Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Nasze akwaria « Nasze akwaria « dawidbanas, Akwarium 30l jednogatunkowe
Strony: 1 [2] 3 4 5
  Drukuj  
Autor Wątek: dawidbanas, Akwarium 30l jednogatunkowe  (Przeczytany 12284 razy)
dawidbanas
Zainteresowany
**

Moje akwa: 112L,30L,25L,9L

« Odpowiedz #15 : Luty 21, 2009, 19:12:12 »

Gaza po to bo w tym pudełeczku po kiwi są na dole cztery dziurki i przez nie rybki wypływały a jak wszadziłem gaze to nie wypływają Smiley Lecz kupię kotnik w zoologiku Smiley

Tło zmienię na czarny brystol Smiley Wywalę sztuczne roślinki i posadzę żywe Smiley Podajcie jakieś przykłady roślinek do tego akwa do wsadzenia Smiley Kupię jakiś korzeń Smiley
Aha i myślałem żeby dokupić 5 krewetek Red Cherry Smiley Co o tym myślicie? Oczywiście bym je kupił po zmianie wystroju akwa ;P
« Ostatnia zmiana: Luty 21, 2009, 20:45:29 wysłane przez dawidbanas » Zapisane
dawidbanas
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #16 : Luty 21, 2009, 21:17:41 »

Znalazłem coś ciekawego Smiley
http://www.akwarium.dl.net.pl/forum/inde...e&iTopic=2
Czy to prawda że można trzymać skrzydłokwiaty w akwarium z rybkami?
Sory że tego posta napisałem pod moim drugim postem...mój błąd...
ala
Super aktywny

ala

« Odpowiedz #17 : Luty 21, 2009, 21:19:04 »

Link nie działa - skrzydłokwiat w pełnym zanurzeniu zgnije - można tylko hydroponice.

dawidbanas
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #18 : Luty 21, 2009, 21:21:34 »

Może teraz strona wczyta
http://www.akwarium.dl.net.pl/forum/index.php?p=topicsMore&iTopic=2
Pethro
Super aktywny

« Odpowiedz #19 : Luty 22, 2009, 05:20:31 »

po co kombinować z roslinami które będą się dusić w pełnym zanurzeniu .. to że ktoś trzymał kilka miesiecy nie znaczy ze skrzydłokwiat to roslina podwodna bo akurat tobie moze zgnic juz po paru tygodnich lub dniach
na allegro znajdziesz mnóstwo tanich roślin nadających się do akwarium
djdzej1000
Bywalec

« Odpowiedz #20 : Luty 22, 2009, 07:35:43 »

Do akwarium dawidbanas możesz kupić :

- mech jawajski ( nawet jeśli jakimś cudem narybek ucieknie z kotnika będzie miał gdzie się schować )
- kabomba ( szybko rośnie proponuje ostatni plan nawet jako tło ukryje urządzenia techniczne )
- moczarka, rogatek, nurzaniec. Wymieniłem tak na szybkiego. Podaje link byś poczytał i wybrał zielone cudeńko  Cheesy

http://www.roslinyakwariowe.net/rosliny.html

Dodam, iż nie musisz wywalać tego kotnika ( fajnie wymyśliłeś ten kotnik  Wink ). Może zaklej dziurki slikonem akwarystycznym porób małe otwory np. gwoździem. Jak pamiętam to samica gupika gdy jest w ciąży lubi gąszcz roślinności, nie stresuje się w tedy i szybciej dochodzi do porodu. więc do kotnika np. malutka gałązka z obficie porośnięta mchem spróbuj.
matka siedzi z tyłu
Super aktywny

« Odpowiedz #21 : Luty 22, 2009, 11:47:50 »

- kabomba ( szybko rośnie proponuje ostatni plan nawet jako tło ukryje urządzenia techniczne )
Kabomba nie lubi ruchu wody, więc nie za bardzo nadaje się do zasłaniania filtra.

Z szybko (nawet bardzo szybko) rosnących roślin to jeszcze jezierza mała (najas guadelupensis), roślinka o bardzo skromnych wymaganiach. Pojedyncza roślinka nie wygląda może za ciekawie, ale w większej ilości tworzy wspaniały gąszcz - jest jednocześnie gęsto i przejrzyście

ʎɐqǝ uo pɹɐoqʎǝʞ ɐ ʎnq ı ǝɯıʇ ʇsɐן ǝɥʇ sı sıɥʇ
Misquamacus
Super aktywny

« Odpowiedz #22 : Luty 22, 2009, 12:41:25 »

Upss, mały odruch wymiotny miałem jak zobaczyłem to 'cudo'.
Miałeś jakieś kontakty z dekoratorem akwarii ? Mam wrażenie, że miał 3 latka.
To jakaś porażko-masakra, czytałeś kiedykolwiek coś o przydatności żywych roślin ?
Filtr jak dla krewetek, a pracuje w akwarium z gupolami.
Ale nie zrażaj się, trochę czytania, trochę wywalania i zmieniania i może będą z ciebie ludzie  Cheesy

>>>>>>>>www.bojownik.pl<<<<<<<<<
>>>>>>>>   www.fawa.pl  <<<<<<<
djdzej1000
Bywalec

« Odpowiedz #23 : Luty 22, 2009, 13:03:57 »

Kabomba nie lubi ruchu wody, więc nie za bardzo nadaje się do zasłaniania filtra.

Z szybko (nawet bardzo szybko) rosnących roślin to jeszcze jezierza mała (najas guadelupensis), roślinka o bardzo skromnych wymaganiach. Pojedyncza roślinka nie wygląda może za ciekawie, ale w większej ilości tworzy wspaniały gąszcz - jest jednocześnie gęsto i przejrzyście

Miałem 6 m-cy kabomby w akwarium na ostatnim planie i nic im nie przeszkadzało, zakrywały też filtr ( akwa 45l filtr AQUANEL FAN MINI plus) i było oki zmieniłem później na rogatka i też jest ok.
« Ostatnia zmiana: Luty 22, 2009, 13:07:30 wysłane przez djdzej1000 » Zapisane
dawidbanas
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #24 : Luty 22, 2009, 13:26:15 »

To jakaś porażko-masakra, czytałeś kiedykolwiek coś o przydatności żywych roślin ?
Ale nie zrażaj się, trochę czytania, trochę wywalania i zmieniania i może będą z ciebie ludzie  Cheesy

Ale obrażać to Ty mnie nie musisz...Jak coś mi nie będzie odpowiadać to usunę konto na forum i nikt mnie nie będzie obrażał...A mój wystrój akwa mi się podoba lecz Tobie nie musi...
dwight 18
Super aktywny

« Odpowiedz #25 : Luty 22, 2009, 13:28:20 »

czy ty aby troche nie przesadzasz ?
djdzej1000
Bywalec

« Odpowiedz #26 : Luty 22, 2009, 13:39:04 »

To czy Ci się podoba to kwestia gustu. Forum jest po to by komentować. Faktycznie są osoby, które przeginają wyrażając swą opinie. Lecz można wyciągać wnioski po mądrzejszych wypowiedziach ( nie pisze, że moje są takie )i skupić się tylko na nich.
Góral
Tomek
Global Moderator
Bywalec

Przyjaciel Wiosny

« Odpowiedz #27 : Luty 22, 2009, 13:55:35 »

Ale obrażać to Ty mnie nie musisz...Jak coś mi nie będzie odpowiadać to usunę konto na forum i nikt mnie nie będzie obrażał...A mój wystrój akwa mi się podoba lecz Tobie nie musi...

Dawidbanas, wystawiając swoją pracę do galerii zgadzasz sie na możliwości jej oceny przez innych użytkowników. Gusta sa różne i jak słusznie zauważyłeś, to co Tobie się podoba, u innych może wywoływac inne odczucia. Misquamacus dokonał oceny dość stanowczej, a na pewno niepochlebnej dla Ciebie. Nie naruszył jednak cienkiej lini która wyznacza granicę między krytyką a hamstwem. Możesz się z jego opinią nie zgodzić. Podobnie jak on z Twoją.
EOT

Do wszystkich:
W następnych postach proszę już nie odbiegac od meritum i zająć się oceną zbiornika, a nie innych userów.
Ewentualne spory prosze rozwiązywac przy użyciu PW

gg:1384140
gina2006
NOWE FOTECZKI - zapraszam do opiniowania
Super aktywny

« Odpowiedz #28 : Luty 22, 2009, 17:03:19 »

Kazdy kiedys od czegos zaczynal, jeden od 200 L z roslinami dobrym oswietleniem itd. a inny od malutkiego pojemniczka z lampka  Cheesy
Najwazniejsze ze nie ma zbyt duzo rybek i sa bardzo odpowiednie do tego litrazu.
Mozesz tez poszukac roslinek na forumowej gieldzie - bedzie jeszcze taniej niz na Allegro. Przy takim malym filtrze postaraj sie tez o pistie i galezatke - wspomoze go odrobine  Good !
Powodzenia

dawidbanas
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #29 : Luty 24, 2009, 16:49:46 »

Dziś kupiłem kotnik w sklepie zoologicznym a wczoraj przy podmienianiu wody wyciągnąłem sztuczne roślinki i kamienie...Więc w akwa jest na dnie tylko żwirek...Jutro postaram się kupić oświetlenie i może roślinki...Smiley
Strony: 1 [2] 3 4 5
  Drukuj  

Skocz do: