|
dobraf
|
 |
« : Grudzień 06, 2008, 12:27:13 » |
|
witam, twardość wody w moim akwa wynosi:
kh - 7 gh - 16
jaka wartość kh będzie bezpieczna zanim ph zrobi się niestabilne, ponieważ chcę obniżyć jeszcze gh (używam wody destylowanej przy podmianach)
mam jeszcze pytanie, którą wartość (kh czy gh) należy brać pod uwagę jeśli w wymaganiach ryb jest napisane, że wymagają wody np. miękkiej
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
andrzejkowac
|
 |
« Odpowiedz #1 : Grudzień 06, 2008, 15:02:30 » |
|
Do trzech powinno być spokojnie .
|
|
|
|
|
|
Młode ampularie oddam
|
|
|
|
dobraf
|
 |
« Odpowiedz #2 : Grudzień 06, 2008, 18:27:58 » |
|
dzięki, jeszcze potrzebuje rady odnoście drugiego pytania, aha i jakie proporcje między gh i kh najlepiej utrzymywać? czytałem, że gh/kh na tym samym poziomie lub gh 2 razy większe - jak lepiej i jaki wpływ określone proporcje mogą mieć na mieszkańców?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
owlman
|
 |
« Odpowiedz #3 : Grudzień 07, 2008, 10:38:20 » |
|
A ... co to za mieszkancy 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
dobraf
|
 |
« Odpowiedz #4 : Grudzień 07, 2008, 16:53:31 » |
|
barwniaki czerwonobrzuche, pielęgnice sajica, neony innesa, kiryski
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
dobraf
|
 |
« Odpowiedz #5 : Grudzień 07, 2008, 18:31:05 » |
|
generalnie głównie chodzi mi o to, którą wartość kh czy gh brać pod uwagę - jak już wcześniej pisałem i stosunek gh do kh jaki utrzymywać bo krok po kroku staram się zapewniać coraz to lepsze warunki rybom,
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Seboos
|
 |
« Odpowiedz #6 : Grudzień 08, 2008, 14:31:05 » |
|
Zazwyczaj bardziej istotne jest kH. Te parametry które masz w/g mnie są ok dla tych ryb które masz. Możesz zejść z kh do 5. Dziwi mnie to o wiele wyższe gh (nie masz coś co ci zatwardza wodę, ale nie wapień) ? Dolewając wode demineralizowaną obniżasz kH (przez co gH również). Ja bym doszedl do 5 i dał spokój, ale teraz też jest ok. Jakie masz pH 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
dobraf
|
 |
« Odpowiedz #7 : Grudzień 08, 2008, 16:20:18 » |
|
obecnie ph wynosi 7, obniżałem je trochę za pomocą tetra kh/ph minus ale zdecydowałem się zrezygnować z chemi i po lekturze forum zdecydowałem się na destylkę aby obniżyć najpierw twardość, ogólnie moja kranówa ma kh zbliżone do gh tak więc kh wody w akwa jest obniżone prawdopodobnie przez ten preparat (ph kranówy 7,5), co do zatwardzania wody to raczej nie ale zgodnie z twoją radą sprawdzę żwir na wszelki wypadek, no chyba że to tło strukturalne
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
dobraf
|
 |
« Odpowiedz #8 : Grudzień 09, 2008, 17:58:30 » |
|
odnośnie ph, chcę je zmniejszyć tak do ok 6,5, chciałbym spróbować z torfem w filtrze zewnętrznym, i pytanie: czy torf powinien być cały czas w filtrze? - na ile czasu go zostawić i ewentualnie co ile go wymieniać? z góry dzięki za pomoc
|
|
|
|
|
|
|
|
|
ss-d
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #9 : Grudzień 13, 2008, 13:31:14 » |
|
dołaczam sie do pytania
|
|
|
|
|
|
gg: 7086645
|
|
|
jurekk
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #10 : Grudzień 17, 2008, 18:05:17 » |
|
odnośnie ph, chcę je zmniejszyć tak do ok 6,5, chciałbym spróbować z torfem w filtrze zewnętrznym, i pytanie: czy torf powinien być cały czas w filtrze? - na ile czasu go zostawić i ewentualnie co ile go wymieniać? z góry dzięki za pomoc
http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=8249.0
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
dobraf