Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1] 2
  Drukuj  
Autor Wątek: sumatra contra skalar  (Przeczytany 4368 razy)
Bea
Bywalec

« : Wrzesień 01, 2004, 19:22:39 »

Czy to prawda, że nie da się hodować brzanki sumatrzańskiej ze skalarami? Podobają mi się i te i te.

Pozdrawiam
112 l i:  6 neonków Inessa, 5 danio pręgowane, 3 gupiki, 1 ramirezka, 2 skalary, 2 gurami mozaikowe, 4 mieczyki, 2 molinezje Black Molly, 1 zbrojnik niebieski
25 l kotnik: około 10małych molinezji Black i kilkanaście malutkich gupiczków.
A-smi
Robert
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Wrzesień 01, 2004, 19:29:56 »

Podobno. Brzanki potrafia skalarom przycinac pletwy i robia to dosc skutecznie.

pozdrawiam
asmi
Molly_
Bywalec

« Odpowiedz #2 : Wrzesień 01, 2004, 19:48:22 »

Dokładnie. Nie radzę takiego połączenia...

zawsze iść rozkaz, który mam we krwi, MAŁĄ WOJNĘ w sobie mieć
atusia
Stały użytkownik

« Odpowiedz #3 : Wrzesień 01, 2004, 20:25:02 »

Popieram moich przedmówców...skalary i brzanki nie nadają się do wspólnego akwarium.

Pozdrawiam Beata

240l-paletki
Molly_
Bywalec

« Odpowiedz #4 : Wrzesień 01, 2004, 20:37:37 »

Cytat: atusia
skalary i brzanki nie nadają się do wspólnego akwarium.

Hmm...zależy jakie brzanki. Jeśli chodzi o sumatry, tak jak w temacie, to w żadnym wypadku nie mogą być razem. Natomiast jest kilka gatunków brzanek, które mogą spokojnie być trzymane ze skalarami (np. różowe, rekinie, wysmukłe....) Moje akwarium jest tego dobrym przykładem :wink:

zawsze iść rozkaz, który mam we krwi, MAŁĄ WOJNĘ w sobie mieć
tomeek7
Bywalec

« Odpowiedz #5 : Wrzesień 01, 2004, 21:00:34 »

mozesz sie np zdecydowac na akwarium jedno gatunkowe tylko z samymi sumatrami :wink:

...::: 126 litrów :::... zmiana obsady
...:::25 litrów :::...Mała Tanganika
Bea
Bywalec

« Odpowiedz #6 : Wrzesień 01, 2004, 21:12:57 »

Wolę mieć ogólne. Cheesy Teraz wiem, że z jednych muszę zrezygnowac, szkoda! :cry:

Pozdrawiam
112 l i:  6 neonków Inessa, 5 danio pręgowane, 3 gupiki, 1 ramirezka, 2 skalary, 2 gurami mozaikowe, 4 mieczyki, 2 molinezje Black Molly, 1 zbrojnik niebieski
Tomlsv
Super aktywny

« Odpowiedz #7 : Wrzesień 01, 2004, 21:45:14 »

Cytat: Bea
Wolę mieć ogólne. Cheesy Teraz wiem, że z jednych muszę zrezygnowac, szkoda! :cry:

Zatem zrezygnuj z brzanek sumatrzańskich, fakt są to bardzo piękne rybki ale w akwarium swoją ruchliwością wyciszają inne, przykładowo u mnie zagluszały stadko 23 neonów czerwonych (sieidzały w krzakach lub przy dnie a akwa 200L), takze podczas karmienia robiły taki wirnik ze żadko kto odważył sie tam podpłynąć Wink. Teraz sumatry siedzą w 40L i są grzeczne, nikomu nie przeszkadzają, z moich obserwacji wynika że są wspaniałymi rybkami do akwarium jednogatunkowego lub z innymi gatunkami brzanek (u mnie "dogadywały" się z odeskimi - Barbus Ticta )
A jeżeli mówisz o 60L to skalary też tu sa chybionym pomysłem, za mały zbiornik.

http://akwarium.cdi.pl/avataranim.html  avatary (zdjęcia/obrazki pod nick) na forum !
Jak komuś nie działa to dodać www do adresu.
Bea
Bywalec

« Odpowiedz #8 : Wrzesień 01, 2004, 21:45:42 »

Mam jeszcze jedno pytanie: Jakim innym rybką ta brzanka sumatrzańska może też zaszkodzić?

Pozdrawiam
MANIEK
Stały użytkownik

« Odpowiedz #9 : Wrzesień 01, 2004, 23:01:34 »

np; welonkom :wink:  pozdrawiam

240- paletkarium:)
atusia
Stały użytkownik

« Odpowiedz #10 : Wrzesień 02, 2004, 11:21:16 »

Cytat: Molly_
Cytat: atusia
skalary i brzanki nie nadają się do wspólnego akwarium.

Hmm...zależy jakie brzanki. Jeśli chodzi o sumatry, tak jak w temacie, to w żadnym wypadku nie mogą być razem.

Właśnie chodziło mi o brzanki sumatrzańskie tak jak w temacie... :wink:

Pozdrawiam Beata

240l-paletki
Tomlsv
Super aktywny

« Odpowiedz #11 : Wrzesień 02, 2004, 19:36:05 »

Generalnie wszystkim które mają długie płetwy jak np bojowniki, skalary, welony oraz odmiany weloniaste innych ryb. U mnie nie dawały spokoju nawet sumikowi rekiniemu, "upodobały"  :evil: sobie jego płetwę grzbietową i systematycznie ją podgryzały. Bardzo żadko ale jednak - czasem sumatra pogoniła mi neonka, teraz już nie wiem jakie jest dla nich (sumatr) odpowiednie towarzystwo, nawet prześladowały jedną rybke ze swojeog stada podgryzajac jej płetwe ogonową. A napewno warunki wodne były do nich przystosowane, dieta też była urozmaicona.

http://akwarium.cdi.pl/avataranim.html  avatary (zdjęcia/obrazki pod nick) na forum !
Jak komuś nie działa to dodać www do adresu.
Jarecki
Bywalec

« Odpowiedz #12 : Wrzesień 05, 2004, 16:38:11 »

Wszystko to święta prawda co piszecie.Usłyszałem kiedyś teorię głoszącą że sumatry muszą dostać większy udział pokarmu mięsnego(wszelkie larwy)by nie obcinać płetw.Jadły do oporu aż ledwo się ruszały a skalary jak były "podcięte" tak były. :lol:
Oggy
Stały użytkownik

« Odpowiedz #13 : Wrzesień 11, 2004, 16:49:53 »

Skalar + sumatry w jednym akwa to by była naprawde kosmiczna pomyłka !!! Pozdrawiam

------BLINK 182------
 Dwoma Sowami AMERICAN PIE To Jest To !!!
Dave
Nowy
*

« Odpowiedz #14 : Wrzesień 12, 2004, 17:37:31 »

U mnie podgryzały gurami niebieskie.
Strony: [1] 2
  Drukuj  

Skocz do: