|
Bea
|
 |
« : Wrzesień 02, 2004, 18:19:47 » |
|
To pierwsze w moim, życiu akwarium, mogłam więc popełnić jakieś błędy, ale na błędach człowiek się uczy. :wink: A więc w 112 litrach mam:
6 brzanek sumatrzańskich 5 danio 4 gupiki 4 ramirezki 1 molinezja 1 sumik 1 glonojad
Co o tym sądzicie? Czy coś jeszcze dokupić? może więcej sumików i glonojadów? Czy one potrzebują towarzystwa? Czy mogę jeszcze mieć więcej rybek w takiej objętości? Jakie jeszcze polecacie?
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam 112 l i: 6 neonków Inessa, 5 danio pręgowane, 3 gupiki, 1 ramirezka, 2 skalary, 2 gurami mozaikowe, 4 mieczyki, 2 molinezje Black Molly, 1 zbrojnik niebieski 25 l kotnik: około 10małych molinezji Black i kilkanaście malutkich gupiczków.
|
|
|
|
sir Michael
|
 |
« Odpowiedz #1 : Wrzesień 02, 2004, 18:22:07 » |
|
Ja bym odradzał trzymanie sumatrzańskich z gupikami, ale jak wybrałaś stadko to może ok...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Bea
|
 |
« Odpowiedz #2 : Wrzesień 02, 2004, 18:34:05 » |
|
Ja bym odradzał trzymanie sumatrzańskich z gupikami, ale jak wybrałaś stadko to może ok... na razie branki pływaja sobie spokojnie. Czy jak urosną mogą stać się agresywniejsze?
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam 112 l i: 6 neonków Inessa, 5 danio pręgowane, 3 gupiki, 1 ramirezka, 2 skalary, 2 gurami mozaikowe, 4 mieczyki, 2 molinezje Black Molly, 1 zbrojnik niebieski 25 l kotnik: około 10małych molinezji Black i kilkanaście malutkich gupiczków.
|
|
|
mala_lady_pank
Stały użytkownik

LP
|
 |
« Odpowiedz #3 : Wrzesień 02, 2004, 19:45:09 » |
|
Ja również odradzam trzymanie tu brzanek sumatrzańskich z gupikami. Brzanki słyną z tego, że mogą obgryzać płetwy(szczególnie długie ogonki gupików). Jeśli trzyma się brzanki w większej grupie, jest mozliwośc, że rybki te "zajmą się sobą" i nie będą atakować współlokatorów. Musisz chyba obserwować rybki i zobaczysz z czasem jak będą się zachowywać.
|
|
|
|
|
|
" muzyka mnie zasłania i chroni, mogę się za nią schować " - Jan Borysewicz
|
|
|
|
Tomlsv
|
 |
« Odpowiedz #4 : Wrzesień 02, 2004, 19:48:48 » |
|
Brzanki sumatrzańskie (7 sztuk) miałem w 200L z gupikami i z danio (między innymi), gupiki musiałem oddać bo miały obgryzane płetwy i chowaly sie za filtr a z danio pręgowanego (tylko 1 sztuke miałem - musiałem ją mieć) zrobiły rybkę denną, a potem już nawet ciała nie odnalazłem. Proponuję wiec oddać sumatry do sklepu.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Splender
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #5 : Wrzesień 02, 2004, 21:11:04 » |
|
Przepraszam nie chce się czepiać.. ale po ilu dniach wpuściłaś rybki do akwa :?: Z Twoich poprzednich postów wynikało że dopiero planujesz obsadę, wyczyściłaś filtr(tzn włożyłaś świeże wkłady), czystą gąbkę :?:
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Bea
|
 |
« Odpowiedz #6 : Wrzesień 02, 2004, 21:17:38 » |
|
No cóż odczekałam 2 dni po użyciu aqua safe :oops: już nie mogłam dłużej wytrzymać. Czy w nowym filtrze też trzeba płukać gąbki?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Splender
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #7 : Wrzesień 02, 2004, 21:31:25 » |
|
No cóż odczekałam 2 dni po użyciu aqua safe :oops: już nie mogłam dłużej wytrzymać. Czy w nowym filtrze też trzeba płukać gąbki? Ja wybaczam ale nie wiem co inni forumowicze :lol: :wink: Oczywiście jeśli się zabrudzą trzeba je wypłukać :!: Jeśli chodzi Ci o to czy po odrazu po zakupie trzeba je płukać to odpowiadam, że trzeba je wypłukać ALE W WODZIE Z AKWARIUM :evil: :wink: Jeśli pozostawiła byś zbiornik do zakwitnięcia to z pewnością nie miała byś tego dylematu 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Tomlsv
|
 |
« Odpowiedz #8 : Wrzesień 03, 2004, 07:49:44 » |
|
Najważniejsze to czy rybki Ci wybaczą i nie zaczną padać, 2 dni to za mało, zdecydowanie a aquasafe hm, czasem i po nim a nawet i to przez niego ma sie problemy z wodą. No ale nie ma co płakać nad rozlanym mlekiem, pozostaje czekać i obserwować czywszystko jest ok. O co chodzi z tym nowym filtrem? Przed włozeniem do akwarium ? Zaraz po jego zakupie? Mozna przepłukać, ale gdy już pracuje to płucze sie w wodzie z akwarium i wtedy gdy filtr sie zapycha.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Oggy
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #9 : Wrzesień 11, 2004, 16:56:51 » |
|
Naprawde brzanki sumatrzanskie nie nadają sie praktycznie do hodowli z innymi rybami chyba ze nie mają dziwnych konców płetw ale i to moze zawiesc bo sumatrą moze sie cos uwalic do łeba i gonic jakomś bezbronną spokojną rybe .
|
|
|
|
|
|
------BLINK 182------ Dwoma Sowami AMERICAN PIE To Jest To !!!
|
|
|
|
Bea
|
 |
« Odpowiedz #10 : Wrzesień 11, 2004, 17:18:20 » |
|
Naprawde brzanki sumatrzanskie nie nadają sie praktycznie do hodowli z innymi rybami chyba ze nie mają dziwnych konców płetw ale i to moze zawiesc bo sumatrą moze sie cos uwalic do łeba i gonic jakomś bezbronną spokojną rybe . Toteż już ich nie ma!  A bezbronne rybki są gonione przez ramirezki. :wink:
|
|
|
|
|
|
|
|
|
scolls
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #11 : Wrzesień 11, 2004, 17:45:28 » |
|
Jeśli to jest akwarium świeżo zakładane to polecam dodać NITRIVEC firmy SERA.Wprowadzisz w ten sposób pożyteczne bakterie (tlenowce) i biologicznie uaktywnisz wode w akwarium.Ja także dodaje każdorazowo po podmianie wody MULTIMINERAL firmy TROPICAL który wprowadza do wody bardzo potrzebne mikroelementy.Tobie też polecam dodać.Co do obsady dodałbym jeszcze ze dwa glonki, molinezje i coś zamiast tych brzanek np.więcej daniosków.Pozdrawiam. 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Bea
|
 |
« Odpowiedz #12 : Wrzesień 11, 2004, 18:11:02 » |
|
Jeśli to jest akwarium świeżo zakładane to polecam dodać NITRIVEC firmy SERA.Wprowadzisz w ten sposób pożyteczne bakterie (tlenowce) i biologicznie uaktywnisz wode w akwarium.Ja także dodaje każdorazowo po podmianie wody MULTIMINERAL firmy TROPICAL który wprowadza do wody bardzo potrzebne mikroelementy.Tobie też polecam dodać.Co do obsady dodałbym jeszcze ze dwa glonki, molinezje i coś zamiast tych brzanek np.więcej daniosków.Pozdrawiam.  Chciałaby jeszcze dodać molinezję i glonojada, ale już mam sporo rybek i nie wiem czy to dobry pomysł. Co do wody, to zastosowałam uzdatniacz aquasafe. A brzanek już nie mam.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|