lupi
Nowy

|
 |
« : Luty 18, 2009, 21:26:26 » |
|
Witam wszystkich! Mam już akwarium od jakiegos czasu i sporo ostatnio czytam na temat jego urządzania. Wiem na pewno, że mam za mało żwirku i chciałbym podnieśc wysokość podłoża. Mam pewną ilość kruszywa co się dodaje do lastriko (czasrne), ale mam też dylemat - dodać czy nie dodać? Bardzo mało jest napisane na ten temat.
Poradźcie coś.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
b0rn2bewild
|
 |
« Odpowiedz #1 : Luty 18, 2009, 22:30:44 » |
|
masz na mysli grys? teoretycznie jest on odpowiedni z tego co mi wiadomo jest on obojetny dla wody z tym ze powinienes uwazac bo jest on stosunkowo ostry i dla ryb dennych jest on nieodpowiedni
|
|
|
|
|
|
|
|
|
wirek
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #2 : Luty 19, 2009, 07:15:47 » |
|
Byłbym ostrożny, bo stosuje się do tego celu zarówno bazalt jak i czarne marmury
|
|
|
|
|
|
Tańczący z rybkami
|
|
|
|
|
|
ala
|
 |
« Odpowiedz #4 : Luty 19, 2009, 14:58:23 » |
|
wiki: ''Lastriko (również lastryko, lastrico, terazzo) - beton utworzony przez mieszaninę wody, cementu i grysu stosowana do wylewki posadzek, schodów oraz do produkcji nagrobków.''- ja bym tego do akwarium nie wsadziła...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
wirek
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #5 : Luty 19, 2009, 16:52:05 » |
|
beton utworzony przez mieszaninę wody, cementu i grysu Ale Lupi pytał o grys, a nie o gotowy wyrób 
|
|
|
|
|
|
Tańczący z rybkami
|
|
|
lupi
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #6 : Luty 19, 2009, 19:42:31 » |
|
Dzięki wszystkim za odpowiedzi i podpowiedzi, ale jeszcze poczekam na wiecej. Mam dokładnie w worku czarny grys i nie świeci się tak jak na zdjęciu powyżej. Dostałem to od faceta co kiedyś robił nagrobki z lastriko, ale teraz już tylko granitowe produkuje. Szkoda, zę worek nie jest oryginalny.  A może ma ktoś jakąś sprawdzoną metode na określenie czy jest to bazalt czy granit, a może marmur. Podoba mi się czarne dno. Domieszałbym do tego żwirku co mam.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
ala
|
 |
« Odpowiedz #7 : Luty 19, 2009, 20:04:35 » |
|
No tak zasugerowałam się tytułem i nie doczytałam że nie chodzi o samo lastriko...  Jak to grys marmurowy będzie podnosił twardości ...granit chyba też... a bazalt jest ok. Najlepiej jak zalejesz garśc tego frysy woda demineralizowana i potem zmierzysz testami Tww , Two i Ph po 48 godzinach a jak wyniki bedą bez zmian to jeszce raz po tygodniu jak nadal bez zmian to napewno jest ok.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
wirek
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #8 : Luty 19, 2009, 21:35:17 » |
|
Granit absolutnie nie wpływa na twardość wody - jest skałą magmową, poza tym nikt by z niego lastrika nie zrobił, bo jest za twardy i nie dałby się wyszlifować  Odróżnienie bazaltu od wapienia czy marmuru - tradycyjnie: 1. Spróbuj zarysować stalowym gwoździem - wapień i marmur łatwo, bazalt trudno albo wcale 2. Świeżą rysę polej octem a jeszcze lepiej (jeśli masz) kwasem solnym lub siarkowym z akumulatora - pienienie świadczy o obecności węglanów.
|
|
|
|
|
|
Tańczący z rybkami
|
|
|
lupi
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #9 : Luty 20, 2009, 18:09:34 » |
|
Właśnie zostawiłem troszke białego lastriko w occie i się pieni, a to czarne nie. Zarysowac trochę trudno bo są małe kawałki. Coraz bardziej jestem przekonany,że to kruszywo będzie odpowiednie. Pytam bo mam nadziję, że ma ktoś jakieś doświadczenie i mi pomoże i uchroni w w podejmowaniu złych decyzji. A w akwarystyce nie ma co się spieszyć. 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
fish000
Stały użytkownik

mały elektronik :D ( słóżę pomocą)
|
 |
« Odpowiedz #10 : Luty 21, 2009, 23:08:22 » |
|
jesli sie pieni to znaczy ze jest skała wapienną noo a skoro czarny sie nie pieni to pewnie jest to bazalt praktycznie nie ma wiecej tego typu czarnych skał marmur to n ie jest bo by sie pienił ( jest skałą wapienną ) no a czy to bazalt czy granit to juz nie ma znaczenia Jesli to bazalt to ma lekko zaokraglone krawedzie a jesli granit to ostre
|
|
|
|
|
|
166 litrów -ogólne 3x zbrojnik niebieski 2x kirysek spiżowy 2x czarna tetra 6 rozbora klinowa 14x neon inessa 4x danio lamparcie
|
|
|
kosa1703
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #11 : Luty 22, 2009, 22:30:31 » |
|
Czemu uważasz że marmur jest skałą wapienną??Marmur jest przeobrażeniem wapieni. I nie posiada ich właściwości.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
wirek
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #12 : Luty 23, 2009, 07:14:52 » |
|
Czemu uważasz że marmur jest skałą wapienną??Marmur jest przeobrażeniem wapieni. I nie posiada ich właściwości.
To marmur nie zawiera węglanu wapnia  A co w takim razie?
|
|
|
|
|
|
Tańczący z rybkami
|
|
|
|
b0rn2bewild
|
 |
« Odpowiedz #13 : Luty 23, 2009, 10:13:27 » |
|
To marmur nie zawiera węglanu wapnia  A co w takim razie? Autorowi raczej nie chodzi o pochodzenie i skład marmuru... Kazdy wie że marmur podnosi TWO, i nadaje się jedynie do malawi
|
|
|
|
|
|
|
|
|
fish000
Stały użytkownik

mały elektronik :D ( słóżę pomocą)
|
 |
« Odpowiedz #14 : Luty 23, 2009, 16:07:13 » |
|
No faktycznie głupio to napisałem no ale kazdy przeciez wie o co chodzi a nawet jak ktos nie wie to itak nie ma to znaczenia
|
|
|
|
|
|
166 litrów -ogólne 3x zbrojnik niebieski 2x kirysek spiżowy 2x czarna tetra 6 rozbora klinowa 14x neon inessa 4x danio lamparcie
|
|
|
|