ChudyXP
Nowy

|
 |
« : Luty 22, 2009, 12:35:13 » |
|
Witam Mam akwarium 80l. W nim 4 welony. Jestem początkujący w prowadzeniu akwarium, choć sporo na temat welonów czytałem. Prosiłbym o rozwianie moich wątpliwości: 1) sprzedawca powiedział, że te rybki będą miały około 10 cm, więc skoro są 4, to daje łącznie 40 cm i to się nadaje do akwarium 80l. Prawda? 2) czy należy wpuścić jakiegoś glonojada? 3) skoro welony tolerują temperaturę od 10 do ponad 30 stopni to czy jest konieczna mi grzałka w akwarium? Gdzieś czytałem, że jeśli ma się same welony to grzałka nie jest zalecana. Temperatura w pokoju waha mi się od 20 do 25 stopni teraz jeśli to ma jakieś znaczenie. Pozdrawiam
|
|
|
|
|
|
|
|
|
tOsIEk90
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #1 : Luty 22, 2009, 12:44:39 » |
|
ad. 1 Karasie osiągają znacznie większe rozmiary więc 80l to za mały litraż dla 4 welonów ad. 2 Za mały litraż na zbrojnika, poza tym nie te wymagania jeśli chodzi o temp ad. 3 Z tego co wiem karasie są zimnolubne więc grzałka nie jest konieczna
pozdro
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Misquamacus
|
 |
« Odpowiedz #2 : Luty 22, 2009, 12:58:28 » |
|
Co już nie zliczoną ilość razy powtarzałem welon osiąga rozmiary męskiej dłoni (bez ogona). Proponuję olać ''porady'' sprzedawcy i skupić się na wiarygodnych źródłach.
|
|
|
|
|
|
 >>>>>>>>www.bojownik.pl<<<<<<<<< >>>>>>>> www.fawa.pl <<<<<<<
|
|
|
ChudyXP
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #3 : Luty 22, 2009, 13:07:09 » |
|
Właśnie żałuje, że najpierw udałem się do sklepu a potem poczytałem :/ na przedniej szybie pojawiają mi się małe zielone plamki, jak sobie z nimi radzić? To te glony?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
aaa
Stały użytkownik

(^^,)
|
 |
« Odpowiedz #4 : Luty 22, 2009, 13:43:34 » |
|
mozliwe ze glony, mozliwe, ze cos innego, np stułbie. Trudno sie domyslic. Lepiej daj fotke
|
|
|
|
|
|
Wróciłam! Haaa! 200l! xdd
|
|
|
ChudyXP
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #5 : Luty 22, 2009, 14:49:06 » |
|
Jest i obrazek... 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
TWIST642
Zainteresowany

battlefield vietnam
|
 |
« Odpowiedz #6 : Luty 22, 2009, 15:07:10 » |
|
Czy twoje akwa jest w takim miejscu że promienie słoneczne wpadają do akwa?To raczej zwykły glon użyj nożyka do papieru albo żyletki i wyczyść tą szybę(polecam magnetyczne czyściki) Teraz o zbrojniku,jak kupisz małe to będzie dobrze ale polecam kiryski spiżowe
|
|
|
|
|
|
200l Budowa Kongo zrobione teraz amazonka
|
|
|
aaa
Stały użytkownik

(^^,)
|
 |
« Odpowiedz #7 : Luty 22, 2009, 15:16:24 » |
|
TWIST642 , zbrojnik do 80l i to jeszcze do ryb zimnolubnych? ;/ kiryski też chyba nie... chociaż jak masz 20-25 stopni temperature to moze by uszlo... podobno lubią Temperature 21 - 26C;
|
|
|
|
|
|
|
|
|
ChudyXP
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #8 : Luty 22, 2009, 15:24:27 » |
|
Akwarium jest położone w takim miejscu że promienie mogą wpadać przez godzinę, góra 2 dziennie i to wieczorem. Może tak zostać? Czyścikami zainteresuję się w najbliższym czasie w takim razie  Co do kirysków to właśnie czytam, że lepiej je trzymać co najmniej 5? Czy skoro i tak mam już za dużo w tym akwarium rybek to mam je jeszcze dołożyć? W ogóle skąd czerpać wiedzę na temat rybek? Rozumiem, że z własnych doświadczeń, których jeszcze nie mam  z tego forum, a czy możecie polecić jakieś książki / gazety na ten temat? Czy w związku z tym, że mam te 4 welony w akwarium 80 litrów to one będą rosły rosły rosły i za pół roku będę musiał kupić większe akwarium, czy też szybko mi zdechną albo przestaną rosnąć ze względu na to że jest za mało miejsca?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Misquamacus
|
 |
« Odpowiedz #9 : Luty 22, 2009, 15:31:59 » |
|
przestaną rosnąć ze względu na to że jest za mało miejsca?
Innymi słowy skarłowacieją. Karłowacenie to bardzo bolesna dla ryb choroba, ciało nie rośnie, ale organy wewnętrzne tak, prowadzi to do przedwczesnej śmieci w męczarniach. Proponuję zakupić przynajmniej 160, a najlepiej 200l akwarium.
|
|
|
|
|
|
 >>>>>>>>www.bojownik.pl<<<<<<<<< >>>>>>>> www.fawa.pl <<<<<<<
|
|
|
TWIST642
Zainteresowany

battlefield vietnam
|
 |
« Odpowiedz #10 : Luty 22, 2009, 15:40:57 » |
|
YYYYyyyy a myślałeś o zmianie obsady  Co do glonów to ciekawe skąd je masz.A na liściach też są?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Kamil921023
|
 |
« Odpowiedz #11 : Luty 22, 2009, 16:25:23 » |
|
3 x nie 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Welona
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #12 : Luty 22, 2009, 17:47:40 » |
|
Ja bym chciała zapytać czy karłowacenie tak czy siak nie jest nieuniknione,ludzie mają welonki parę lat w małych akwariach ba nawet w kulach brr,ja zaczęłam od 45 l w chwili obecnej mam welonke w 112l bo już taki byczek że hej 10,5cm bez ogona,i tu moje pytanie,welonka może dorosnąć do 30cm tak,a u mnie jak i większości akwarystów w takim litrażu dorośnie może do 15cm i co,skarłowacieje tak czy siak a może się myle?
|
|
|
|
|
|
Welonarium 112l Azja 45l
|
|
|
TWIST642
Zainteresowany

battlefield vietnam
|
 |
« Odpowiedz #13 : Luty 22, 2009, 21:28:28 » |
|
112l to dla jednego welona nie jest tak mało.Zapytam jeszcze o wymiary twojego akwa
|
|
|
|
|
|
|
|
|
aaa
Stały użytkownik

(^^,)
|
 |
« Odpowiedz #14 : Luty 23, 2009, 19:08:05 » |
|
Ja bym chciała zapytać czy karłowacenie tak czy siak nie jest nieuniknione,ludzie mają welonki parę lat w małych akwariach ba nawet w kulach brr,ja zaczęłam od 45 l w chwili obecnej mam welonke w 112l bo już taki byczek że hej 10,5cm bez ogona,i tu moje pytanie,welonka może dorosnąć do 30cm tak,a u mnie jak i większości akwarystów w takim litrażu dorośnie może do 15cm i co,skarłowacieje tak czy siak a może się myle?
Na jednego karasia powinno przypadać conajmniej ok. 50l, wiec 112l to b. dużo ;] czy skarlowacieje... w tym wypadku chodzi o to, ze Twoja rybka mialaby w tej chwili ok 5 cm, zamiast 10  w takich warunkch moze nawet dorosnie do tych 30 cm. (chociaż nie jestem pewna)
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|