|
Bea
|
 |
« : Wrzesień 01, 2004, 19:22:39 » |
|
Czy to prawda, że nie da się hodować brzanki sumatrzańskiej ze skalarami? Podobają mi się i te i te.
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam 112 l i: 6 neonków Inessa, 5 danio pręgowane, 3 gupiki, 1 ramirezka, 2 skalary, 2 gurami mozaikowe, 4 mieczyki, 2 molinezje Black Molly, 1 zbrojnik niebieski 25 l kotnik: około 10małych molinezji Black i kilkanaście malutkich gupiczków.
|
|
|
A-smi
Robert
Global Moderator
Super aktywny

|
 |
« Odpowiedz #1 : Wrzesień 01, 2004, 19:29:56 » |
|
Podobno. Brzanki potrafia skalarom przycinac pletwy i robia to dosc skutecznie.
|
|
|
|
|
|
pozdrawiam asmi
|
|
|
|
Molly_
|
 |
« Odpowiedz #2 : Wrzesień 01, 2004, 19:48:22 » |
|
Dokładnie. Nie radzę takiego połączenia...
|
|
|
|
|
|
zawsze iść rozkaz, który mam we krwi, MAŁĄ WOJNĘ w sobie mieć
|
|
|
atusia
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #3 : Wrzesień 01, 2004, 20:25:02 » |
|
Popieram moich przedmówców...skalary i brzanki nie nadają się do wspólnego akwarium.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Molly_
|
 |
« Odpowiedz #4 : Wrzesień 01, 2004, 20:37:37 » |
|
skalary i brzanki nie nadają się do wspólnego akwarium. Hmm...zależy jakie brzanki. Jeśli chodzi o sumatry, tak jak w temacie, to w żadnym wypadku nie mogą być razem. Natomiast jest kilka gatunków brzanek, które mogą spokojnie być trzymane ze skalarami (np. różowe, rekinie, wysmukłe....) Moje akwarium jest tego dobrym przykładem :wink:
|
|
|
|
|
|
zawsze iść rozkaz, który mam we krwi, MAŁĄ WOJNĘ w sobie mieć
|
|
|
|
tomeek7
|
 |
« Odpowiedz #5 : Wrzesień 01, 2004, 21:00:34 » |
|
mozesz sie np zdecydowac na akwarium jedno gatunkowe tylko z samymi sumatrami :wink:
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Bea
|
 |
« Odpowiedz #6 : Wrzesień 01, 2004, 21:12:57 » |
|
Wolę mieć ogólne.  Teraz wiem, że z jednych muszę zrezygnowac, szkoda! :cry:
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam 112 l i: 6 neonków Inessa, 5 danio pręgowane, 3 gupiki, 1 ramirezka, 2 skalary, 2 gurami mozaikowe, 4 mieczyki, 2 molinezje Black Molly, 1 zbrojnik niebieski 25 l kotnik: około 10małych molinezji Black i kilkanaście malutkich gupiczków.
|
|
|
|
Tomlsv
|
 |
« Odpowiedz #7 : Wrzesień 01, 2004, 21:45:14 » |
|
Wolę mieć ogólne.  Teraz wiem, że z jednych muszę zrezygnowac, szkoda! :cry: Zatem zrezygnuj z brzanek sumatrzańskich, fakt są to bardzo piękne rybki ale w akwarium swoją ruchliwością wyciszają inne, przykładowo u mnie zagluszały stadko 23 neonów czerwonych (sieidzały w krzakach lub przy dnie a akwa 200L), takze podczas karmienia robiły taki wirnik ze żadko kto odważył sie tam podpłynąć  . Teraz sumatry siedzą w 40L i są grzeczne, nikomu nie przeszkadzają, z moich obserwacji wynika że są wspaniałymi rybkami do akwarium jednogatunkowego lub z innymi gatunkami brzanek (u mnie "dogadywały" się z odeskimi - Barbus Ticta ) A jeżeli mówisz o 60L to skalary też tu sa chybionym pomysłem, za mały zbiornik.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Bea
|
 |
« Odpowiedz #8 : Wrzesień 01, 2004, 21:45:42 » |
|
Mam jeszcze jedno pytanie: Jakim innym rybką ta brzanka sumatrzańska może też zaszkodzić?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
MANIEK
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #9 : Wrzesień 01, 2004, 23:01:34 » |
|
np; welonkom :wink: pozdrawiam
|
|
|
|
|
|
240- paletkarium:)
|
|
|
atusia
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #10 : Wrzesień 02, 2004, 11:21:16 » |
|
skalary i brzanki nie nadają się do wspólnego akwarium. Hmm...zależy jakie brzanki. Jeśli chodzi o sumatry, tak jak w temacie, to w żadnym wypadku nie mogą być razem. Właśnie chodziło mi o brzanki sumatrzańskie tak jak w temacie... :wink:
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Tomlsv
|
 |
« Odpowiedz #11 : Wrzesień 02, 2004, 19:36:05 » |
|
Generalnie wszystkim które mają długie płetwy jak np bojowniki, skalary, welony oraz odmiany weloniaste innych ryb. U mnie nie dawały spokoju nawet sumikowi rekiniemu, "upodobały" :evil: sobie jego płetwę grzbietową i systematycznie ją podgryzały. Bardzo żadko ale jednak - czasem sumatra pogoniła mi neonka, teraz już nie wiem jakie jest dla nich (sumatr) odpowiednie towarzystwo, nawet prześladowały jedną rybke ze swojeog stada podgryzajac jej płetwe ogonową. A napewno warunki wodne były do nich przystosowane, dieta też była urozmaicona.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Jarecki
|
 |
« Odpowiedz #12 : Wrzesień 05, 2004, 16:38:11 » |
|
Wszystko to święta prawda co piszecie.Usłyszałem kiedyś teorię głoszącą że sumatry muszą dostać większy udział pokarmu mięsnego(wszelkie larwy)by nie obcinać płetw.Jadły do oporu aż ledwo się ruszały a skalary jak były "podcięte" tak były. :lol:
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Oggy
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #13 : Wrzesień 11, 2004, 16:49:53 » |
|
Skalar + sumatry w jednym akwa to by była naprawde kosmiczna pomyłka !!! Pozdrawiam
|
|
|
|
|
|
------BLINK 182------ Dwoma Sowami AMERICAN PIE To Jest To !!!
|
|
|
Dave
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #14 : Wrzesień 12, 2004, 17:37:31 » |
|
U mnie podgryzały gurami niebieskie.
|
|