ice
Nowy

|
 |
« : Wrzesień 17, 2004, 13:25:02 » |
|
akwa 80 litrów obsada 5 sztuk guramii mozaikowego młode zbrojniki około 6 dwa dorosłe zbrojniki samica gupika
rosliny zwartka balansa mikrozorium uskrzydlone albo oskrzydlone zwartka kedzierzawa zwartka spiralna? (criptocorine spiralis)
rano jak wychodziłem do szkólki rzuciłęm pół porcji mrozonego wodzienia i zapomniałem właczyc filtra FAN2 + deszczownia pod wodą (czasem mi sie to zdarzało ale bez skutków ubocznych)
jak wróciłem do domciu to w akwa woda żóltawa rośliny jak popalone niektóre szkliste, az błyszczace(zwartka balansa) ogólnie na wymarciu roslinki, niektóre liscie (zwartka kędzierzawa) mają ciemne plamki zieleni ryby bez objawów zatrucia
co do jasnej cholery sie przytrafiło?? wylałem 2 wiadra wody dolałem świeżej z uzdatniaczem i czekam na rozwój sytuacji mam nadzieje ze roslinki kiedys odbiją
|
|
|
|
|
|
labirynty, labirynty
|
|
|
Raffy
Global Moderator
Super aktywny

|
 |
« Odpowiedz #1 : Wrzesień 17, 2004, 13:50:28 » |
|
ice, a czy wiesz że filtra nigdy sie nie wyłacza ?
|
|
|
|
|
|
Zawód : akwarysta... Wszystkie ryby są wyjątkowe! Uszanujmy ich wymagania, podziękują nam dobrym zdrowiem i młodymi... NIE UDZIELAM RAD PRZEZ PW!http://www.3cityakwarium.fora.pl/Trójmiejska Akwarystyka Obecnie: 500L Rafa, 112L roślinne, 160L mcharium I we mnie drzemie Tanganika i Malawi
|
|
|
chrisowaty
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #2 : Wrzesień 17, 2004, 15:54:43 » |
|
ice, a czy wiesz że filtra nigdy sie nie wyłacza ? Bez przesady. Przy 100l akwarium i sporej obsadzie mój filtr nie pracował czasami przez tydzień bez uszczerbku dla akwarium i jego mieszkańców. Po awarii brzęczyka, filtracji i napowietrzania nie miałem przez 3 miesiące i z całej obsady padły tylko 3 neonki.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Raffy
Global Moderator
Super aktywny

|
 |
« Odpowiedz #3 : Wrzesień 17, 2004, 15:55:30 » |
|
no to gratuluję :?
|
|
|
|
|
|
Zawód : akwarysta... Wszystkie ryby są wyjątkowe! Uszanujmy ich wymagania, podziękują nam dobrym zdrowiem i młodymi... NIE UDZIELAM RAD PRZEZ PW!http://www.3cityakwarium.fora.pl/Trójmiejska Akwarystyka Obecnie: 500L Rafa, 112L roślinne, 160L mcharium I we mnie drzemie Tanganika i Malawi
|
|
|
|
Harpia
|
 |
« Odpowiedz #4 : Wrzesień 17, 2004, 15:59:40 » |
|
Bez przesady. Przy 100l akwarium i sporej obsadzie mój filtr nie pracował czasami przez tydzień bez uszczerbku dla akwarium i jego mieszkańców. A słyszałeś żeby kiedykolwiek jakaś ryba uskarżała sie na swój los? Filtr to nie tylko napowietrzanie wody, on ją czyści, mechanicznie i co najważniejsze biologicznie, wyłączają filtr na noc rano mamy ponowny start całego baniaka, czyli skoki pH itp. Czysta głupota.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
chrisowaty
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #5 : Wrzesień 17, 2004, 16:18:33 » |
|
A słyszałeś żeby kiedykolwiek jakaś ryba uskarżała sie na swój los? A czy ryba musi umiec mówić aby poznać jej samopoczucie? Filtr to nie tylko napowietrzanie wody, on ją czyści, mechanicznie i co najważniejsze biologicznie, wyłączają filtr na noc rano mamy ponowny start całego baniaka, czyli skoki pH itp. Czysta głupota.
Przy obecnych filtrach tak, ale nie 14-20 lat temu. Kiedy dostepne były za nie małe pieniądze filtry szklane zasilane z napowietrzacza/pompki. A o wydajności czy skuteczności tych filtrów mozna by polemizować. 1000 lat temu w Chinach hodowano złote rybki bez filtrów i cud miód urządzeń. A nazywając kogoś głupcem, pokazujesz tylko to, że bez nowoczesnych urządzeń nie wychodowałbyś nawet glonów. Przemyśl nastepnym razem swoją wypowiedź zanim usilnie będziesz chciał kogos obrazić.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
mdramski
|
 |
« Odpowiedz #6 : Wrzesień 18, 2004, 01:05:45 » |
|
Tylko, że 14-20 lat temu akwarystom nie była znana spora część gatunków. Niektóre z nich znane dzisiaj przeżywają tylko dlatego, że mamy nasze cudne urządzenia. Kiedyś polemizowałem tutaj z Duchem odnośnie roślin i szczerze mówiąc sporo mi on uświadomił. Faktycznie wcześniej były tylko filtry szklane, ale ja 15 lat temu posiadałem całkiem niezły zewnętrzny. Filtr powinien chodzić 24 godziny na dobę. Oczywiście jeśli go wyłączysz to coś jednak przeżyje, ryby mają różne wymagania. Można np. wymieniać mnóstwo biednych bojowników czy welonek trzymanych w kulach. Jakoś sobie dają radę bez fitrów. Spróbuj jednak trzymać bez filtra jakiś wrażliwy gatunek.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
ice
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #7 : Wrzesień 18, 2004, 08:59:53 » |
|
ale nadal nie napisał nikt co konkretnie sie przydarzyło. (ach Ci akwaryści)
Filtr zazwyczaj wyłączam tylko na kilka minut (jak rybki jedza) bo w sumie fajny odruch pawłowa sie u nich wykształcił z tego powodu.
tak jak mówiłem juz wczesniej zdazało mi sie zapomniec o tym żeby właczyć go ponownie i tak bez pracy filtra akwa stało 5 -6 godzin nic sie nie działo złego az do wczoraj
nie wiem, podejrzewam że przekarmiłem i za duzo resztek zostało aby rozprawiły sie z nimi zbrojniki i slimaki w cieplej wodzie raz dwa wzieły sie za to bakterie i no i cóz za duzo produktów ubocznych powstało z przetwarzania tych resztek
wiem, wiem zachowałem sie jak amator ale cóż człowiek uczy się na błędach (szkoda że na swoich)
|
|
|
|
|
|
labirynty, labirynty
|
|
|
|
mdramski
|
 |
« Odpowiedz #8 : Wrzesień 18, 2004, 10:34:34 » |
|
Nie sądzę, aby to była wina przerwy w pracy filtra. W końcu te wszystkie niezbędne bakterie etc. nie rozwijają się tylko tam. Masz może młodszego brata albo siostrę ? Wygląda mi na to, że ktoś wlał Ci jakieś świństwo do akwarium.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
chrisowaty
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #9 : Wrzesień 18, 2004, 12:34:26 » |
|
Byc może miałeś skażony pokarm, albo tak jak pisał przedmówca, ktoś trzeci.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Tomlsv
|
 |
« Odpowiedz #10 : Wrzesień 19, 2004, 20:11:01 » |
|
Hmm a mnie dziwi ze dostało sie roślinom, a rybkom nie :roll: Gdyby tam było jakieś skażenie to na pierwszy ogień poszłyby zwierzęta, a roślinki badź co bądź wytrzymalsze są. Gdyby to była wina filtra, tzn pomarle bakterie nitryfikacyjne to rybki by padły a roślinki nie. Dziwne to troche.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
ice
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #11 : Wrzesień 20, 2004, 18:06:59 » |
|
za pierwszym razem tez mnie to zdziwiło, ale nie mam nikogo takiego co by mógł pukac w szybke albo cos innego robić
chemii nie stosowałem oprócz uzdatniacza przy wymianie bo nie miałem odstanej wody akurat
pokarmem karmie od jakiegos czasu
na przemian płatki bio vit, rozwielitki suszone, pastylki ze spirulina dla zbrojników, od tygodnia daje tez wodzień mrozony ( moze cos znim nie tak, ale dałem dzien później i w porzadku wszystko było) czasem daje mrozone miesko starte na tarce ale tym razem nie
sprawa do archiwum x sie nadaje
|
|
|
|
|
|
labirynty, labirynty
|
|
|
|
Jarecki
|
 |
« Odpowiedz #12 : Wrzesień 21, 2004, 03:16:54 » |
|
Ale najciekawsze że rośliny które opisałeś to same zwartki prócz mikrozorium które akurat podobne ma bardzo wymagania jak zwartki.A z tymi gatunkami jest pono tak że lubią dostawac "chorobe zwartek" czyli w krótkim czasie tracą wszystkie liście.Przyczyną zawsze jest gwałtowna zmiana parametrów wody i roślinki po zaaklimatyzowaniu się wypuszczą nowe.Tylko coś wierzyć mi się nie chce by niewłączenie filtra dało im aż takiego "kopa" by w pare godzin szlag je trafił. Dziwne..
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|