kkociaraa
Nowy

|
 |
« : Styczeń 28, 2009, 14:43:51 » |
|
Mam akwarium 200 litrów. Chciałam trzymac w nich skalary. Tylko nie wiem ile bym mogła myślałam o 4. A i czy lepiej kupic 2 skalary i do tego inne ryby (podobnych rozmiarów) czy same skalary? Mam filtr grzałke rośliny (jedną bardzo długo do tarła) i żwirek. Na razie włożyłam tam glonojada aby troche poczyścił. Ale chce kupi kiryska lub inne ryby zjadającą glony. Tylko znów nie wiem ile i jakie? Pozdrawiam wszystkich
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Mercurossaurus
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #1 : Styczeń 28, 2009, 14:49:15 » |
|
Ja miałem podobne dylematy. I kupiłem 9 skalarków do 240l z planem, że jak podrosną i się dobiorą w pary to zredukuję obsadę o samotniki. (W sklepach chętnie przyjmą duże, ładne skalary)
|
|
|
|
|
|
Akwarium ogólne 240l
|
|
|
kkociaraa
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #2 : Styczeń 28, 2009, 14:57:09 » |
|
czyli lepiej kupic 10 skalarów, ale jak urosną nie będą miały za mało miejsca?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
andrzejkowac
|
 |
« Odpowiedz #3 : Styczeń 28, 2009, 20:14:00 » |
|
Jasne że będą miały za mało miejsca .Kupujesz nap 10 i czekasz aż dobiorą się w pary wtedy na te 200l zostawisz sobie dwie najładniejsze pary a resztę oddasz czy sprzedaż
|
|
|
|
|
|
Młode ampularie oddam
|
|
|
kkociaraa
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #4 : Styczeń 29, 2009, 19:29:41 » |
|
A jakie jedzenie im dawac? wiem ze najlepiej zywe, ale z zywych to tylko białe robaki, bo rodzina wywaliła by mnie z domu gdybym zaczeła chodowac larwi itp. Jak czesto karmic płatkami i robakami Czy może skalary maja jakies specjalne potrzeby?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
andrzejkowac
|
 |
« Odpowiedz #5 : Styczeń 29, 2009, 19:43:47 » |
|
Na szczęscie są mrożonki które możesz trzymać w zamrażarce zeby nie było problemów z rodziną kup sobie plastikowy osobny pojemnik .Ryby karm małymi porcjami lepiej mniej a częściej głodna ryba to zdrowa ryba oczywiście bez przesady
|
|
|
|
|
|
Młode ampularie oddam
|
|
|
kkociaraa
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #6 : Styczeń 29, 2009, 19:56:51 » |
|
Dzieki. Jakie zwierzet zywiace sie glonami moge tam trzymac i ile myslałam o 2 kiryskach i o jednym glonojadzie (poniewaz został mi z poprzedniego akwarium) A i jakie kiryski i czy na pewno 2 , a i nie proponujcie mi czasem jakis slimakow
|
|
|
|
|
|
|
|
|
rudy2007
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #7 : Styczeń 29, 2009, 20:11:27 » |
|
Kiryski na pewno nie dwa, bo to są stadne ryby. 8-10 będzie chyba dobrze. A z gatunków to wybierz te, które się tobie podobają. Ja polecam lamparcie, pandy, albo duplicareusy. 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
andrzejkowac
|
 |
« Odpowiedz #8 : Styczeń 29, 2009, 20:16:02 » |
|
Kiryski stado jak pisze kolega A czemu nie slimaki ampularia całkiem pożyteczny stworek Poczytaj jeszcze o otoskach
|
|
|
|
|
|
Młode ampularie oddam
|
|
|
vanplesniak
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #9 : Styczeń 29, 2009, 20:24:24 » |
|
osobiście polecam i mam kiryska czarnoplanego, ładne też są ostronosy.
|
|
|
|
|
|
Akwa 38l: -3x platynka (parka +samczyk) -2x gupik (parka -2x kirysek spiżowy
Akwa 25l: -Roślinność
|
|
|
jamnik_sst
Bądź jak woda przyjacielu...
Zainteresowany

For You
|
 |
« Odpowiedz #10 : Styczeń 30, 2009, 14:53:03 » |
|
Hej mugł by mi ktoś poradzic co moze być z moimi skalarami mieszkają sobie od malenkości z akwarium towarzyskim z żałobniczkami rozborami kiryskami i nawet neonków nie raczą tknąc...  Oststnio jedbek po tym jak jeden ze skalarów złozył ikrę. Samiec stał się akresywny innych ryb raczej niue atakuje jednek inne skalary a wszystkich mam ich 4 wiec 2 z nich ciągle atakuje wygląda jak by walczyły. Co jest grane ikry już nie ma wiec czego broni ten samiec??
|
|
|
|
|
|
Tak wiele chciał bym jeszcze osiągnąć... Słodkowodny tropikalny świat to najpiękniejszy sen, z najbarwniejszej bajki.
|
|
|
vanplesniak
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #11 : Styczeń 30, 2009, 15:13:58 » |
|
moze swojej partnerki
|
|
|
|
|
|
|
|
|
jamnik_sst
Bądź jak woda przyjacielu...
Zainteresowany

For You
|
 |
« Odpowiedz #12 : Styczeń 30, 2009, 16:06:53 » |
|
Hymm a długo to potrwa??? Bo szkoda mi trochę tych skalarów które są tak przez niego bite.
|
|
|
|
|
|
Tak wiele chciał bym jeszcze osiągnąć... Słodkowodny tropikalny świat to najpiękniejszy sen, z najbarwniejszej bajki.
|
|
|
vanplesniak
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #13 : Styczeń 30, 2009, 16:09:54 » |
|
Nie wiem osobiście nie hoduje skalarów mój kolega ma. A czy wszystkie skalary były razem hodowane? Mają mniej więcej taką samą długość?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Ivonka
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #14 : Styczeń 30, 2009, 16:27:02 » |
|
jamnik, a w jakim akwarium trzymasz te skalary? Może mają za mało miejsca? Jeśli tak, to trzeba będzie oddać te, które są atakowane. Skalary po dobraniu się w pary, biorą pod "opiekę" a właściwie to zawłaszczają sobie terytorium, którego bronią przed innymi rybami. Taka już ich natura. Po prostu trzeba im zapewnić warunki jakich wymagają.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|