienie wazne zeby bylo dlugie.narazie mam dostep tylko do takiego szkla a zanim podrosana minie pare lat wiec zdaze odlozyc na wieksze. pisze to co wyczytalam o tych rybach z netu i co uslyszalam w zoologicznym. 112l to naprawde minimum dla tych rybek,nie mowie ze 200l to super duzo ale przyjrzyj sie lepiej sklepom. trzymane sa po 50 sztuk w 100l. to przepraszam, gdzie maja lepiej?

Przemyśl to jeszcze ,bo bzdury opowiadasz. To co że w sklepie trzymane są w mniejszych? To znaczy, że jeżeli bojownik w sklepie jest trzymany w kubku 0,2 to jak go kupie i wrzuce do miski z duralexu 0,7 to będzie miał wypasik?? Tym różni się to forum i ludzie tu piszący od niektórch idiotów w sklepie, że my nie mamy interesu  w tym żeby /ci wcisnąc brzanki rekinie do 200 l tylko mamy na względzie dobro rybek i estetykę zbiornika. Rybę kupuje sie na litraż aktualnie posiadany...no chyba ,że na dniach spodziewasz się większego,a nie ,że za kilka lat bedziesz miala niewiadomo ile..ryby pewnie skarlowacieja.

"Nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów, dopóki nie poznałem internetu." - Stanisław Lem
<br>http://www.artrock.pl/recenzje_sc.php?id=2365
loosak
Nowy
*

« Odpowiedz #19 : Marzec 01, 2009, 20:30:25 »

sluchaj ja sie nie bede z toba klucic, bo ty wiesz swoje a ja i tak zrobie jak bede chciala. to jest bez sensu. pytalam jakie ryby moge jeszcze do tych rybek dobrac a nie jaki powinny miec litraz, wiec zakonczmy te bezsensowne wywody i jak chcesz sie wypowiadac to prosilabym na ten wlasnie temat, bo nie mam ochoty marnowac czasu na klutnie z toba
sircula
Bywalec

« Odpowiedz #20 : Marzec 01, 2009, 20:48:54 »

Z uwagi na dobre wychowanie nie zamierzam wchodzic z Tobą w żadne spory...Akwarysty z takim podejściem z Ciebie nie będzie. Radzę jeszcze zainwestować w pewną cenną książkę... bo na to też pewnie czasu nie miałaś, bo to bezsensowne. Domyśl się jaką. Dodam , że dość gruba jest.<EOT>

"Nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów, dopóki nie poznałem internetu." - Stanisław Lem
<br>http://www.artrock.pl/recenzje_sc.php?id=2365
Grajewiak
Global Moderator
Super aktywny

Dariusz

« Odpowiedz #21 : Marzec 01, 2009, 20:52:08 »

Jako, że zbaczacie z głównego tematu wątku proponuje do niego powrócić inaczej wątek zamykam.

GG 12591627
"Niedoświadczony daje wiarę każdemu słowu, lecz roztropny rozważa swe kroki" Prz 14:15

160l na ziemi!
loosak
Nowy
*

« Odpowiedz #22 : Marzec 02, 2009, 13:32:01 »

ksiazki posiadam i czytam, ty takich ksiazek na bank nie posiadasz bo to jeszcze po moim dziadku, akwarystom pelna para byc nie zamierzam, bo to jest hobby mojego ojca i meza, a nie moje, ja tylko dobieram ryby do akwarium. tak swoja droga to moim hobby jest jezdziectwo a nie akwarystyka, tylko probuje sie w to wciagnac ze wzgledu na meza. pytalam o ryby, co jeszcze moge trzymac z brzankami i sumikami rekinimi? jezeli nie macie wiecej pomyslow to prosze o zamkniecie watku
Strony: 1 [2]
  Drukuj  

Skocz do: