krzysiekch
Nowy

|
 |
« : Wrzesień 29, 2004, 15:37:04 » |
|
od kilkunastu dni padają ryby w moim akwarium. zaczęło się od barwnikaów czerwonobrzuchych. miąłem 10 dziś padł ostatni. objaw choroby nie zauważyłem żadnych - naloty, narośla, nietypowe zachownaie - nic w tym stylu. teraz padają skalary. u nich są jednak oznaki - te jakby zarażone są anemiczne, nie chcą jeść i do tego trzymają się cały czas w okolicy grzałki. moje akwa to 200 litrów , około 50 rybke - raczej mniejsze - neonki, tetejki, małe miniory i kilka skalarów. nie wiem co robić. pomocy!
p.s. jaka jest inna nazwa dla rybke o których mówi się miniory?
|
|
|
|
|
|
25Neonek, 20Bystrzyków Czerwonych, 4Skalary i takie tam pojedyńcze: glonojady, molinezje, zmienniaki plamiste, kardynałki, ślimaki ampularie, co razem daje 180 litrów wody
|
|
|
Tramal
Global Moderator
Super aktywny

I see You...
|
 |
« Odpowiedz #1 : Wrzesień 29, 2004, 15:55:31 » |
|
jaką teraz masz temperaturę zbiornika ? Czy przd masowym umieraniem ryb nie robiłeś czegoś w akwarium ? czy nie wkładałeś jakiś przedniotów ? zcym karmisz swoje rybki ? Zazwyczaj bezobjawowo działaja bakterie i wirusu ale najczęściej są to oznaki zatrucia ryb. CZy lałeś juz jakies środki ? Jeśli okaże sie że wina nie jest fizyyczna to może trzeba by spróbować działamnia anty bakteryjnego. Lecz zanim zaczniesz cos lać podmień wodę zrób rybkom niepełną głodówke tj jeśli karmisz mrożonką to zaprzestań na jakiś czas. I napisz coś więcej nie o samych objawach bo skoro ich nie am to nie będę się upierał że muszą być  Możesz też napisać jak wyglądają mrtwe ryby. Pozdr.
|
|
|
|
|
|
112,25
|
|
|
krzysiekch
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #2 : Wrzesień 30, 2004, 09:55:16 » |
|
Martwe ryby mają od razy wypłowiałe kolory. zauważam teraz też iż mają płetwy po sobie. ostatni wprowadziłem do zbiornika nowe barwniaki czerwonobrzuche i to od nich się zaczęło. najpierw padły te nowe potem te stare. teraz padają skalary. zauważyłem także wczoraj wieczorem iż odchody skalarów są inne: cieńkie i przezroczyste - jakby cieniutka, wiotka żyłka wędkarska. Dziś zauważyłem także na neonkach i miniorach białawe zabarwienie na końcówkach płetw, na dole - wyglada jakby miąły tak oryginalnie od natury... włąśnie padął kolejny skalar. temperatura w akwarium była 26 stopni, podkręciłem wczoraj grzałke i teraz jest 30 stopni. ryby karmie raz, dwa razy w tygodniu mrożonym pokarmem - serca, a tak na codzień suchym wysokoproteinowym z tropicala. czy nie robiłem czegoś w akwarium - to co zwykle podmiana wody, odżywka dla roślin, trochę soli nie jodowanej, ph=7,2 TwO=10 stopni niemieckich, TwW=5 stopni niemieckich azotany = 10mg/l. jeszcze nie dałem żadnych środków. po tych nowych objawach zastanawim się czy to nie ospa. co wiec lać fmc?
|
|
|
|
|
|
25Neonek, 20Bystrzyków Czerwonych, 4Skalary i takie tam pojedyńcze: glonojady, molinezje, zmienniaki plamiste, kardynałki, ślimaki ampularie, co razem daje 180 litrów wody
|
|
|
krzysiekch
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #3 : Wrzesień 30, 2004, 09:57:04 » |
|
acha i padłe ryby mają wytrzeszone oczy, a za nim padną bardzo intensywnie, a zarazem jakby z trudme poruszają pyskami
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Harpia
|
 |
« Odpowiedz #4 : Wrzesień 30, 2004, 10:36:22 » |
|
Mi to wygląda na inwazje nicieni. Moja samiczka ramirezki wyglądała identycznie, przy czym stała pionka w roślinach (grzałki nie posiadam, nie potrzebna)
Jeżeli karmisz ryby ochotką to kup porcje żywej, wypłucz i zalej "Discus sept" Tropicala, niech postoją ze 2-3 godziny w lodówce aż padną. Podawaj czesto w małych ilościach uprzednio krótko płucząc pod bierzącą wodą. Stężenie leku w proporcji 1:1 (łyzka leku na łyżke wody)
|
|
|
|
|
|
|
|
|
krzysiekch
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #5 : Wrzesień 30, 2004, 10:55:08 » |
|
ja nie karmie ochotką. i co teraz jak działa ten środek? może spróbuje
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Harpia
|
 |
« Odpowiedz #6 : Wrzesień 30, 2004, 11:42:36 » |
|
To raz zrób wyjątek, nakarm. Ten środek niszczy nicienie, podaje się go do wody ale zmienia on wartości, moze zabić flore w filtrach, może tez źle wpływac na zbrojniki. Ja wole mieszać pokarmem (mozesz spróbować namoczyć w leku płatki, granulki, serce) discus działa wtedy w organiźmie ryby, skuteczność wzrasta a akwarium nadal sie stabilne 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
krzysiekch
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #7 : Wrzesień 30, 2004, 11:51:12 » |
|
a ten biały nalot
|
|
|
|
|
|
|
|
|
atusia
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #8 : Wrzesień 30, 2004, 12:19:34 » |
|
a ten biały nalot Biały nalot na końcówkach płetw-to może być "martwica płetw"  Martwica płetw- główną przyczynąchoroby jest brudny zbiornik, uboga dieta bez witamin, zbyt zimna woda, obgryzanie płetw przez inne ryby, uszkodzenia od siatki, złe warunki wodne.Przenosi się przez kontakt bezposredni ryb lub przez wodę. Objawy- początkowo biały nalot na brzegach płetw, krótsze i postrzępione płetwy, zniszczenie płetwy ogonowej, brak apetytu, kołyszace ruchy. Zwalczanie-stosujemy kąpiel długotrwała np. w FMC i po tygodniu powtarzamy lub stosujemy kąpiel krótkotrwała (4-5 godz.) w Trypaflavin lub w innym odkażalniku.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
krzysiekch
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #9 : Październik 01, 2004, 08:46:50 » |
|
co to znaczy kąpiel długotrwała? ja poprostu wlewma preparat wg instrukcji i tyle. a co znaczy krókotrwała?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Tramal
Global Moderator
Super aktywny

I see You...
|
 |
« Odpowiedz #10 : Październik 01, 2004, 09:13:42 » |
|
Krutkotrwała to taka trwająca od kilku minut do kilku godzin w chemii o niebezpiecznie dużym stężeniu czyli wyższym i dłauższe przebywanie w leku może być baardzo szkodliwe dla ryb. mimo to jest to metoda bardzo skuteczna. Kąpiel długotrwała to od kilkunastu godzin do kilku dni oraz leczenie w zbiorniku głównym o ile jest to możliwe bo npo. niektóre rośliny , ryby źle znoszą działanie konkretnych leków. Co do choroby i leczenia to Sarmik proponuje ciekawą metodę a i objawy wskazują na problemy jelitowe , dlatego dobrze by było spróbować. A co do płetw to może być wiele przyczyn , pamiętaj że masz osłabione ryby i łatwo mogą popadać w różne choroby. Jeśli problemy z płetwami nie są barzo poważnym zagrożeniem to zajmij się jelitkami ... Pozdrawaim
|
|
|
|
|
|
112,25
|
|
|
krzysiekch
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #11 : Październik 01, 2004, 10:17:55 » |
|
dzięki za wszystkie rady. wczoraj dałem discus sept. dzisiaj może zrobić im głodówkę?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
krzysiekch
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #12 : Październik 04, 2004, 11:15:03 » |
|
narazie padły wszystkie skalary które zdążyły się zarazić. po tych które nie miały żadnych objawów narazie nic nie widać. i o dziwiw discuc sept tak zmienia parametry wody że po pierwsze zaraz miałem atak pleśniawki, zastosowałem Mfc i jak ręką odjął. a po drugie zaraz lepiej zaczęły mi rosnąć roślny. ruszyąły mocno z miejsca. zobaczymy co się bedzie dziać dalej
|
|
|
|
|
|
|
|
|
krzysiekch
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #13 : Październik 18, 2004, 12:17:47 » |
|
kiepskie te wasze porady. populacja moich skalarów to aktualnie dokładnie jedna sztuka nic nie pomogły wasze rady a po za tym wszystko to zaszkodziło innym rybom padł mi sumik parka kakadu ledwo zipie tetejki popadały i co teraz uczeni panowie?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
mdramski
|
 |
« Odpowiedz #14 : Październik 18, 2004, 12:26:20 » |
|
kiepskie te wasze porady. populacja moich skalarów to aktualnie dokładnie jedna sztuka nic nie pomogły wasze rady a po za tym wszystko to zaszkodziło innym rybom padł mi sumik parka kakadu ledwo zipie tetejki popadały i co teraz uczeni panowie? Weź pod uwagę, że nikt nie widział Twoich chorych ryb, a wszelka pomoc tutaj jest na zasadzie koleżeńskiej i są to głównie spekulacje. Nie możesz traktować wszystkich wypowiedzi jak wyrocznię. Najlepiej by było, gdyby jakiś doświadczony akwarysta obejrzał Twój zbiornik. Wtedy pomoc byłaby na pewno lepsza. Na forum niestety nikt nie rozwiąże Twoich problemów, może Cię jedynie nakierować na jakieś rozwiązanie.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|