lukas
Global Moderator
Super aktywny

into U'r eyes my face remains
|
 |
« Odpowiedz #315 : Grudzień 21, 2006, 19:06:26 » |
|
napewno jeszcze do tarła nie doszło, poza tym bądź łaskawy zajrzeć czasem do gniazda i jeśli bedzie po tarle to zobaczysz tam ikrę i nie musisz nas pytac czy jest juz po 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
milek14
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #316 : Grudzień 21, 2006, 20:47:34 » |
|
wlasnie nie moge zajzec otorz mam pokrywke w rogu akwarium taka od kubeczka i bojownik pod niw wielkie gniacdo s piany zrobil ktore wychodzi takze poza nia(i to dosyc sporo) gniazdo mam na oko jakies cm grubosci(w centrum a poza pokrywa ma jakaies 2-3mm) a bojownika caly czas samice odpedza od gniazda dlatego jak tez mowilem nie moge zapardzo zobaczyc cy jest tam ikra czy nie chyba ze znasz sposob jak to sprawdzic prosze powiedziec co moge zrobic zeby zobaczyc ikre? acha lukas ja caly czas obserwoje to gniazdo tylko jak juz mowilem nie bylo mnie caly dzien w domu i nei wiedzalem czy cos sie stalo czy nie takze prosze o pomoc 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
lukas
Global Moderator
Super aktywny

|
 |
« Odpowiedz #317 : Grudzień 21, 2006, 21:22:34 » |
|
to zajrzyj od dołu - stamtąd nawet łatwiej dojrzeć ikrę
|
|
|
|
|
|
|
|
|
milek14
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #318 : Grudzień 21, 2006, 21:29:50 » |
|
fakt myslalem zeby to zrobic ale wiesz akwarium stoi na podlodze a woda to 15 cm i trudno bedzie zobazcyc a wogole to mozliwe zeby w 2 dzien juz zlozyly ikre achca i samiec wyplywa z gniazda wiec raczej ikry nie ma i jeszcze jedno czy to normalne ze gniazdo rozplywa sie troche gdy ryby plywaja tzn chodzi o to ze w gownym miejscu jest nadal takie grube i bez zmian natomiasto to co znajduje sie poza pokrywka co chwile zmienia ksztalt robia sie male dziury raz wieksze raz mniejsze ???prosze o odp
|
|
|
|
|
|
|
|
|
hergar
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #319 : Grudzień 22, 2006, 09:44:27 » |
|
coz jesli chodzi o gniazdo to jego wielkosc i trwalosc zalezy od samca i jego pracowitosci
a co do pierwszego pytania to popatrz jak wyglada samica i jak sie zachowuje jesli jest chudsza bardziej pobita i nie ma intensywnych kolorow to jest duze prawdopodobienstwo ze juz po tarle
a poza tym jesli bylo to pierwsze tarlo tego samca to bardzo prawdopodobne ze nic z tego nie wyjdzie kolejne proby beda napewno lepsze hehe
|
|
|
|
|
|
|
|
|
milek14
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #320 : Grudzień 22, 2006, 15:03:13 » |
|
dzis juz gniazdo ielkie i samiec je caly czas pilnuje i odgania i nie zauwazylem zeby samica grubla a i jak mowilem oni sie nie gryza wiec nie wiem czy ona kiedykolwik bedzie poszarpana acha mam pytanie czy jest taka mozliwość że samica nie bedzie grubla bo poprostu nie bedzie chciala czy bedzie za mlodda bo moja jest mala i ma ladne kolory tylko ze jest mala.Dlatego pytanie do was radzicie mi ja jeszcze zostawic na 2-3 dni czy wylowic i dac 2 moja samice ktora bylo pogryciona przez tego bojownika 
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Grudzień 22, 2006, 17:22:38 wysłane przez lukas »
|
|
|
|
|
lukas
Global Moderator
Super aktywny

|
 |
« Odpowiedz #321 : Grudzień 22, 2006, 18:09:24 » |
|
Nie piszemy posta pod postem, tylko używamy opcji ZMIEŃ i dopisujemy tekst do poprzedniego jeśli cos się nam przypomni.
Jeśli samiczka jest jeszcze niedojrzała to wiadomo, że nic z takiego tarła nie będzie. Do tarła zawsze wybieramy najsilniejsze i nazdrowsze osobniki - to chyba oczywiste.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
milek14
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #322 : Grudzień 22, 2006, 21:46:11 » |
|
to co mam isc do sklepu i poprosic samice do tarla bo mam w domu 2 jedna a co jest z nim w akwarium a 2 ktora probowala i skonczylo sie to na bijatyce i szarpaniu(chyba ze to normalne i mam wsadzic znów poprzednia samice o wiele wieksza i kolorowsza moze na widok gnmiazda zmieni poglad o samcu) jak mi radzicie wylowic tamta i dac ta czy moze jednak wpuscic tylko ta bez wylawiania tamtej bo i tak tamta caly czas siedzi w krzakach
|
|
|
|
|
|
|
|
|
milek14
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #323 : Grudzień 23, 2006, 10:35:52 » |
|
PROSZE O POMOC I O ODP.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
milek14
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #324 : Grudzień 24, 2006, 13:03:15 » |
|
HAHA...Musze sie pochwalić dzisiaj tarło sie odbylo na początku samica probowala podplynac do gniaazda lecz samiec caly czas ja odpychal.Po krotkim czasie jednak tarło sie rozpoczeło. Trwało jakąś godzine samica przy kazdym podejsciu wypuszczala wiecej jajek w koncu odplynela od gniazda a bojownik zacząl ja gonić.Kiedy ukryła się w krzakach odłowiłem ja chociaz po odlowieniu dalej ma paski pionowe.Czy to normalne a może za szybko ja odłowiłem  prosze o odp. Bede zdawal relacje co do małych bojków
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Pawlikus
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #325 : Grudzień 24, 2006, 15:08:06 » |
|
Te paski z czasem zginą. Gratulacje! 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
milek14
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #326 : Grudzień 24, 2006, 18:57:47 » |
|
juz znikły zato mam następny problem otorz te jajeczka wisza w tym gniezdzie jak na wlosku natomiast samiec nic nie poprawia w tym gniezdzie tylko pod nim siedzi olbo plywa wokól niego prosze powiedziec czy to normalne 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
milek14
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #327 : Grudzień 24, 2006, 19:01:22 » |
|
bardzo prosze o szybką odpowiedź nie chciałbym stracić ikry acha i jak najszybciej wychodować coś dla małych bojków do karmienia lub co im podawać czekam
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Pawlikus
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #328 : Grudzień 24, 2006, 19:30:44 » |
|
Samiec będzie sprawdzał cały czas co z ikrą. Gdy tylko młode zaczną się wyklówać, będzie je wyłapywał i na nowo umieszczał w gnieźdźie. Nie ma się czym martwić. 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
milek14
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #329 : Grudzień 25, 2006, 10:15:06 » |
|
mam jeszcze jaedo pytanie kiedy wykluja sie mlode  acha i jeszcze jedno czym je karmic  i ostatnie mam samice o wiele wieksza niz tylko ona jest bardzo agresywna przy tarle pogryzla bojownika a dzis w nocy poskubala ogon gupikowi w ogolnym prosze powiedziec co z nia jest 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|