Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Porada w sprawie świetlówek  (Przeczytany 1855 razy)
Adin
Nowy
*

« : Wrzesień 13, 2004, 21:53:20 »

Po kolejnych plagach zielenic i okrzemków, no i oczywiście marnienia roślin zabrałem się do przeróbki swojej pokrywy. Miałem w niej dwie rury 30W, no i postanowiłem dołożyć jeszcze jedną.
Problem w tym , że nie wiem jakie świetlówkibyły by najlepsze. Co prawda mam już zamontowane 2x Osram Fluora (po bokach) i Philips Aquarelle (w środku). Zastanawiam się czy dobrze dobrałem świetlówki? Czy wystarczy światła? Czy jeszcze jedną rurę dołożyć?
Mam akwa panoramiczne i ma 190L, ale teraz jest tam ok. 160L wody. Wykleiłem pokrywę taśmą aluminiową, a świetlówki są podłączone przez (oryginalne) stateczniki elektroniczne.
Proszę o pomoc.
GP
Stały użytkownik

« Odpowiedz #1 : Wrzesień 14, 2004, 09:19:48 »

Było wiele na ten temat  i większość zgodnie proponowała OSRAM Biolux/Philips TLD serii 8xx,9xx. Fluora i Aquarelle to czysty marketing i przepłacone świetlówki.
Przeszukaj dokładnie forum.

375 l. 6x36 W, CO2, 20xRasbora Klinowa, 4x Neon Inessa, 6x Barwieniec Czarny, 6xDanio pręgowane, 3xKirys Spiżowy, 2x Kosiarka, 2x Glonojad, 2x Molinezja
Tomlsv
Super aktywny

« Odpowiedz #2 : Wrzesień 15, 2004, 06:19:16 »

Etam, niektórzy przepłacają znacznie więcej Wink, Adin mam prośbę, jeśli mozęsz to zró proszę zdjecie przerobionej pokrywy, jak rozwiazałeś rozłozenie rur, ja mam profilowane akwa i mało miejsca jest troche w tej pokrywie a chce zrobić to samo co Ty.

http://akwarium.cdi.pl/avataranim.html  avatary (zdjęcia/obrazki pod nick) na forum !
Jak komuś nie działa to dodać www do adresu.
Adin
Nowy
*

« Odpowiedz #3 : Wrzesień 15, 2004, 11:18:22 »

Pomysł jak przerobić pokrywę wziąłe ze strony
http://clan.pl/~slawek/moja_strona/akwa/start.htm
Jak pożyczę aparat to zamieszczę zdjęcie.
Ja jednak zmodyfikowałem ten sposób, bo obawiałem się, że zbyt ją osłabię. Nie wycinałem całej belki tylko dolną część, a na środku zostawiłem pasek dla umocnienia konstrukcji. Zastosowałem też oprawki bryzoszczelne. Były zbyt duże, więc przykręciłem je do przykrywki (ale mimo wszystko wystają z kanału)

Moje akwa jest panoramiczne tak, że mam (chyba) jeszcze mniej miejsca niż Ty. Zaóważyłem jednak, że należy dokładnie ciąć, bo naprężenia są duże i potrafi pęknąć w miejscu gdzie za dużo się nacięło.
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: