Mutari28
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #30 : Luty 24, 2009, 17:04:08 » |
|
Jaki kupiłeś kotnik??? Taki do zawieszania w baniaku czy całkiem inne akwarium (mniejsze) ??
A co do roślin i oświetlenia, to świetlówkę nie kupuj za dużą (chodzi mi o W) bo będziesz miał atak glonów. Możesz kupić 30W, wystarczy w zupełności. Co do roślin to, masz niskie akwa, więc rośliny kupuj z głową. Wybieraj takie, które rosną do 30 cm max. Nie bierz chociaż kabomby. W niskim baniaku nie zdaje ezgzaminu, ponieważ roślnie jak szalona i będziesz musial robić bardzo częsgto przycinki. Przy roślinach jest zawsze informacja do ilu cm rosną, więc sprawę masz załatwioną. Nie daj sobie wcisnąć "gówna", mówiąc brzydko.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
djdzej1000
|
 |
« Odpowiedz #31 : Luty 24, 2009, 17:55:50 » |
|
Jaki kupiłeś kotnik??? Taki do zawieszania w baniaku czy całkiem inne akwarium (mniejsze) ??
A co do roślin i oświetlenia, to świetlówkę nie kupuj za dużą (chodzi mi o W) bo będziesz miał atak glonów. Możesz kupić 30W, wystarczy w zupełności. Co do roślin to, masz niskie akwa, więc rośliny kupuj z głową. Wybieraj takie, które rosną do 30 cm max. Nie bierz chociaż kabomby. W niskim baniaku nie zdaje ezgzaminu, ponieważ roślnie jak szalona i będziesz musial robić bardzo częsgto przycinki. Przy roślinach jest zawsze informacja do ilu cm rosną, więc sprawę masz załatwioną. Nie daj sobie wcisnąć "gówna", mówiąc brzydko.
Mutari28 jeśli masz coś do mnie to załatwmy to na PW. Właśnie kupując kabombę szybko zarośnie Ci tył ( tło ) w akwarium. Jest jeszcze inna kwestia z tą roślinką. Nadmiar jej możesz oddać lub sprzedać  lub wyrzucić.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Angler
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #32 : Luty 24, 2009, 18:13:27 » |
|
Akwarium nie jest takie złe, sztuczne rośliny przy takim oświetleniu można wybaczyć, obsada jest dobrze dobrana. Kabomba(i inne stosunkowo szybko rosnące rośliny) jest dobra "na start" ponieważ szybko się rozrośnie, a nadmiar jak już djdzej1000 napisał możesz sprzedać, oddać lub wymienić na inne wolniej rosnące (i/lub droższe) rośliny.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Mutari28
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #33 : Luty 24, 2009, 18:16:41 » |
|
djdzej1000 a co ja mogę mieć do Ciebie, nie rozumiem. Uważam tylko, że jest o wiele ciekawszych roślin niż te obstukane kabomby. A do tak niskiego akwarium można posadzić o wiele ciekawsze rośliny niż w/w.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
djdzej1000
|
 |
« Odpowiedz #34 : Luty 24, 2009, 18:32:00 » |
|
djdzej1000 a co ja mogę mieć do Ciebie, nie rozumiem. Uważam tylko, że jest o wiele ciekawszych roślin niż te obstukane kabomby. A do tak niskiego akwarium można posadzić o wiele ciekawsze rośliny niż w/w.
Napisałem na PW co masz do mnie. Są inne rośliny ja maiałem z tą rośliną do czynienia i akurat ją polecam. Jest popularna i praktycznie każdy z nią startował bo nie nie jest wymagająca.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Mutari28
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #35 : Luty 24, 2009, 19:44:47 » |
|
Zawsze tak atakujesz ludzi djdzej1000 , jak mają inne zdanie niż ty ??
Ja zamiast tej kabomby polecam: Ceratopteris Cornuta - Różdżyca Pospolita bądź Ceratopteris Thalictroides - Różdżyca Rutewkowa, a tu cytat "Roślina bardzo dekoracyjna. Szczególnie ceniona przez początkujących akwarystów, ze względu na bardzo szybkie tempo wzrostu a co za tym idzie - pochłanianie sporych ilości no3 z wody." To jest moje propozycja na tylni plan akwarium, do zakrycia filtra rownież.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
dawidbanas
Zainteresowany

Moje akwa: 112L,30L,25L,9L
|
 |
« Odpowiedz #36 : Luty 25, 2009, 00:12:40 » |
|
Taki zawieszany w akwa...Aha właśnie dodałem fotki rybek 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Mutari28
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #37 : Luty 25, 2009, 11:18:18 » |
|
A wiesz, że te zawieszane kotniki to tylko można ich używać do czasu wykocenia się ryb. Później trzeba je przełożyć do większego zbiornika. Możesz również zrobić tak, jak to ja robiłem kiedyś. Konstrukcja z drutu powlekanego, na to naciągnąłem pończochę babci i do akwa. Po podrośnięciu rybek tak do około 1,5 cm i możesz je spokojnie wpuścić do baniaka ogólnego.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
dawidbanas
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #38 : Marzec 01, 2009, 10:25:16 » |
|
Dodałem nowe fotki  Zaraz zmieniam tło, Roślinki postaram się kupić jutro 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Mechanic
|
 |
« Odpowiedz #39 : Marzec 01, 2009, 10:29:09 » |
|
Chetnie zobacze jakies zmiany, bo jak narazie akwarium jest bardzo przecietne... Jestes moze z Łodzi? 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
dawidbanas
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #40 : Marzec 01, 2009, 10:29:59 » |
|
Nie, jestem z Namysłowa (woj.opolskie) A co? Fotki są na pierwszej stronie pod fotkami jak akwa było ze sztucznymi roślinkami 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Mechanic
|
 |
« Odpowiedz #41 : Marzec 01, 2009, 10:35:03 » |
|
Bardzo slabo. Widze, ze nie zamierzasz sie ksztalcic... Zdecydowanie za malo roslin! I zmien to tlo na jednolite, np. czarne.  Myslalem, ze Wid-Pol to lodzka firma... 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Kamil921023
|
 |
« Odpowiedz #42 : Marzec 01, 2009, 13:12:13 » |
|
A ja bym na tyl polecil nurzance. 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
aaa
Stały użytkownik

(^^,)
|
 |
« Odpowiedz #43 : Marzec 01, 2009, 13:13:38 » |
|
Nie, jestem z Namysłowa (woj.opolskie) A co?
Witaj w klubie opolszczyźniaków ^^, Jestem z opola i wstydze się tego.! 
|
|
|
|
|
|
Wróciłam! Haaa! 200l! xdd
|
|
|
|
owlman
|
 |
« Odpowiedz #44 : Marzec 01, 2009, 13:25:27 » |
|
Ciekaw jestem jak umocowales ta zabienice ? Czy za pomoca silikonu?  Przeciez tam nie ma prawie podloza . Ponadto zabienica oprocz wysokiego i dobrze nawozonego podloza wymaga duzego akwarium aby prawidlowo sie rozwijac . Szczerze ... gdyby nie fototapeta nie byloby co ogladac . Popracuj troche nad wszystkim ; czytaj ,ogladaj , zadawaj pytania itd.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|