Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1] 2 3 4
  Drukuj  
Autor Wątek: Bloody69 - [33l] [135l]  (Przeczytany 14792 razy)
Bloody69
Nowy
*

« : Grudzień 23, 2008, 21:08:19 »

Witam. Prosze o pomoc i krytyke ponieważ sa to moje pierwsze akwaria;)

33L
Akwarium:  33 L
Ogrzewanie: 50W
Filter: ?
Oświetlenie: Świetlowka 8W + diody;)

Rybki:
1x Bojownik
2x Molinezje
1x Glonojad
1x Pyszczak żółty
1x Gupiki
4x Danio
3x Neonki

23.12.08

30.12.08

06.01.09
Dzień:

Noc:

135L
Zalany: 20 styczeń 2009
Akwarium: 135L
Filtr: Tetratec IN 800
Temperatura wody: 25*
Oświetlenie: narazie brak:(

Roślinki:
1x Echinodorus Joanna
2x Echinodorus  Harbich
1x Cryptocoryna wendtii green
1x Vallisneria serpentina Tiger

Rybki:
Brak

21.01.09

« Ostatnia zmiana: Styczeń 21, 2009, 09:59:15 wysłane przez Bloody69 » Zapisane

Początkujący
Grajewiak
Global Moderator
Super aktywny

Dariusz

« Odpowiedz #1 : Grudzień 23, 2008, 21:12:57 »

Wyjmij muszle a neonka oddaj do sklepu.

Przegladales zbiorniki o podobnym litrazu w tym dziale?

GG 12591627
"Niedoświadczony daje wiarę każdemu słowu, lecz roztropny rozważa swe kroki" Prz 14:15

160l na ziemi!
damianoo
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Grudzień 23, 2008, 21:33:41 »

Kup żwirek, brystol na tło(najlepiej czarny), roślinki na początek to moczarki(3), cabomby(3-5) i valliserie(2) możesz bo proste w hodowli. Żwirek wygotuj ze dwa razy, potem przepłucz kilka razy. Polecam też czarny żwirek i czarne tło bo roślinki fajnie się prezentują. Jeśli interesuje cię akwarium to poczytaj na forum trochę tematów o nim i przygotuj je do stanu dojrzewania aby po 3 tygodniach mogli się wprowadzić mieszkańcy.  Jakiegoś korzenia bym jeszcze dał i kupił krewetki i bojka zostawił i gicio Cheesy Pozdrawiam
« Ostatnia zmiana: Grudzień 23, 2008, 21:43:53 wysłane przez damianoo » Zapisane

Początkujący akwarysta :]
dwight 18
Super aktywny

« Odpowiedz #3 : Grudzień 23, 2008, 21:39:39 »

gicio to może będzie według ciebie po pierwsze kup filtr,grzałkę a potem zabierz się za dekoracje... neonki nie nadają się do 25 litrów oddaj je kup bardzo dużo roślin są one niezbędne kup żwir żadnych krewetek jak masz bojownika nie będę już mówił o dojrzewaniu bo szkoda na to czasu już widać że to akwarium to tylko wybryk który zaraz ci się znudzi ja jak miałem kupować akwarium to czytałem dniami i nocami o nim.
« Ostatnia zmiana: Grudzień 23, 2008, 21:41:21 wysłane przez dwight 18 » Zapisane
damianoo
Nowy
*

« Odpowiedz #4 : Grudzień 23, 2008, 21:42:32 »

co do ogrzewania to ma, a zapomniałem napisać że akwa musi dojrzeć aby jego mieszkańcy mogli się wprowadzić

Reno
Bywalec

Powrót do młodości...

« Odpowiedz #5 : Grudzień 23, 2008, 21:49:59 »

W pierwszej chwili jak odpaliłem foto to pomyślałem że to jakiś kiepski żart twój post tutaj. Ale jeśli rzeczywiście chcesz coś zdziałać to kup przede wszytkim filtr jakiś żwiek i choc parę roślin choćby najbardziej typowych. O rybach narazie nie wspominam bo za wcześnie. Jeśli rzeczywiście chcesz się zając akwa na poważnie to życze powdzenia oraz poszpeania w literaturze co pomoże ci zgłębić wiedzę. Powodzenia

Moje akwarium: 200L Dorzecze Amazonki
Moje GG: 911966
Bloody69
Nowy
*

« Odpowiedz #6 : Grudzień 23, 2008, 23:18:13 »

no akwarium dostalem od kumpla Wink bo mu niepotrzebne bylo  do tego dal mi tego Neonka a dzis przy okazji kupilem sobie tego Bojownika. Ogrzewanie mam. Filter mam tez od kumpla ale mu jakis czesci brakuj e wiec ma mi nowy w domu znalesć. Zwirek kupie dopiero za 2 dni. Bo w wigilie raczej sklepy beda zamkniete Smiley

Wiesz moze damianoo ile to roslinki co napisales kosztuja Wink?

O tym  ze akwarium  musi dojrzeć przed chwila przeczylalem wiec spokojnie :p Ale zastanawiam sie dalej dlaczego musze oddac tego neonka?Smiley

Na czas dojrzewania. Moge dac bojownika do kuli? Podobno  musi miec temperature 26-29 stopni. Raczej u mnie w nocy tem. spada znacznie od takiej jakiej potrzebuje Smiley? Czy przeżyłby w samej kuli jakies 3 tygodnie ? Bzz ogrzewania itd.?

Początkujący
dwight 18
Super aktywny

« Odpowiedz #7 : Grudzień 23, 2008, 23:55:36 »

O tym  ze akwarium  musi dojrzeć przed chwila przeczylalem wiec spokojnie :p Ale zastanawiam sie dalej dlaczego musze oddac tego neonka?

Na czas dojrzewania. Mogę dac bojownika do kuli? Podobno  musi miec temperature 26-29 stopni. Raczej u mnie w nocy tem. spada znacznie od takiej jakiej potrzebuje ? Czy przeżyłby w samej kuli jakies 3 tygodnie ? Bzz ogrzewania itd.?

Boże... ty rzeczywiście nie masz zielonego pojęcia o rybach... człowieku nie masz google? nie możesz wpisać neon? musisz oddać neonka bo dla niego jest minimum 60l
i do tego jest to ryba stadna. A do kuli to proponuj cukierki wsadzić albo zrobić z niej nocnik

W KULI RYBY SIĘ MĘCZĄ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
damianoo
Nowy
*

« Odpowiedz #8 : Grudzień 24, 2008, 09:30:05 »

jeśli chodzi o koszt roślinek to ok.20 zł ale za tą cenę i może trochę dołożysz na allegro kupisz coś lepszego :]

Bloody69
Nowy
*

« Odpowiedz #9 : Grudzień 24, 2008, 11:28:26 »

wieze ze jak doloze 5 zl:pp bede mial zielsko ale niestety nie do rybek Smiley
a co do dwight 18 wiem ze sie w kuli mecza dlatego spytalem czy po tylch 2 tygodniach dojrzewania akwarium moge go przełożyć

Początkujący
Misquamacus
Super aktywny

« Odpowiedz #10 : Grudzień 24, 2008, 14:27:02 »

Już daj sobie święty spokój z tą kulą !
Oddaj neonka do sklepu (to ryba stadna, trzyma ją się powyżej 10 szt, a na tyle masz za małe akwarium).
Zakup bactozym tetry, aby przyspieszyć dojrzewanie. No i koniecznie FILTR (ma chodzić bez przerwy 24/7)
Koniecznie niezagruby żwirek (wypłucz dobrze!) przynajmniej 5cm na dnie, dużo roślin typu rogatek, anubiasy, zwartki, moczarki, nadwódki.
Temperaturę nastaw na 26*C.
Wywal muszle, kup ładny korzonek (w sklepie), który po wygotowaniu będzie Ci zdobił akwarium.
Podmieniaj co drugi dzień 30% wody dopuki akwarium się nie ustabilizuje (ok. miesiąca) potem podmiany co tydzień 30%. Nigdy nie wymianiaj całej wody.
I pod żadym pozorem nie dokupuj rybek ! Bojownik to wystarczająca obsada na ten zbiornik.
No i tyle na początek Smiley
Acha i ciesz się, że jest wigilia, bo inaczej nie chciałoby mi się tego pisać, na forum najpierw szukamy potem piszemy, to wszystko było wałkowane wiele razy.

>>>>>>>>www.bojownik.pl<<<<<<<<<
>>>>>>>>   www.fawa.pl  <<<<<<<
Bloody69
Nowy
*

« Odpowiedz #11 : Grudzień 24, 2008, 16:07:47 »

ok powiedzmy ze mialem male zmiany w akwarium Wink filter juz jest ale używany a czytałem gdzieś(chyba na tym forum) ze jakis gosc mial stary filter i odrazu lub (chyba po 2 dniach) wrzucil rybki i nic im nie bylo;)?

Początkujący
damianoo
Nowy
*

« Odpowiedz #12 : Grudzień 24, 2008, 16:39:04 »

ja w ogóle, gdy nie wiedziałem to wrzuciłem rybki do wody od razu po wlaniu z kranu i ta woda jest do dziś po częściowych wymianach a rybki żyją :] nikomu nie polecam bo jakbym wiedział to by tego nie było Wesołych Świąt

gina2006
NOWE FOTECZKI - zapraszam do opiniowania
Super aktywny

« Odpowiedz #13 : Grudzień 25, 2008, 21:48:05 »

Co do roznych rzeczy jakie beda Ci potrzebne do akwarium jest taki dzial "GIELDA" w ktorym za darmo mozesz dac ogloszenie ze przyjmiesz, wielu za friko oddaje rosliny, czasem nawet sprzet. O rybach narazie nie mysl dopuki nie bedziesz mial gotowego dojrzalego akwarium Do tego sporo czytaj jak i co masz robic !!!
Nie zwracaj uwagi na takie posty " ja tak zrobilem i zyja " - nie musisz popelniac takich samych bledow ! - Mam nadzieje ze nie zalezy Ci na meczeniu stworzen tylko na zapewnieniu im max wymagan i potrzeb - potrafia sie za to odwdzieczyc
Powodzenia
« Ostatnia zmiana: Grudzień 25, 2008, 21:50:55 wysłane przez gina2006 » Zapisane

Bloody69
Nowy
*

« Odpowiedz #14 : Grudzień 28, 2008, 23:56:09 »

Mam pytanie Wink czy moglbym wrzucić do akwarium takie patyki bambusowe jako dekoracja? i gdzie mógłbym nabyc taki piasek http://img101.imageshack.us/img101/927/aquarium2zs2.jpg ? wie ktos moze czy w jakims zoologicznym mozna znaleźć taki piasek?

a i zna ktos jakis w miare tani  zoologiczny w krakowie? Roslinki i ozdoby? W Galeri kRakowskiej  jest ale Bojownik kosztyje 15 zl? i  wszystkie roslinki   maja ceny od 15 do 30 zl?;/ a rybki nabywam w moim miejscowym zoologicznym  ^^  bojownika za 5zl kupilem ale niestety tam sa tylko rybki,akwaria i  tandetne ozdoby;/
« Ostatnia zmiana: Grudzień 29, 2008, 00:01:16 wysłane przez Bloody69 » Zapisane

Początkujący
Strony: [1] 2 3 4
  Drukuj  

Skocz do: