magita
Nowy

|
 |
« : Styczeń 28, 2009, 23:49:22 » |
|
Zalozylam akwarium, ktore wlasciwie na starcie musze zmienic-zwirek do wymiany  ...doradzilam sie pana w sklepie Chce przy tej zmianie zastosowac ziemie ogrodowa. Zapoznalam sie z tym tematem i chce mimo braku doswiadczenia sprobowac. Wymiary akwarium: 80x35x35
ogrzewanie: grzalka ELITE 100W z termostatem
filtracja: filtr zew. kaskadowy AquaClear50
oswietlenie: przod-polamp 18W T8 TI tyl-osram 18W/840
podloze: do wymiany-bialy grys
flora: jedna z zabienic Nesea Limnofila Aquatica
fauna: 2 teczanki 4 titaje 2 barwniaki 2 piskorki 1 ramireza 5 kiryskow 2 kosiarki Przy tym opiesie prosilabym Was o porady dotyczace obsady do roslinnosci. Jakie proponowalibyscie mi rozwiazania i jaki biotop? 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
gina2006
NOWE FOTECZKI - zapraszam do opiniowania
Super aktywny

|
 |
« Odpowiedz #1 : Styczeń 29, 2009, 07:01:11 » |
|
Plany aranzacyjne fajne, lecz nie z tym podlozem (dobrze ze go wymienisz), kosiarki stanowczo za duze do Twojego litrazu - moze wymien na otoski lub (albo razem) krewecie ? Koniecznie tez sporo wiecej roslin (na poczatek szybko rosnacych, pozniej mozna je wymienic na cos bardziej ambitnego)
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Mutari28
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #2 : Styczeń 29, 2009, 08:39:06 » |
|
Witam magita , co do twojej roślinności to mam takie same zdanie jak gina2006. Zauważyłem , ze msz w prawym rogu (przód) trawkę, czy jak to się nazywa. Wywal ją, niedługo zacnie ci gnić i zasyfisz sobie wodę. Co do twojgo podłoża, to też kiedyś miałem biały grys. Ale to jeszcze za czasów szkoły podstawowej. Nurzańce mi na nim rosły jak szalone. Nie nadażałem ich wywalać. Możesz zastosować zamiast ziemi ogrodowej, np. aqua substrat II+. Ja u siebie własnie przeprowadzam restart i takie właśnie będę miał. Co do twoich rybek, ja bym zezygnował z paru gatunków na rzecz 2 lub 3. Ładnie wygląda jakbyś miała 2 lub 3 ławice małych ryb i jakiś haremin większych. Ale to jest tylko moje zdanie.
Podsumowując, widze, że się starasz i to jest dla Ciebie duży plus. Oby tak dalej i za jakiś czas będzie ładny baniaczek.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
CyFer
|
 |
« Odpowiedz #3 : Styczeń 29, 2009, 11:35:47 » |
|
Co do twojgo podłoża, to też kiedyś miałem biały grys. Ale to jeszcze za czasów szkoły podstawowej. Nurzańce mi na nim rosły jak szalone. Nie nadażałem ich wywalać.
Za czasów podstawówki też miałem takie podłoże  I z nurzańcami miałem identycznie  Co do akwarium: dobrze, że zmieniasz to podłoże, ponieważ strasznie jasno w tym akwarium. Ryby potrzebują ciemniejszego podłoża. Obsada też mi się nie podoba. Trochę tego, trochę tego... Co do ryb, mam takie samo zdanie jak Mutari28. I zmień tło  Pozdrawiam!
|
|
|
|
|
|
|
|
|
magita
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #4 : Styczeń 29, 2009, 12:54:20 » |
|
kosiarki stanowczo za duze do Twojego litrazu - moze wymien na otoski lub (albo razem) krewecie ? Kupiłam je bo miałam okrzemki, raczej dla zachowania czystości w akwarium. Teraz są moimi ulubionymi rybkami. Na mojej liście są na końcu do eksmisji. Zauważyłem , ze msz w prawym rogu (przód) trawkę, czy jak to się nazywa. Wywal ją, niedługo zacnie ci gnić i zasyfisz sobie wodę. Dlaczego zacznie gnić? Bardzo ładnie wygląda i rośnie. Nie jest to z tych trawek ogolnie znanych, roślinka. Jest twarda, ciemno-zielona, listki cieniutkie i taka malutka rosnie. I zmień tło Tło mam nadzieje, że nie będzie widoczne. Jest ciemne-to jego plus. A jakie byś proponował?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
CyFer
|
 |
« Odpowiedz #5 : Styczeń 29, 2009, 14:42:50 » |
|
Jakie tło bym proponował? Czarne albo niebieskie. Brystol lub fototapeta. Tak na marginesie, co do tła to na forum o krewetkach widziałem akwarium z czerwonym tłem co bardzo ładnie wyglądało 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
ryba243
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #6 : Styczeń 31, 2009, 00:48:00 » |
|
piekne bedzie po zmianach powodzenia 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
magita
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #7 : Styczeń 31, 2009, 11:59:42 » |
|
Powiedzcie czy stosujecie Filtus Floran 4l - podłoże dla roślin? Jaka jest Wasza opinia na ten temat?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
CyFer
|
 |
« Odpowiedz #8 : Styczeń 31, 2009, 12:05:06 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
andrzej72
|
 |
« Odpowiedz #10 : Styczeń 31, 2009, 16:42:19 » |
|
magita jeśli chcesz jakieś takie nazwijmy to "roślinne" podłoże to polecam AquaSubstrate II+ w kolorze brązowym lub czarnym (ja używam brązowe) i nieźle się to spisuje. Stabilizuje pH i klaruje wodę i co ważne odżywia rośliny więc można nawożenie ograniczyć. Ten żwir, który ty masz w baniaku to najprawdopodobniej grys dolomitowy, a jeśli tak to ph i kh pięknie idą do góry. Obsada trochę "nie tego". Ramirezy żyją w parach - jedna sztuka długo Ci się nie uchowa.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Marcin14
|
 |
« Odpowiedz #11 : Styczeń 31, 2009, 17:24:25 » |
|
Akwa nawet fajne tylko na te "tatry" posadziłbym jakąś malutką roślinkę i ogółem dosadził roślin. Obsada  gorzej być nie mogło...
|
|
|
|
|
|
250L słodkie 540L + 112L morskie
|
|
|
magita
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #12 : Styczeń 31, 2009, 17:27:34 » |
|
Obsada trochę "nie tego". Ramirezy żyją w parach - jedna sztuka długo Ci się nie uchowa. Oczywiscie, obsade chce zmienic. Ramireza miala partnera, ale on od samego pocztku byl slaby. Zostawil po sobie troche choroby i samotna ramirezke. Jest ona do wziecia. Co do podloza to mam podobne zamiary przy zastosowaniu FILTUS FLORAN-u jak Seboos Za niedługo zabieramy się za wymianę podłoża (a raczej wzbogacenie) w 112. Takowe bio-podłoże będzie się składać z biogrunutu (j.w), torfu, węgla aktywowanego keramzytu, drobnego żwirku i może z ziemi ogrodowej. Na taki misz-masz siateczka i dopiero żwirek. Obsada gorzej być nie mogło... Wyzej jest prosba o pomoc w doborze obsady....a tu ostra krytyka bez sugestji 
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Styczeń 31, 2009, 17:30:01 wysłane przez magita »
|
|
|
|
|
|
Marcin14
|
 |
« Odpowiedz #13 : Styczeń 31, 2009, 17:56:08 » |
|
Poszukaj obsad, poczytaj, załóż nowy wątek w dziale obsady i tam Ci napiszę co i jak. Napisałem swoje zdanie i tyle przeciez nie napisze: 'Obsada super...' Bo tak nie jest...
|
|
|
|
|
|
250L słodkie 540L + 112L morskie
|
|
|
magita
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #14 : Styczeń 31, 2009, 18:19:32 » |
|
Oki dzieki za podpowiedz tam moze ktos sie wypowie i zasugeruje mi obsade pod moje akwa i roslinnosc. Po takim skladzie jaki mam teraz wiem jak sie zachowuja poszczegolne rybki, mysle, ze to poniekad takze wazne. 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|