Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Choroby « zdychają rybki - gdzie problem
Strony: [1] 2
  Drukuj  
Autor Wątek: zdychają rybki - gdzie problem  (Przeczytany 5039 razy)
wolo
Nowy
*

« : Grudzień 21, 2008, 16:37:36 »

mam 25l akwarium.
I obsada (2x prętnik karłowaty + mieczyk); mieczyk zdechł
II obsada (2x prętnik karłowaty te same + dokupione 3 płatki) - najpierw zdechł 1, potem drugi
teraz widzę ze jeden prętnik nic nie jje już drugi dzień więc pewnie też niedługo padnie.. gdzie może być problem?

jedyne w sumie co mnie niepokoi to to, że niedawno pojawiły jakieś czarne robaki (nie wiem jak to dokładnie nazwać); ale widze ich co jakiś czas pojawiają się na szybach po jednym; a wcześniej te robaki są w takich małych kokonach; rosną BARDZO szybko i już jako dorosłe są czarne z małymi czułkami. czy to są jakieś pasożyty? może to one wykańczają rybki?

proszę o pomoc

akwa 25l
2 prętnik + płatka
światło + filtr
osłonięte od światła dziennego
kabomba + ludwigia
ph 8
owlman
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Grudzień 21, 2008, 16:50:17 »

Miszczu . Poczytaj o zakladaniu akwarium i wymaganiach poszczegolnych gatunkow ryb . Nie chce osadzac Ciebie . Ale : albo jest to tzw. prowokacja .Albo Twoja wiedza , nawet jak na poczatkujacego akwaryste = 0 .
wolo
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Grudzień 21, 2008, 17:08:44 »

tak równa się zero lub nawet - 8. Poszedłem do zoologicznego myślałem ,że osoby tam pracujące są kompetętne i mi doradzą okazało się inaczej. Proszę tutaj o pomoc. Rozumiem ,że mam poczekać aż wszystkie rybki mi wyzdychają  i odnowa je obsadzić???
owlman
Super aktywny

« Odpowiedz #3 : Grudzień 21, 2008, 17:16:24 »

Spokojnie . My nie gryziemy . Jest kilka zasad . A w zasadzie jedna .
1. Nie ufaj sprzedawcy
2.Ufaj tylko forum Wodnego Swiata
3.Zanim udasz sie do sklepu zadaj pytanie /na forum oczywiscie /
4. Jezeli masz watpliwosci patrz pkt. 1 i 2 .
gina2006
NOWE FOTECZKI - zapraszam do opiniowania
Super aktywny

« Odpowiedz #4 : Grudzień 21, 2008, 17:21:05 »

i duzo,duzo,duzo czytaj !!!!
zanim cokolwiek akwarystycznego znowu kupisz - oszczedzisz rybom meki, a sobie portwela !!!
 A co do teraz to stanowczo za male akwarium, nie do tej obsady, obsada bardzo zla i jeszcze przywlokles sobie jakies swinstwo (z pewnoscia zmien sklep !!!! )
« Ostatnia zmiana: Grudzień 21, 2008, 17:24:05 wysłane przez gina2006 » Zapisane

andrzejkowac
Bywalec

« Odpowiedz #5 : Grudzień 21, 2008, 17:36:59 »

to 25l to zostaw sobie do trzymania wody do podmian i kwarantanny a w jego miejsce kup normalne nadające się hodowli ryb .Takie min to od 50l ale ze starannie dobraną obsadą .Najlepiej zobacz ile masz miejsca i kasy oraz co chciałbyś trzymać i daj znać z pewnością ktoś pomoże
« Ostatnia zmiana: Grudzień 21, 2008, 18:16:47 wysłane przez andrzejkowac » Zapisane

Młode ampularie oddam
wolo
Nowy
*

« Odpowiedz #6 : Grudzień 21, 2008, 17:56:50 »

Kupiłem akwarium 25 l bo takie są dostępne i widocznie ludzie trzymają tam rybki. Jeżeli zdechną mi wszyskire rybki wtedy ponownie osadze akwarium prawidłowo małymi rybkami (wcześniej je prawidłowidłowo przygotuje). Rozumiem ,że dla was zrobiłem karygodne  błedy ale chce wiedzieć czy jest jakaś szansa na odratowanie reszty rybek czy też nie.   
owlman
Super aktywny

« Odpowiedz #7 : Grudzień 21, 2008, 18:01:20 »

Oczywiscie ,ze jest szansa ; ODDAC .
Akwa 25 litrow moze dobrze i pieknie funkcjonowac . Ale ...troche nalezy poczytac .
andrzejkowac
Bywalec

« Odpowiedz #8 : Grudzień 21, 2008, 18:19:22 »

Kupiłem akwarium 25 l bo takie są dostępne i widocznie ludzie trzymają tam rybki. Jeżeli zdechną mi wszyskire rybki wtedy ponownie osadze akwarium prawidłowo małymi rybkami (wcześniej je prawidłowidłowo przygotuje). Rozumiem ,że dla was zrobiłem karygodne  błedy ale chce wiedzieć czy jest jakaś szansa na odratowanie reszty rybek czy też nie.   

Dostępne są też takie 5, 6 litrowe akwa i ci co sprzedają mówią że jak najbardziej nadają się do trzymania ryb nap. bojowników co ma się do prawdy jak nie powiem co bo na forum są osoby małoletnie .

Młode ampularie oddam
gina2006
Super aktywny

« Odpowiedz #9 : Grudzień 21, 2008, 18:24:34 »

1 LITROWE TEZ WIDZIALAM  Wściekły
popatrz sobie http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=15570.0
 tak tez sprzedaja i trzymaja rybki - czy uwazasz ze to jest ok ?

Chudy89
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #10 : Grudzień 21, 2008, 18:45:41 »

Pozatym co tu dużo mówic małę akwarium nie jest dla początkującego akwarysty, ciężko w nim utrzymać stabilne parametry wody a pozatym w większości baniaki o takim litrażu są przeznaczane na krewetkaria. Co do obsadzania daj sobie spokój i nie pakuj tam już żadnych ryb. Tak jak mówią poprzednicy poczytaj dużo, zaplanuj sobie starannie obsade zarówno roślinna jak i "rybną". Póżniej kup akwarium, zasadź rośliny daj mu dojrzeć powoli je zaryb i ciesz się z pieknego podwodnego świata który powstanie u Ciebie w pokoju:]
wolo
Nowy
*

« Odpowiedz #11 : Grudzień 21, 2008, 18:55:10 »

Życie nie jest ok. Rybki najpewniej oddam i kupie sobie kilka 4-6 neonówek myśłe że będzie im dobrze w 25l
Atria_C
Global Moderator
Bywalec

« Odpowiedz #12 : Grudzień 21, 2008, 19:07:26 »

Mi osobiście wydaje się,że neonki lepiej wyglądają w większej ilości w większym akwarium - to małe rybki stadne, fakt. ale nie jestem pewna, czy Ci "nie zginą" w takim awakriunm
Przejrzyj sobie obsady proponowane do 25 l może znajdziesz coś dla siebie? A może samczyki gupików  i krewetki?
Pozdrawiam i powodzenia.

Moje akwarium, zapraszam do konstruktywnej krytyki Wink http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=23728.0
wolo
Nowy
*

« Odpowiedz #13 : Grudzień 21, 2008, 19:41:34 »

Jesli juz to same gubiki bez krewetek ale rzeczywiscie musze profesjonalnie podejść do tematu.
gina2006
Super aktywny

« Odpowiedz #14 : Grudzień 21, 2008, 20:38:45 »

Jesli juz to same gubiki bez krewetek ale rzeczywiscie musze profesjonalnie podejść do tematu.
Mam nadzieje ze to nie puste slowa

Strony: [1] 2
  Drukuj  

Skocz do: