|
marcinl
|
 |
« : Styczeń 12, 2009, 20:09:13 » |
|
7 stycznia wpuściłem do swojego zbiornika mordercę Anetome Helena aby uporał się z kilkudziesięcioma małymi ślimaczkami pałaszującymi moją ulubioną zieleninkę fotkę nawet mu zrobiłem (w wątku o moim akwarium) następnego dnia szukam kilera i nic, kolejnego to samo i tak do dziś...  czy to możliwe, że mój killer (najdroższy okaz mojego zbiornika) wylazł na zewnątrz? akwarium stoi na segmencie nie mam możliwości zobaczyć czy nie wpadł za szafę 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
marek121221
|
 |
« Odpowiedz #1 : Styczeń 12, 2009, 20:35:21 » |
|
Tak to możliwe moja ampułka zawędrowała kiedyś do drugiego akwa obok postwionego MI się wydaje że twój "kiler" wpadł za półke czy za szafę
|
|
|
|
|
|
gg-733380
|
|
|
|
marcinl
|
 |
« Odpowiedz #2 : Styczeń 12, 2009, 20:36:24 » |
|
no to już po nim ;(
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
marek121221
|
 |
« Odpowiedz #3 : Styczeń 12, 2009, 20:38:13 » |
|
Tak mi się wydaje 
|
|
|
|
|
|
gg-733380
|
|
|
|
ala
|
 |
« Odpowiedz #4 : Styczeń 12, 2009, 21:32:22 » |
|
ja sądzę że się najadł i gdzieś się skitrał.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
matka siedzi z tyłu
|
 |
« Odpowiedz #5 : Styczeń 12, 2009, 22:01:59 » |
|
One lubią się chować, prawdopodobnie zakopują się w podłożu, ja swoją helenke widuję co kilka dni, więc nie martw się tak. Raczej nie uciekają z akwariów, ja przynajmniej o takim przypadku nie słyszałam, a znam sporo osób, które je mają.
|
|
|
|
|
|
ʎɐqǝ uo pɹɐoqʎǝʞ ɐ ʎnq ı ǝɯıʇ ʇsɐן ǝɥʇ sı sıɥʇ
|
|
|
|
marcinl
|
 |
« Odpowiedz #6 : Styczeń 12, 2009, 22:04:05 » |
|
dzięki za pocieszenie a wychodzić lubią w ciemności czy w dzień? może w nocy Helenki poszukam?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Woodcrafts
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #7 : Styczeń 15, 2009, 14:34:13 » |
|
witam
Chlopie nie martw sie o slimaka:) ja do akwa wpuscilem z miesiac temu. Wkurzylem sie bo sie wogule nie ruszaly i myslalem ze sa trupkami a facet mi lipne sprzedal:D Z 2 tyg to wogule je przypadkiem znalazlem jak odmulalem zwirek to w misce znalazlem:) i tez 0 oznak zycia ale wrzucilem je do akwa i niech robia za bardzo drogie 2 male muszelki:D Jako ze mialem naprawde duzo malych slimaczkow tyd po helenkach kuilem sobie 2 bocje wspaniale i po paru dniach jeszcze 2 A teraz do meritum Wczoraj ku memu wielkiemu zdziwieniu znalazlem 1 i ruszal akurat na slimaka:D Wiec moja rada nie przejmujm sie ze nie widzisz swojego kilera bo napewno jak zglodnieje to sie pokaze:D
Ja u siebie musialem helenke wsadzic w siatke i trzmam w akwa, jak bocje przeniose do wiekszego akwa to puszcze go luzem ale teraz wole nie kusic mojego szczescia:D Jeszcze bocje mi go wszamia teraz jak zaczol sie ruszac
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
matka siedzi z tyłu
|
 |
« Odpowiedz #8 : Styczeń 15, 2009, 15:40:04 » |
|
Ja swoją helenkę widuję raczej po zgaszeniu światła. A i to rzadko, a szkoda, bo ładna. Ale widzę efekty jej działania; po miesiącu ilość zatoczków zmniejszyła się w sposób zauważalny.
|
|
|
|
|
|
ʎɐqǝ uo pɹɐoqʎǝʞ ɐ ʎnq ı ǝɯıʇ ʇsɐן ǝɥʇ sı sıɥʇ
|
|
|
|
marcinl
|
 |
« Odpowiedz #9 : Styczeń 15, 2009, 19:15:22 » |
|
dalej nic  jestem właśnie po podmianie wody + czyszczenie filtra nie szukałem mocno ani w roślinach ale Helenki dalej nie widać a tych małych parszywych ślimaków coraz więcej 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
marcinl
|
 |
« Odpowiedz #10 : Styczeń 17, 2009, 15:07:35 » |
|
no  znalazłem gada wczoraj, dokładnie obejrzałem piasek i wystawał stożek jego domku tak kilka milimetrów ponad żwirek wyjąłem powiedziałem mu co ma robić włożyłem z powrotem do wody dziś już znowu wystaje kawałek skorupy ze żwirku... czy one tak zawsze? niby taki kiler a szkodników cały czas sporo a ten chowa głowę w piach...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
dwight 18
|
 |
« Odpowiedz #11 : Styczeń 17, 2009, 15:43:39 » |
|
znalazłem gada wczoraj, dokładnie obejrzałem piasek i wystawał stożek jego domku tak kilka milimetrów ponad żwirek wyjąłem powiedziałem mu co ma robić włożyłem z powrotem do wody dziś już znowu wystaje kawałek skorupy ze żwirku... czy one tak zawsze? niby taki kiler a szkodników cały czas sporo a ten chowa głowę w piach... podaj zdjęcie tego ślimaka możliwe że to nie helena jest sporo innych gatunków bardzo podobnych do tego ślimaka.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
marcinl
|