Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1] 2
  Drukuj  
Autor Wątek: Wielki glonojad opuscił akwa  (Przeczytany 5732 razy)
Danuta
Bywalec

« : Wrzesień 18, 2004, 15:48:31 »

Wielki glonojad ok 12-15 cm opuścił moje akwa zrobiło się luźniej i chyba bardziej ryby mogą oddychać. Kupiłam 2 małe ok 1  cm zółciutkie glonki. nie wiem co to za rasa, brzydko mówiąc.Może ktoś coś o nich wie? Czy zastąpią w pracy tamtego wielkiego czy kupić kosiarę?

Akwa 80l
20 rybek małych

Pozdrowienia z Olkusza
Molly_
Bywalec

« Odpowiedz #1 : Wrzesień 18, 2004, 18:31:02 »

Cytat: Danuta
Kupiłam 2 małe ok 1  cm zółciutkie glonki. nie wiem co to za rasa, brzydko mówiąc.Może ktoś coś o nich wie? Czy zastąpią w pracy tamtego wielkiego czy kupić kosiarę?

Są to pewnie albinosy zbrojników. Na pewno nie zastąpią poprzedniego glonojadka, bo po pierwsze są od niego o wiele mniejsze, a po drugie glony to nie jest główny i jedyny pokarm glonojadków. Kosiarka na pewno byłaby skuteczniejsza.

zawsze iść rozkaz, który mam we krwi, MAŁĄ WOJNĘ w sobie mieć
A-smi
Robert
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #2 : Wrzesień 18, 2004, 18:36:15 »

Ale mniejsze/male glonojady wiecej intersuja sie glonami niz dorosle osobniki.

pozdrawiam
asmi
Molly_
Bywalec

« Odpowiedz #3 : Wrzesień 18, 2004, 19:00:31 »

Cytat: A-smi
Ale mniejsze/male glonojady wiecej intersuja sie glonami niz dorosle osobniki.

Masz rację, ale mimo to jednak kosiarka lepiej zajełaby się glonami :wink:

zawsze iść rozkaz, który mam we krwi, MAŁĄ WOJNĘ w sobie mieć
Danuta
Bywalec

« Odpowiedz #4 : Wrzesień 18, 2004, 19:30:18 »

A czy łatwo odróżnić fałszywe kosiarki od oryginalnych i ile powinnam ich kupić?

Akwa 80l
20 rybek małych

Pozdrowienia z Olkusza
Harpia
Bywalec

« Odpowiedz #5 : Wrzesień 18, 2004, 19:37:54 »

A nie zauważyłaś, że masz już za dużo ryb jak na wielkość tego  akwarium?

www.fretki.org.pl - największa fretkowa strona w Polsce!
http://forum.fretki.org.pl/index.php - fretkowe forum.
Danuta
Bywalec

« Odpowiedz #6 : Wrzesień 18, 2004, 20:03:14 »

Zauważyłam ale pozbyłam się ogromnego glonojada. Ważył ze 20 dkg

Akwa 80l
20 rybek małych

Pozdrowienia z Olkusza
A-smi
Robert
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #7 : Wrzesień 18, 2004, 20:08:37 »

A czy łatwo odróżnić fałszywe kosiarki od oryginalnych i ile powinnam ich kupić?

Prawdziwa kosiarka ma czarny pas biegnacy od samego pyszczka do konca pletwy ogonowej. Natomiast u falszywej ten pasek jest krotszy, tzn. nie biegnie przez cala dlugosc ciala.
Ile kupic? Jest to rybka stadna, a wiec conajmniej 2-3 sztuki.

pozdrawiam
asmi
Danuta
Bywalec

« Odpowiedz #8 : Wrzesień 19, 2004, 14:36:36 »

A czy kosiary są agresywne?
 :?:  :?:

Akwa 80l
20 rybek małych

Pozdrowienia z Olkusza
lukas
Global Moderator
Super aktywny

into U'r eyes my face remains

« Odpowiedz #9 : Wrzesień 19, 2004, 15:23:34 »

Zauważyłam ale pozbyłam się ogromnego glonojada. Ważył ze 20 dkg

I co z tego? I tak masz za dużo ryb. Daruj sobie te kosiarki - to stadne i przede wszystkim duże ryby - u Ciebie nie ma dla nich miejsca.

Danuta
Bywalec

« Odpowiedz #10 : Wrzesień 19, 2004, 20:16:30 »

Lukas a według Ciebie to ile tych ryb i jakiej wielkości powinnam mieć?
 :?:
A Ty ile masz rybek?
A czy te kosiarki to takie wielkie są od samego początku czy małe? I jak długo rosną? Może po drodze nie zdążą urosnąć? Tyle się może zdarzyć. :roll:

Akwa 80l
20 rybek małych

Pozdrowienia z Olkusza
Harpia
Bywalec

« Odpowiedz #11 : Wrzesień 19, 2004, 20:43:27 »

Bez ironii, Lukas dobrze pisze, masz akwarium przerybione i żadna kosiarka tego nie zmieni.

Ile ryb powinnaś mieć? Połowe tego co teraz...

www.fretki.org.pl - największa fretkowa strona w Polsce!
http://forum.fretki.org.pl/index.php - fretkowe forum.
Tomlsv
Super aktywny

« Odpowiedz #12 : Wrzesień 19, 2004, 20:45:13 »

Tyle się może zdarzyć. :roll:

Tak, np ze stresu będą bardzoiejpodatne na choroby i zaraz jakas zaraza Ci wlezie do zbiornika.

http://akwarium.cdi.pl/avataranim.html  avatary (zdjęcia/obrazki pod nick) na forum !
Jak komuś nie działa to dodać www do adresu.
lukas
Global Moderator
Super aktywny

into U'r eyes my face remains

« Odpowiedz #13 : Wrzesień 19, 2004, 20:57:34 »

Kosiarki dorastaja do 14cm. Poza tym masz w akwarium Labeo. Powinnaś wiedzieć że te rybki nie tolerują na swoim terenie żadnych inych grubowargów (w tym i kosiarek).

Ja mam 2 akwaria. 250l w którym narazie pływa 1 kiryśnik czarnoplamy - to akwarium jest w zasadzie w stadium aranżacji. Drugim moim akwarium jest zbiorniczek o pojemności 60l w którym przebywa kilka gatunków ryb , w sumie 12 sztuk. Częśc obsady tego akwa docelowo zostanie przeniesiona do dużego zbiornika.

Pytasz ile ryb powinnaś trzymać. To pytanie na które trudno jednoznacznie odpowiedzieć. Jeśli to ma być typowy zbiornik towarzyski to na pewno nie powinnas trzymać ryb,których rozmiary przekraczają 10cm. Myślę że nie powinnaś przekraczać tez liczby 15 sztuk. Ale podkreślam ,to założenia czysto umowne i jest od nich sporo odstępstw.

Faktem który zaniepokoił mnie w twoim poście jest twoje stwierdzenie ,że kosiarki mogą nie zdążyc dorosnąć. Czyli z góry zakładasz że nie zapewnisz im właściwej opieki i że zdechną. Tak mam to czytać? Skoro wychodzisz z takiego założenia to poco wogóle chcesz je kupować?

Danuta
Bywalec

« Odpowiedz #14 : Wrzesień 21, 2004, 19:33:07 »

Tak zakładam, gdyż wiem ze swojego doświadczenia i z doswiadczenia innych akwarowiczów i z forum (co się dzieje!) w akwariach. To proste ciągłe roszady. Przecież jak jakaś ryba jest za duża mozna ją oddać komuś kto ma wieksze akwa. A to o czym piszę to ciągłe walki człowieka o to by stworzyć rybom namiastkę tego w czym żyją na wolności. I jak sami piszecie nie zawsze się to udaje i są straty. Powiedzcie, ze ich nie mieliscie. Mimo tylu starań. A ja staram się ale z czasem już mniej i widzę że to rybom na dobre wychodzi. Mniej się też przejmuję tym co dzieje się w akwa i jestem z tego powodu zdrowsza niz na początku.  :roll:

Akwa 80l
20 rybek małych

Pozdrowienia z Olkusza
Strony: [1] 2
  Drukuj  

Skocz do: