|
sir Michael
|
 |
« : Sierpień 21, 2004, 08:40:28 » |
|
Miałem ampularię w 9l akwa. Było dużo glonów i zmarniałych roślin. Aż któregoś dnia patrzę, na podłożu (w akwa) leży pusta muszla, na filtrze zakrętka któą się zamyka, i wszędzie strzępy jej ciała. Dziwne, nie? Jaka jest prawdopodobna przyczyna zgonu :?:
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
mdramski
|
 |
« Odpowiedz #1 : Sierpień 21, 2004, 12:29:26 » |
|
Podejrzewam, że nie eksplodowała tylko po prostu zdechła, a pozostałe rybki zrobiły z niej sobie obiadek. Ale muszę przyznać, że jeszcze czegoś takiego nie widziałem :?
Ale zaraz, zaraz - przecież ona była w 9 litrach. Trzymałeś coś tam jeszcze ?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
sir Michael
|
 |
« Odpowiedz #2 : Sierpień 21, 2004, 13:02:53 » |
|
Ale w tym akwarium żywa była tylko ampularia, prócz niej był żwir, filtr, kilka roślin trawiastych, jedna sztuczna, sztuczna jaskinia i termometr.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
atusia
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #3 : Sierpień 21, 2004, 14:37:07 » |
|
podejrzewam, że ampularia poprostu zdechła, a jej ciało się rozłożyło... :?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
mdramski
|
 |
« Odpowiedz #4 : Sierpień 21, 2004, 14:51:11 » |
|
podejrzewam, że ampularia poprostu zdechła, a jej ciało się rozłożyło... :? Ale na strzępy ? I w takim tempie ? :shock:
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
sir Michael
|
 |
« Odpowiedz #5 : Sierpień 21, 2004, 15:30:46 » |
|
A może... zjadła jakiś niestrawny glon? 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
atusia
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #6 : Sierpień 21, 2004, 15:41:00 » |
|
A może... zjadła jakiś niestrawny glon?  :roll: być może mutanto-glonus :lol:
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
sir Michael
|
 |
« Odpowiedz #7 : Sierpień 22, 2004, 06:52:01 » |
|
Sądząc po śladach to szła sobie po filtrze, i wtedy było bum. Na filtrze przykrywka, wszędzie strzępy a na dnie muszla.
PS. To na pewno jakaś ciężkostrawna przyprawa albo glon, 100% pewności
|
|
|
|
|
|
|
|
|
silurus ;)
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #8 : Sierpień 24, 2004, 19:12:45 » |
|
filtr ją wyssał z muszli i rozerwalo ślimoka? hmmmmmmmmmm... wogole to dziwne to wszystko, ja kiedyś mialem małą ampularię i ją zjadł krab mangrowy. a muszla jest w nienaruszonym stanie?
|
|
|
|
|
|
Łódź, Łódź i wszyscy za nami!...
|
|
|
atusia
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #9 : Sierpień 24, 2004, 21:50:44 » |
|
u mnie też dziwne rzeczy się dzieją, ampularia wydaje mi się z każdym dniem coraz mniejsza :shock: choć nadal trochę aktywna....ale czemu się kurczy?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Raffy
Global Moderator
Super aktywny

|
 |
« Odpowiedz #10 : Sierpień 25, 2004, 08:17:12 » |
|
atusia - a moze to ty coraz bardziej niedowidzisz (hehe, żart  ) Kurczenie u ampulari jest chyba niemozliwe, a może kurczy sie na starość bo człek też na starość też się kurczy 
|
|
|
|
|
|
Zawód : akwarysta... Wszystkie ryby są wyjątkowe! Uszanujmy ich wymagania, podziękują nam dobrym zdrowiem i młodymi... NIE UDZIELAM RAD PRZEZ PW!http://www.3cityakwarium.fora.pl/Trójmiejska Akwarystyka Obecnie: 500L Rafa, 112L roślinne, 160L mcharium I we mnie drzemie Tanganika i Malawi
|
|
|
atusia
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #11 : Sierpień 25, 2004, 21:33:31 » |
|
serio Raffy...kiedyś ta ampularia większa była :shock: jak do szyby się przyssała miała taką dużą podstawę, a teraz jest ta podstawa mniejsza... Ze wzrokiem wszystko ok :wink: inni domownicy też to zauważyli :wink:
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Tomlsv
|
 |
« Odpowiedz #12 : Sierpień 26, 2004, 22:49:25 » |
|
Może poszła sie rozerwać ? A serio: może ciało ślimaka zostało po kawałku wessane przez wlot powietrza co? To jakby wdepnąć na minę, tyle ze ciało leci w dół 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
sir Michael
|
 |
« Odpowiedz #13 : Sierpień 27, 2004, 06:57:18 » |
|
Hm... to nawet prawdopodobne :cry: (buee całe 4 zł kosztowała) Dzięki
|
|
|
|
|
|
|
|
|
GP
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #14 : Sierpień 27, 2004, 14:19:35 » |
|
Nie oglądasz reklam. Pewnie wzdęcia miała. Trzeba było jej podawać Espumisan lub majeranek. 
|
|
|
|
|
|
375 l. 6x36 W, CO2, 20xRasbora Klinowa, 4x Neon Inessa, 6x Barwieniec Czarny, 6xDanio pręgowane, 3xKirys Spiżowy, 2x Kosiarka, 2x Glonojad, 2x Molinezja
|
|
|
|