Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Ryby akwariowe « Welonki i ich dziwne zachowania
Strony: [1] 2
  Drukuj  
Autor Wątek: Welonki i ich dziwne zachowania  (Przeczytany 10619 razy)
jola33
Nowy
*

« : Styczeń 03, 2009, 08:52:44 »

Proszę o pomoc. Miałam w akwarium 3 welonki i w dniu wczorajszym wpuściłam kolejną którą nieustannie pozostałe "gonią" nie dają jej spokoju. Czy to oznacza że jest to tarło czy raczej walka o teren?? Czy ktoś z Was może mi to wytłumaczyć??

Boję się iż zamęczą tą nową welonkę Sad
gina2006
NOWE FOTECZKI - zapraszam do opiniowania
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Styczeń 03, 2009, 09:25:51 »

Owszem moze to byc walka o teren, ale by Ci dokladnie odpowiedziec podaj jakie masz akwarium i co jeszcze w nim jest

jola33
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Styczeń 03, 2009, 09:30:48 »

Akwarium ma 120 litrów a w nim 2 glonojady, 4 gurami, 4 neonki i 5 danio (ale neonki i danio maleńkie jeszcze) i welonki.

Ta którą "męczą" została wpuszczona do akwarium wczoraj. Jest ona największa z posiadanych osobników ma około 7 cm (bez welona)

Nie wygląda to na "podgryzanie" raczej na "obwąchiwanie" bo ciągle jej płetwy tylne interesują. Do tego czasem sprowadzają ją w róg i ocierają się o nią Sad
MateuszMława
Stały użytkownik

« Odpowiedz #3 : Styczeń 03, 2009, 09:33:43 »

za dużo ryb masz po pierwsze a neonki to ławicowe ryby przynajmiej z 10 ich  i wogóle welony to zimnolubne ryby a reszta twoich musi być  w ciepłej wodzie  Undecided Undecided
jola33
Nowy
*

« Odpowiedz #4 : Styczeń 03, 2009, 09:53:31 »

co do ilości ryb to może masz racje ale nadal nie jest to odpowiedź na moje pytanie.....
co do temperatury wody to bez grzałki mam w granicach 26 - 27 stopni....
worki z lodem pomagają na 5 minut a potem wraca temperatura do wcześniejszego stanu.....
co zrobić z tymi welonkami?Huh? nie jest to walka a raczej ruskie pieszczoty
Smiley
nie gryza się......
stare non stop jak psiaki wąchają nową pod ogonem..... przyciskają do szyb i kamieni....
odłowić tą nową czy dać im się oswoić ze sobą Huh??
MateuszMława
Stały użytkownik

« Odpowiedz #5 : Styczeń 03, 2009, 10:04:18 »

poczekaj jeszcze ale taka zmiana temperatura ras taka ras taka dla ryb żle to wplywa na zdrowie
jola33
Nowy
*

« Odpowiedz #6 : Styczeń 03, 2009, 10:14:06 »

Wiem że temperatura jest za wysoka jedyne co się nam udało to zmniejszyć ja o max 2 stopnie i to na chwilę
ale z tego co wiem to lepiej mieć temperaturę 27 niż utrzymywać ciągle 25 ( w 25 stopniach najszybciej rozwijają się wszelkie bakterie)

Ile mam poczekać i co jeśli im to "gonienie" nie przejdzie zrobić???
Muchomorek
Super aktywny

...a cыновья уходят в бой!

« Odpowiedz #7 : Styczeń 03, 2009, 10:18:41 »

w 25 stopniach najszybciej rozwijają się wszelkie bakterie
Zależy jakie bakterie. Są trzy podstawowe grupy bakterii, dla których optymalne temperatury to 20, 37 i 50 stopni C.
jola33
Nowy
*

« Odpowiedz #8 : Styczeń 03, 2009, 10:30:33 »

O bakteriach i innych cudach jeszcze niewiele wiem gdyż od niedawna mam akwarium. Wydaje mi się iż ryby są w znakomitej formie Smiley Martwi mnie to dziwne zachowanie welonek ale poza tym wszystko jest ok.

Miałam rybią ospę na jednej welonce ale FMC pomogło Smiley teraz jest wszystko OK

Co zrobić z tym ich dziwnym zachowaniem?Huh
Misquamacus
Super aktywny

« Odpowiedz #9 : Styczeń 03, 2009, 10:34:41 »

Uważam, że powinnaś dać czas Twojej welonce, nie ingeruj, same załatwią swoje sprawy, akwarium jest optymalne właśnie na 3 welonki, a one nie są raczej agresywne.
Natomiast musisz zastanowić się nad swoją obsadą, gurami i neonki absolutnie nie pasują do welonek, danio i zbrojniki od biedy ...
CD. temperatury, nie da się jakoś zmniejszyć temp. w otoczeniu ? Taka jest naprawdę nie komfortowa dla welonek, a nawet po dłuższym okresie szkodliwa....

>>>>>>>>www.bojownik.pl<<<<<<<<<
>>>>>>>>   www.fawa.pl  <<<<<<<
Muchomorek
Super aktywny

...a cыновья уходят в бой!

« Odpowiedz #10 : Styczeń 03, 2009, 10:44:08 »

Gdybym był w zbyt wysokiej temperaturze, też byłbym agresywny.
Zwierzęta w większości wytrzymują parametry progowe w krótkim czasie, potem to powoduje stres.
Być może ta jedna welonka dodatkowo jest jakaś inna (chora? inaczej się zachowuje?) i pozostałe to zauważają .
Nie można jakoś podnieść oświetlenia? Choćby podłóż z dwa patyki i dopiero na tym pokrywa i światło.
Podkręć może kaloryfery w domu, dla człowiek optymalna temperatura to 21-22 stopnie albo niższa.
jola33
Nowy
*

« Odpowiedz #11 : Styczeń 03, 2009, 10:44:38 »

OK zostawiam je i nadal obserwuję

Co do temperatury wody, przestawię akwarium (za jakiś czas) bliżej okna może to zmniejszy temperaturę
Co do obsady Smiley tak doradzali mi "fachowcy" w sklepach teraz już wiem że chcieli tylko sprzedać ryby Sad ale myślę o zmianie obsady tak aby welonki (bo od jednej w kuli zaczęła się moja przygoda z akwarium) mogły się prawidłowo rozwijać Smiley

Dziękuję za porady Smiley
All-star
Nowy
*

« Odpowiedz #12 : Styczeń 03, 2009, 10:45:16 »

Dla neonków niekoniecznie aż 10, optymalnie to 7 sztuk. Jednak w takim akwarium możesz pokusić się więcej. Welonki to odkurzacze, w przyszłości w dziwny sposób mogą Ci 'znikać' takie drobnice jak neony Tongue
Dar@
Nowy
*

« Odpowiedz #13 : Lipiec 28, 2009, 16:36:44 »

Cheesy Welonki chcą się zapoznać z tą nową... normalne moje też tak miały Grin Grin Grin

Dar@
Assasin
Stały użytkownik

« Odpowiedz #14 : Wrzesień 30, 2009, 20:13:14 »

Mam pytanko. Nie wiecie może, od czego moje welonki mają na płetwie ogonowej takie jakby "popękane naczynka krwionośne wyglądające jak czerwone paski" ?

ZAPRASZAM NA MOJEGO BLOGA: 
http://konradsz13.blog.onet.pl
Strony: [1] 2
  Drukuj  

Skocz do: