Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Moja obsada-co sądzicie?  (Przeczytany 5273 razy)
Bea
Bywalec

« : Wrzesień 02, 2004, 18:19:47 »

To pierwsze w moim, życiu akwarium, mogłam więc popełnić jakieś błędy, ale na błędach człowiek się uczy. :wink:
A więc w 112 litrach mam:

6 brzanek sumatrzańskich
5 danio
4 gupiki
4 ramirezki
1 molinezja
1 sumik
1 glonojad

Co o tym sądzicie? Czy coś jeszcze dokupić? może więcej sumików i glonojadów? Czy one potrzebują towarzystwa?
Czy mogę jeszcze mieć więcej rybek w takiej objętości? Jakie jeszcze polecacie?

Pozdrawiam
112 l i:  6 neonków Inessa, 5 danio pręgowane, 3 gupiki, 1 ramirezka, 2 skalary, 2 gurami mozaikowe, 4 mieczyki, 2 molinezje Black Molly, 1 zbrojnik niebieski
25 l kotnik: około 10małych molinezji Black i kilkanaście malutkich gupiczków.
sir Michael
Bywalec

« Odpowiedz #1 : Wrzesień 02, 2004, 18:22:07 »

Ja bym odradzał trzymanie sumatrzańskich z gupikami, ale jak wybrałaś stadko to może ok...
Bea
Bywalec

« Odpowiedz #2 : Wrzesień 02, 2004, 18:34:05 »

Cytat: sir Michael
Ja bym odradzał trzymanie sumatrzańskich z gupikami, ale jak wybrałaś stadko to może ok...

na razie branki pływaja sobie spokojnie. Czy jak urosną mogą stać się agresywniejsze?

Pozdrawiam
112 l i:  6 neonków Inessa, 5 danio pręgowane, 3 gupiki, 1 ramirezka, 2 skalary, 2 gurami mozaikowe, 4 mieczyki, 2 molinezje Black Molly, 1 zbrojnik niebieski
mala_lady_pank
Stały użytkownik

LP

« Odpowiedz #3 : Wrzesień 02, 2004, 19:45:09 »

Ja również odradzam trzymanie tu brzanek sumatrzańskich z gupikami. Brzanki słyną z tego, że mogą obgryzać płetwy(szczególnie długie ogonki gupików).
Jeśli trzyma się brzanki w większej grupie, jest mozliwośc, że rybki te "zajmą się sobą" i nie będą atakować współlokatorów. Musisz chyba obserwować rybki i zobaczysz z czasem jak będą się zachowywać.

" muzyka mnie zasłania i chroni, mogę się za nią schować " - Jan Borysewicz
Tomlsv
Super aktywny

« Odpowiedz #4 : Wrzesień 02, 2004, 19:48:48 »

Brzanki sumatrzańskie (7 sztuk) miałem w 200L z gupikami i z danio (między innymi), gupiki musiałem oddać bo miały obgryzane płetwy i chowaly sie za filtr a z danio pręgowanego (tylko 1 sztuke miałem - musiałem ją mieć) zrobiły rybkę denną, a potem już nawet ciała nie odnalazłem. Proponuję wiec oddać sumatry do sklepu.

http://akwarium.cdi.pl/avataranim.html  avatary (zdjęcia/obrazki pod nick) na forum !
Jak komuś nie działa to dodać www do adresu.
Splender
Stały użytkownik

« Odpowiedz #5 : Wrzesień 02, 2004, 21:11:04 »

Przepraszam nie chce się czepiać.. ale po ilu dniach wpuściłaś rybki do akwa :?:
Z Twoich poprzednich postów wynikało że dopiero planujesz obsadę, wyczyściłaś filtr(tzn włożyłaś świeże wkłady), czystą gąbkę :?:
Bea
Bywalec

« Odpowiedz #6 : Wrzesień 02, 2004, 21:17:38 »

No cóż odczekałam 2 dni po użyciu aqua safe :oops:  już nie mogłam dłużej wytrzymać. Czy w nowym filtrze też trzeba płukać gąbki?

Pozdrawiam
Splender
Stały użytkownik

« Odpowiedz #7 : Wrzesień 02, 2004, 21:31:25 »

Cytat: Bea
No cóż odczekałam 2 dni po użyciu aqua safe :oops:  już nie mogłam dłużej wytrzymać. Czy w nowym filtrze też trzeba płukać gąbki?

Ja wybaczam ale nie wiem co inni forumowicze :lol:  :wink:

Oczywiście jeśli się zabrudzą trzeba je wypłukać :!:
Jeśli chodzi Ci o to czy po odrazu po zakupie trzeba je płukać to odpowiadam, że trzeba je wypłukać ALE W WODZIE Z AKWARIUM :evil:  :wink: Jeśli pozostawiła byś zbiornik do zakwitnięcia to z pewnością nie miała byś tego dylematu Smiley
Tomlsv
Super aktywny

« Odpowiedz #8 : Wrzesień 03, 2004, 07:49:44 »

Najważniejsze to czy rybki Ci wybaczą i nie zaczną padać, 2 dni to za mało, zdecydowanie a aquasafe hm, czasem i po nim a nawet i to przez niego ma sie problemy z wodą. No ale nie ma co płakać nad rozlanym mlekiem, pozostaje czekać i obserwować czywszystko jest ok.
O co chodzi z tym nowym filtrem? Przed włozeniem do akwarium ? Zaraz po jego zakupie? Mozna przepłukać, ale gdy już pracuje to płucze sie w wodzie z akwarium i wtedy gdy filtr sie zapycha.

http://akwarium.cdi.pl/avataranim.html  avatary (zdjęcia/obrazki pod nick) na forum !
Jak komuś nie działa to dodać www do adresu.
Oggy
Stały użytkownik

« Odpowiedz #9 : Wrzesień 11, 2004, 16:56:51 »

Naprawde brzanki sumatrzanskie nie nadają sie praktycznie do hodowli z innymi rybami chyba ze nie mają dziwnych konców płetw ale i to moze zawiesc bo sumatrą moze sie cos uwalic do łeba i gonic jakomś bezbronną spokojną rybe .

------BLINK 182------
 Dwoma Sowami AMERICAN PIE To Jest To !!!
Bea
Bywalec

« Odpowiedz #10 : Wrzesień 11, 2004, 17:18:20 »

Cytat: Oggy
Naprawde brzanki sumatrzanskie nie nadają sie praktycznie do hodowli z innymi rybami chyba ze nie mają dziwnych konców płetw ale i to moze zawiesc bo sumatrą moze sie cos uwalic do łeba i gonic jakomś bezbronną spokojną rybe .

Toteż już ich nie ma! Cheesy A bezbronne rybki są gonione przez ramirezki. :wink:

Pozdrawiam
scolls
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #11 : Wrzesień 11, 2004, 17:45:28 »

Jeśli to jest akwarium świeżo zakładane to polecam dodać NITRIVEC firmy SERA.Wprowadzisz w ten sposób pożyteczne bakterie (tlenowce) i biologicznie uaktywnisz wode w akwarium.Ja także dodaje każdorazowo po podmianie wody MULTIMINERAL firmy TROPICAL który wprowadza do wody bardzo potrzebne mikroelementy.Tobie też polecam dodać.Co do obsady dodałbym jeszcze ze dwa glonki, molinezje i coś zamiast tych brzanek np.więcej daniosków.Pozdrawiam. Cheesy
Bea
Bywalec

« Odpowiedz #12 : Wrzesień 11, 2004, 18:11:02 »

Cytat: scolls
Jeśli to jest akwarium świeżo zakładane to polecam dodać NITRIVEC firmy SERA.Wprowadzisz w ten sposób pożyteczne bakterie (tlenowce) i biologicznie uaktywnisz wode w akwarium.Ja także dodaje każdorazowo po podmianie wody MULTIMINERAL firmy TROPICAL który wprowadza do wody bardzo potrzebne mikroelementy.Tobie też polecam dodać.Co do obsady dodałbym jeszcze ze dwa glonki, molinezje i coś zamiast tych brzanek np.więcej daniosków.Pozdrawiam. Cheesy

Chciałaby jeszcze dodać molinezję i glonojada, ale już mam sporo rybek i nie wiem czy to dobry pomysł. Co do wody, to zastosowałam uzdatniacz aquasafe. A brzanek już nie mam.

Pozdrawiam
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: