jola33
Nowy

|
 |
« : Styczeń 03, 2009, 08:52:44 » |
|
Proszę o pomoc. Miałam w akwarium 3 welonki i w dniu wczorajszym wpuściłam kolejną którą nieustannie pozostałe "gonią" nie dają jej spokoju. Czy to oznacza że jest to tarło czy raczej walka o teren?? Czy ktoś z Was może mi to wytłumaczyć?? Boję się iż zamęczą tą nową welonkę 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
gina2006
NOWE FOTECZKI - zapraszam do opiniowania
Super aktywny

|
 |
« Odpowiedz #1 : Styczeń 03, 2009, 09:25:51 » |
|
Owszem moze to byc walka o teren, ale by Ci dokladnie odpowiedziec podaj jakie masz akwarium i co jeszcze w nim jest
|
|
|
|
|
|
|
|
|
jola33
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #2 : Styczeń 03, 2009, 09:30:48 » |
|
Akwarium ma 120 litrów a w nim 2 glonojady, 4 gurami, 4 neonki i 5 danio (ale neonki i danio maleńkie jeszcze) i welonki. Ta którą "męczą" została wpuszczona do akwarium wczoraj. Jest ona największa z posiadanych osobników ma około 7 cm (bez welona) Nie wygląda to na "podgryzanie" raczej na "obwąchiwanie" bo ciągle jej płetwy tylne interesują. Do tego czasem sprowadzają ją w róg i ocierają się o nią
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
jola33
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #4 : Styczeń 03, 2009, 09:53:31 » |
|
co do ilości ryb to może masz racje ale nadal nie jest to odpowiedź na moje pytanie..... co do temperatury wody to bez grzałki mam w granicach 26 - 27 stopni.... worki z lodem pomagają na 5 minut a potem wraca temperatura do wcześniejszego stanu..... co zrobić z tymi welonkami?  ? nie jest to walka a raczej ruskie pieszczoty  nie gryza się...... stare non stop jak psiaki wąchają nową pod ogonem..... przyciskają do szyb i kamieni.... odłowić tą nową czy dać im się oswoić ze sobą  ??
|
|
|
|
|
|
|
|
|
MateuszMława
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #5 : Styczeń 03, 2009, 10:04:18 » |
|
poczekaj jeszcze ale taka zmiana temperatura ras taka ras taka dla ryb żle to wplywa na zdrowie
|
|
|
|
|
|
|
|
|
jola33
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #6 : Styczeń 03, 2009, 10:14:06 » |
|
Wiem że temperatura jest za wysoka jedyne co się nam udało to zmniejszyć ja o max 2 stopnie i to na chwilę ale z tego co wiem to lepiej mieć temperaturę 27 niż utrzymywać ciągle 25 ( w 25 stopniach najszybciej rozwijają się wszelkie bakterie)
Ile mam poczekać i co jeśli im to "gonienie" nie przejdzie zrobić???
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Muchomorek
Super aktywny

...a cыновья уходят в бой!
|
 |
« Odpowiedz #7 : Styczeń 03, 2009, 10:18:41 » |
|
w 25 stopniach najszybciej rozwijają się wszelkie bakterie
Zależy jakie bakterie. Są trzy podstawowe grupy bakterii, dla których optymalne temperatury to 20, 37 i 50 stopni C.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
jola33
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #8 : Styczeń 03, 2009, 10:30:33 » |
|
O bakteriach i innych cudach jeszcze niewiele wiem gdyż od niedawna mam akwarium. Wydaje mi się iż ryby są w znakomitej formie  Martwi mnie to dziwne zachowanie welonek ale poza tym wszystko jest ok. Miałam rybią ospę na jednej welonce ale FMC pomogło  teraz jest wszystko OK Co zrobić z tym ich dziwnym zachowaniem? 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Misquamacus
|
 |
« Odpowiedz #9 : Styczeń 03, 2009, 10:34:41 » |
|
Uważam, że powinnaś dać czas Twojej welonce, nie ingeruj, same załatwią swoje sprawy, akwarium jest optymalne właśnie na 3 welonki, a one nie są raczej agresywne. Natomiast musisz zastanowić się nad swoją obsadą, gurami i neonki absolutnie nie pasują do welonek, danio i zbrojniki od biedy ... CD. temperatury, nie da się jakoś zmniejszyć temp. w otoczeniu ? Taka jest naprawdę nie komfortowa dla welonek, a nawet po dłuższym okresie szkodliwa....
|
|
|
|
|
|
 >>>>>>>>www.bojownik.pl<<<<<<<<< >>>>>>>> www.fawa.pl <<<<<<<
|
|
|
Muchomorek
Super aktywny

...a cыновья уходят в бой!
|
 |
« Odpowiedz #10 : Styczeń 03, 2009, 10:44:08 » |
|
Gdybym był w zbyt wysokiej temperaturze, też byłbym agresywny. Zwierzęta w większości wytrzymują parametry progowe w krótkim czasie, potem to powoduje stres. Być może ta jedna welonka dodatkowo jest jakaś inna (chora? inaczej się zachowuje?) i pozostałe to zauważają . Nie można jakoś podnieść oświetlenia? Choćby podłóż z dwa patyki i dopiero na tym pokrywa i światło. Podkręć może kaloryfery w domu, dla człowiek optymalna temperatura to 21-22 stopnie albo niższa.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
jola33
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #11 : Styczeń 03, 2009, 10:44:38 » |
|
OK zostawiam je i nadal obserwuję Co do temperatury wody, przestawię akwarium (za jakiś czas) bliżej okna może to zmniejszy temperaturę Co do obsady  tak doradzali mi "fachowcy" w sklepach teraz już wiem że chcieli tylko sprzedać ryby  ale myślę o zmianie obsady tak aby welonki (bo od jednej w kuli zaczęła się moja przygoda z akwarium) mogły się prawidłowo rozwijać  Dziękuję za porady 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
All-star
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #12 : Styczeń 03, 2009, 10:45:16 » |
|
Dla neonków niekoniecznie aż 10, optymalnie to 7 sztuk. Jednak w takim akwarium możesz pokusić się więcej. Welonki to odkurzacze, w przyszłości w dziwny sposób mogą Ci 'znikać' takie drobnice jak neony 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Dar@
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #13 : Lipiec 28, 2009, 16:36:44 » |
|
|
|
|
|
|
|
Dar@
|
|
|
Assasin
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #14 : Wrzesień 30, 2009, 20:13:14 » |
|
Mam pytanko. Nie wiecie może, od czego moje welonki mają na płetwie ogonowej takie jakby "popękane naczynka krwionośne wyglądające jak czerwone paski" ?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|