Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1] 2
  Drukuj  
Autor Wątek: Skalary  (Przeczytany 4327 razy)
kkociaraa
Nowy
*

« : Styczeń 28, 2009, 14:43:51 »

Mam akwarium 200 litrów. Chciałam trzymac w nich skalary. Tylko nie wiem ile bym mogła myślałam o 4. A i czy lepiej kupic 2 skalary i do tego inne ryby (podobnych rozmiarów) czy same skalary? Mam filtr grzałke rośliny (jedną bardzo długo do tarła) i żwirek. Na razie włożyłam tam glonojada aby troche poczyścił. Ale chce kupi kiryska lub inne ryby zjadającą glony. Tylko znów nie wiem ile i jakie?
Pozdrawiam wszystkich
Mercurossaurus
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #1 : Styczeń 28, 2009, 14:49:15 »

Ja miałem podobne dylematy. I kupiłem 9 skalarków do 240l z planem, że jak podrosną i się dobiorą w pary to zredukuję obsadę o samotniki. (W sklepach chętnie przyjmą duże, ładne skalary)

Akwarium ogólne 240l
kkociaraa
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Styczeń 28, 2009, 14:57:09 »

czyli lepiej kupic 10 skalarów, ale jak urosną nie będą miały za mało miejsca?
andrzejkowac
Bywalec

« Odpowiedz #3 : Styczeń 28, 2009, 20:14:00 »

Jasne że będą miały za mało miejsca .Kupujesz nap 10 i czekasz aż dobiorą się w pary wtedy na te 200l zostawisz sobie dwie najładniejsze pary a resztę oddasz czy sprzedaż

Młode ampularie oddam
kkociaraa
Nowy
*

« Odpowiedz #4 : Styczeń 29, 2009, 19:29:41 »

A jakie jedzenie im dawac? wiem ze najlepiej zywe, ale z zywych to tylko białe robaki, bo rodzina wywaliła by mnie z domu gdybym zaczeła chodowac larwi itp. Jak czesto karmic płatkami i robakami Czy może skalary maja jakies specjalne potrzeby?
andrzejkowac
Bywalec

« Odpowiedz #5 : Styczeń 29, 2009, 19:43:47 »

Na szczęscie są mrożonki które możesz trzymać w zamrażarce zeby nie było problemów z rodziną kup sobie plastikowy osobny pojemnik .Ryby karm małymi porcjami lepiej mniej a częściej głodna ryba to zdrowa ryba oczywiście bez przesady

Młode ampularie oddam
kkociaraa
Nowy
*

« Odpowiedz #6 : Styczeń 29, 2009, 19:56:51 »

Dzieki. Jakie zwierzet zywiace sie glonami moge tam trzymac i ile myslałam o 2 kiryskach  i o jednym glonojadzie (poniewaz został mi z poprzedniego akwarium) A i jakie kiryski i czy na pewno 2 , a i nie proponujcie mi czasem jakis slimakow
rudy2007
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #7 : Styczeń 29, 2009, 20:11:27 »

Kiryski na pewno nie dwa, bo to są stadne ryby. 8-10 będzie chyba dobrze. A z gatunków to wybierz te, które się tobie podobają. Ja polecam lamparcie, pandy, albo duplicareusy. Wink
andrzejkowac
Bywalec

« Odpowiedz #8 : Styczeń 29, 2009, 20:16:02 »

Kiryski stado jak pisze kolega A czemu nie slimaki  ampularia całkiem pożyteczny stworek Poczytaj jeszcze o otoskach

Młode ampularie oddam
vanplesniak
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #9 : Styczeń 29, 2009, 20:24:24 »

osobiście polecam i mam kiryska czarnoplanego, ładne też są ostronosy.

Akwa 38l:
-3x platynka (parka +samczyk)
-2x gupik (parka
-2x kirysek spiżowy

Akwa 25l:
-Roślinność
jamnik_sst
Bądź jak woda przyjacielu...
Zainteresowany
**

For You

« Odpowiedz #10 : Styczeń 30, 2009, 14:53:03 »

Hej mugł by mi ktoś poradzic co moze być z moimi skalarami mieszkają sobie od malenkości z akwarium towarzyskim z żałobniczkami rozborami kiryskami i nawet neonków nie raczą tknąc... Tongue Oststnio jedbek po tym jak jeden ze skalarów złozył ikrę. Samiec stał się akresywny innych ryb raczej niue atakuje jednek inne skalary a wszystkich mam  ich 4 wiec 2 z nich ciągle atakuje wygląda jak by walczyły. Co jest grane ikry już nie ma wiec czego broni ten samiec??

Tak wiele chciał bym jeszcze osiągnąć... Słodkowodny tropikalny świat to najpiękniejszy sen, z najbarwniejszej bajki.
vanplesniak
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #11 : Styczeń 30, 2009, 15:13:58 »

moze swojej partnerki

Akwa 38l:
-2x gupik (parka
-2x kirysek spiżowy

Akwa 25l:
-Roślinność
jamnik_sst
Bądź jak woda przyjacielu...
Zainteresowany
**

For You

« Odpowiedz #12 : Styczeń 30, 2009, 16:06:53 »

Hymm a długo to potrwa??? Bo szkoda mi trochę tych skalarów które są tak przez niego bite.

Tak wiele chciał bym jeszcze osiągnąć... Słodkowodny tropikalny świat to najpiękniejszy sen, z najbarwniejszej bajki.
vanplesniak
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #13 : Styczeń 30, 2009, 16:09:54 »

Nie wiem osobiście nie hoduje skalarów mój kolega ma. A czy wszystkie skalary były razem hodowane? Mają mniej więcej taką samą długość?

Akwa 38l:
-2x gupik (parka
-2x kirysek spiżowy

Akwa 25l:
-Roślinność
Ivonka
Stały użytkownik

« Odpowiedz #14 : Styczeń 30, 2009, 16:27:02 »

jamnik, a w jakim akwarium trzymasz te skalary? Może mają za mało miejsca? Jeśli tak, to trzeba będzie oddać te, które są atakowane.
Skalary po dobraniu się w pary, biorą pod "opiekę" a właściwie to zawłaszczają sobie terytorium, którego bronią przed innymi rybami. Taka już ich natura. Po prostu trzeba im zapewnić warunki jakich wymagają.

Strony: [1] 2
  Drukuj  

Skocz do: