Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Aqua Clear 20  (Przeczytany 2385 razy)
JUNKERS
Nowy
*

« : Luty 05, 2009, 23:59:05 »

Witam,  czy ktoś może mi napisać czy filtr Aqua Clear 20  w moim akwa 60l będzie ok ? Z tego co wiem to ma 3 wkłady filtracyjne gabka, węgiel i zwirek amonowy. Jakie funkcje spełnia żwirek amonowy i węgiel. Słyszałem że węgla nie można długo używać bo rybki padną Huh
PROSZE WAS O POMOC
serwisek35
Stały użytkownik

I`m the last one

« Odpowiedz #1 : Luty 06, 2009, 00:14:35 »

Witam,  czy ktoś może mi napisać czy filtr Aqua Clear 20  w moim akwa 60l będzie ok ? Z tego co wiem to ma 3 wkłady filtracyjne gabka, węgiel i zwirek amonowy. Jakie funkcje spełnia żwirek amonowy i węgiel. Słyszałem że węgla nie można długo używać bo rybki padną Huh
PROSZE WAS O POMOC

posiadasz już ten filtr czy dopiero planujesz zakup?

Akwarystyka to hobby, Rodzina to obowiązki
GG 10680128
JUNKERS
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Luty 06, 2009, 10:02:08 »

dopiero planuje kupić i słyszałem od wielu osób że to dobry filtr, na innych forach zachwalają go sobie, a Ty jaki byś proponował ? narazie mam Aquael wewnętrzny.
serwisek35
Stały użytkownik

I`m the last one

« Odpowiedz #3 : Luty 06, 2009, 11:01:57 »

Kumpel ma taki filtr w 54 l i bardzo go chwali. Ma dość dobrą konfigurację wkładów, a i marka Hagen też ma swoją renomę. Po za tym cena też nie odstrasza. pozdr. papa
Słyszałem że węgla nie można długo używać bo rybki padną Huh
co do węgla to faktycznie większość po dwóch tygodniach go wyjmuje (węgiel jak danonek "oddaje tobie co kryje w sobie") i wypełnia wolne miejsce np. keramzytem
« Ostatnia zmiana: Luty 06, 2009, 11:07:09 wysłane przez serwisek35 » Zapisane

Akwarystyka to hobby, Rodzina to obowiązki
GG 10680128
kacper77
Nowy
*

« Odpowiedz #4 : Luty 06, 2009, 15:20:26 »

Mam taki sam filtr, nie wiem jaki wkład dać oprócz gąbki, myślałem nad kulkami albo pierścieniami ceramicznymi.
szymonw
Super aktywny

« Odpowiedz #5 : Luty 06, 2009, 16:19:44 »

ja mam ta kaskade u siebie w 25L. do małych zbiorników moim zdaniem lepszy jest FZN1 bo ta kaskada ma prostacką regulacje przepłuwu i może byc czasami zbyt wydajna przy niektórych małych baniaczkach. poza tym jest OK. w 60L powinna pociągnąc ale jeśli nie ma zbyt duzej różnicy w cenie to jednak fzn1 jest IMO lepszym rozwiazaniem.

węgile jako wkład filtracyjny mozna stosować - trzeba tylko wiedzieć w jakim celu i czego unikać. np przy wkładach torfowych i wszystkich innych zawierajacych humusy jest to bez sensu.

żwirek amonowy to w zasadzie żadna rewelacja - zresztą działanie biologiczne ma podobne własnie do wegla. to po prostu kolejne siadlisko dla bakterii - a marketing jest wszechwładny.

cokolwiek zastosujesz - czy to będzie sklepowa ceramika (najlepiej porowata) czy lawa, keramzyt, czy zwykły pumeks - najpierw to potłucz młotkiem - zwiększysz pojemnośc złoża dla bakterii.

JUNKERS
Nowy
*

« Odpowiedz #6 : Luty 06, 2009, 17:40:36 »

a czy wegiel aktywny, gdy się go wyjmie po 2 tygodniach, to można ten sam węgiel zastosowa np. za 2 miesiace? będzie miał takie same własności filtracyjne jak na początku? czy trzeba wtedy kupić nowy węgiel? a jeśli nie to co polecacie zamiast węgla? gdzieś wyczytałem że niektóre osoby wkładają szyszki Huh
jaxan
Nowy
*

« Odpowiedz #7 : Kwiecień 23, 2009, 11:30:38 »

Wczoraj kupiłem i zamontowałem Aqua Clear 20. Ktoś pisał, że jest cichy... ktoś chyba się pomylił. Drgania które emituje drażnią ryby! Pokrywa się tłucze. Wirnik trzeszczy. Jak na razie nie jestem zadowolony.  Huh
KSnake
Stały użytkownik

Fauna Azja, Flora Ameryka - taki "misz masz"

« Odpowiedz #8 : Kwiecień 25, 2009, 13:28:16 »

Mam ten filtr w wersji 30 - mam go w sypialni i jest super. Jedyny minus to faktycznie czasem wieczko potrafi hałasować. Zrób tak jak ja, cieniutką warstwą silikonu pokryj krawędzie wieczka mające kontakt z obudową - cisza jak makiem zasiał  Smiley

GG: Tylko na życzenie (po ostatnich wydarzeniach)
Moje akwarium: http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=18823.0 Wink

Jeśli się mylę to besztajcie i poprawiajcie - człowiek uczy się całe życie i czasem walnie głową w mur.
Esmi
Bywalec

Cave hominem

« Odpowiedz #9 : Kwiecień 26, 2009, 20:39:47 »

Ja też mam ten filtr w wersjii 30 i też w sypialni i jest spoko żadna pokrywa mi się nie tłucze. Może jakoś krzywo go zamocowałeś, przyjrzyj się dobrze i pokombinuj.

Jesteśmy zarozumiałymi ignorantami zapatrzonymi w swoje "człowieczeństwo", które zamiast otworzyć nam szerzej oczy na otaczający nas świat, przysłoniło je mgłą pychy.
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: