Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Problemy z wodą.  (Przeczytany 2351 razy)
Harpia
Bywalec

« : Październik 01, 2004, 15:15:16 »

Witam.
Niechce podpisac się pod inny temat bo mam troche inne problemy, chociaż niewiem jakie :wink:

Pare dni temu woda strasznie zmętniała, rano kiedy właczyłam światło myślałam że padne, akwarium wyglądało jakby ktoś wlał z 10l. mleka.
Śmierdziało w domu padliną czy zgnilizną.
Najciekawsze, że ryby nic sobie z tego nie robiły, karasie szalały jak zwykle, Pawice kopały dół pod gniazdo...

Na dzień dobry podmieniłam ok. 80l. wody (na 200l.) wymyłam jeden z filtrów bo już był czas na niego, drugi przejął jego prace.

Woda zaczeła wracać do poprzedniego stanu (krzyształ) ale coś nie moze.

Jak narazie mętność jest na podobnym poziomie, niewiem co sie dzieje, od roku nie było najmniejszych problemów z wodą. Czy to moze być moja wina? Włożyłam nowy kamień do akwa, nowy w sensie dekoracji, już kiedys był używany jako tarlisko dla Pawic, nic sie wtedy nie działo, teraz kamień został wypłukany i włożony a Pawiczki od razu objeły go w posiadanie (wytarły sie)
Testów nie robie bo mnie nie stać :?

Może podmienić jeszcze wody? Na ikrze Pawic mi nie zależy, to dwie samice, dzisiaj składały ikre na raty Sad
Mam doła  Sad

www.fretki.org.pl - największa fretkowa strona w Polsce!
http://forum.fretki.org.pl/index.php - fretkowe forum.
mdramski
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Październik 02, 2004, 01:17:40 »

Wprawdzie Ci nie pomogę, ale coraz więcej słyszę też o takich przypadkach. Podejrzewam, że wrzucają jakiegoś świństwa do wody  :?  Jak masz możliwość to oddaj tą wodę do przebadania, bo innej rady chyba nie ma.
Jarecki
Bywalec

« Odpowiedz #2 : Październik 03, 2004, 21:53:06 »

Jakby to powiedział lekarz:"Bardzo ciekawy przypadek". Zdarzyło ci się coś jak masowy rozwój bakterii ale przyczyny niby nie ma.Akwarystką z pierwszej "łapanki" nie jesteś więc prozaiczne błędy sama byś wyłapała.Skoro jednak śmierdzi "padliną" to tak jakby siarkowodorem ale to by znaczyło że w żwirze doszło do procesów gnilnych zamiast butwienia.Czyżby za dużo mułu w dolnych warswach żwiru? Hmm... no nie wiem może wyłapiesz jeszcze jakieś szczególy,to wtedy podaj.
mdramski
Super aktywny

« Odpowiedz #3 : Październik 03, 2004, 22:03:19 »

Jarecki - a nie mogła to być infekcja z wody wodociągowej ? Bo jakoś trudno sobie wyobrazić, że przez miesiące, lata jest ok i nagle jednego dnia woda się robi niemal biała.
Harpia
Bywalec

« Odpowiedz #4 : Październik 04, 2004, 10:48:03 »

Nie Jarecki, żwir jest odmulany co tydzień, świderków niemam więc odpada problem padłych ślimaków.

Dzisiaj woda już jest prawie krystaliczna, jeszcze zostałą taka delikatna poświata, niemam pojęcia co to było, jeżeli woda to po następnej podmianie będe mieć taki sam problem, zobaczymy.

Jeżeli to problem z wodą to co mam począć? Wode używam prosto z kranu, niemam miejsca do ustawienia 50-70l. na kilka dni Sad

www.fretki.org.pl - największa fretkowa strona w Polsce!
http://forum.fretki.org.pl/index.php - fretkowe forum.
Jarecki
Bywalec

« Odpowiedz #5 : Październik 04, 2004, 22:51:02 »

I prawdę mówiąc tego się właśnie spodziewałem:"wiemy że nic nie wiemy" to szalenie trudno znależć przyczynę nagłej zmiany w akwarium.Chyba najbliżej faktycznie przyczynę można znależć w wodzie."Coś" dali do wody że albo wybiła florę czy faunę(kurde zapomniałem które oznacza bakterie i inne żyjątka :lol: ) i stąd oczywiste zmętnienie które powoli ustępuje bo równowaga sama się stabilizuje albo lekkie zachwianie parametrów chemicznych wody(ph gh itp.) Specjalnie nic poradzić nie mogę by nie dać czasami "złej" rady.Dla przykładu ja sam też leję kranówe ale od roku mniej więcej dolewam wode bardzo ciepłą tak ze trzydzieści do trdrzydziestu czterech stopni czasami,powód? Ano woda aktualnie jest tak mocno napowietrzona (pod ciśnieniem) że gdy dolewałem kiedyś po staremu kranówe,straciłem prawie połowę ryb.Zwierzaki wypełniały się powietrzem tak że krew płynęła im z ust czasami a płetwy były wypełnione pęcherzami powietrza.Teraz zawsze leje ciepłą bo wiem że tlen w takiej wodzie uchodzi BARDZO szybko i nie mam jak dotąd problemów. Tak więc możliwe że tym razem kranówa miała więcej chloru czy innego paskudztwa niż zwykle i taki tego efekt(biała woda) a najczęściej w akwarystyce taka woda występuje w wypadku wystąpienia tych dwóch przyczyn które podałem wcześniej. No coż, spróbuj dolać następnym razem "ciepłej" kranówy i patrz czy efekt jest taki sam czy może znacznie słabszy. To tyle co ja jestem w stanie poradzić, dodam tylko że można białą lub mętną wodę "załatwić sobie" w inny niespodziewany sposób,ale to już inna historia  :wink:
mdramski
Super aktywny

« Odpowiedz #6 : Październik 05, 2004, 00:22:24 »

Można jeszcze stosować filtrację RO, ale cena takiego filtra jest niestety spora. Nie każdego na to stać.
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: